Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: Judecătorul CRISTI DANILEȚ girează o afacere privată cu imaginea CSM

Postat la: 30.07.2014 - 10:17 | Scris de: Ziua News

0

Judecătorul Cristi Danileț, membru CSM, se implică nepermis în examenul pentru admiterea în cadrul Institutului Național al Magistraturii (INM). Danileț face muncă de voluntariat pentru o asociație nonprofit, Via Lex, despre care nu se știe nimic, dar prin care aceasta câștigă, de fapt, bani mulți de pe urma candidaților la examenul pentru INM. În același timp, judecătorul Cristi Danileț face parte din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituția care numește membrii comisiei de elaborare a subiectelor. Prin implicarea lui Danileț în realizarea grilelor pentru această asociație, judecătorul afectează imaginea CSM.

Asociația Via Lex a fost înființată în 2012 și singurul mod prin care a ajuns să fie cunoscută este vânzarea grilelor pentru admiterea la INM, necunoscându-se nimic altceva despre ea. Candidații care doresc să cumpere testele trebuie să plătească 300 de lei și li se garantează că dacă nu promovează examenul și sunt în primii 50 sub listă li se restituie banii. Numai că, în cazul în care un candidat la examenul pentru INM nu dorește să cumpere grilele vândute de Via Lex sau nu are banii necesari, acesta nu va avea niciodată certitudinea că parte din grilele pe care le comercializează respectiva asociație nu se vor regăsi în cele date la examen.

Deși pe site-ul asociației se susține că peste 40% dintre grile au fost realizate în colaborare cu magistrați, Cristi Danileț este singurul judecător al cărui nume apare în materialele de promovare ale asociației, în calitate de autor.

„Grilele pe noile coduri penale sunt menite să ajute studenții facultăților de drept, absolvenții și practicienii în a învăța noile coduri - penal și procedură penală. Întocmirea lor a fost sprijinită de un grup de studenți și absolvenți. Întrebările se bazează strict pe dispozițiile legale, iar răspunsurile formulate au în vedere atât testarea cunoștințelor legale, cât și a logicii juridice", este una dintre declarațiile lui Cristi Danileț ce se regăsește pe site-ul celor de la Via Lex.

Danileț: Nu sunt în conflict de interese!

„Legea îmi permite să fiu autor de lucrări științifice. Am alcătuit grile pe penal și procesual penal pentru Via Lex la solicitarea asociației care gestionează proiectul, nefiind în niciun fel remunerat. Am pus condiția ca grilele alcătuite de mine să fie disponibile gratuit pe Via Lex, ceea ce s-a și întâmplat. Nu sunt în conflict de interese pentru că nu fac parte din comisiile pentru admitere la INM și nici nu am participat, ca membru CSM, la votul pentru numirea membrilor din aceste comisii", a spus Cristi Danileț, pentru ZIUAnews.

Declarația lui Danileț prin care acesta susține că testele realizate de el sunt gratuite nu se susține, întrucât pe site-ul celor de la Via Lex grilele costă, nu se oferă degeaba. Mai mult, în ceea ce privește spusele judecătorului potrivit cărora nu a participat, ca membru CSM, „la votul pentru numirea membrilor" comisiei de elaborare a subiectelor de la examenul pentru INM, nu avem nicio certitudine că judecătorul a părăsit plenul în momentul în care s-a votat și, mai mult, CSM este singurul for care numește comisia și deci, nu contează cine participă sau nu la ședințe.

Danileț zice că nu știe cine a mai lucrat la teste

Întrebat de ZIUAnews care sunt ceilalți judecători care au contribuit la elaborarea testelor, Danileț ne-a spus: „Nu știu și nici nu m-a interesat cine e pe civil, procedură civilă etc. Eu nu am nicio implicare în organizare, marketing etc. Munca mea a fost una temporară, voluntară și sectorială. Cred că mergeți pe o pistă greșită în ce mă privește". Numai că Danileț este singurul magistrat în funcție și în activitate de al cărui nume și muncă sectorială s-au folosit cei de la Via Lex. Mai mult, este o ciudățenie că judecătorul susține că nu știe ce alt coleg de-al său a mai lucrat pentru aceste teste, întrucât magistrații sunt extrem de atenți cu imaginea lor și cu cine se asociază. Totodată, este greu de crezut că Danileț ar fi riscat vreodată ca numele și munca sa să apară vreodată lângă cele ale unui magistrat care, de exemplu, a fost exclus ca urmare a unei condamnări definitive.

ZIUAnews solicită Inspecției Judiciare să se sesizeze cu privire la implicarea lui Cristi Danileț în realizarea acestor teste, întrucât se creează cel puțin o problemă de imagine și o aparentă inechitate.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE