Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Herr Klaus, banii înapoi!

Klaus Iohannis a pierdut a doua casă dobândită fraudulos

Postat la: 05.06.2014 - 14:14 | Scris de: ZIUA NEWS

1

Sursa foto: adulmec.ro

Printr-o decizie recentă a Tribunalului Brașov, Klaus Iohannis a pierdut o casă de patrimoniu situată în centrul Sibiului și obținută în mod fraudulos în anul 1999 de la niște pretinși moștenitori. Iohannis închiriase imobilul unei sucursale a Raiffeisen Bank, contra sumei de 20.000 de dolari pe an. Dacă decizia rămâne definitivă, „neamțul" va fi obligat să returneze cel puţin un sfert de milion de dolari, cât a încasat până acum de pe urma acestui imobil. Bașca, despăgubirile pentru firmele și chiriașii pe care i-a evacuat, imediat după ce a devenit proprietar.

Procesul în cauză datează din 2002. A început la Judecătoria Sibiu, a continuat la Tribunalul Sibiu, după care a fost strămutat la Tribunalul Braşov, care a dat câştig de cauză, de trei ori, proprietarilor reali (locatarii, pentru apartamentele de la etaj, și statul român, pentru spațiile comerciale de la parter). Dar, de fiecare dată, Curtea de Apel Braşov a casat sentinţa pe varii motive de procedură şi a trimis dosarul spre rejudecare la acelaşi Tribunal. La 16 mai a.c, Tribunalul Brașov a decis, în sfârșit, anularea contractului prin care Iohannis a cumpărat casa de la pretinșii moștenitori (printre care şi soţia lui, împreună cu mama ei), a dispus revenirea imobilului la situația inițială și a stabilit ca fiind legale contractele prin care locatarii de la etaj și-au cumpărat apartamentele în baza legii nr. 112 din 1995.

Un alt imobil, situat în str. Magheru nr. 35, a fost pierdut de soții Iohanis în 2005. Acesta fusese obţinut pe baza acelorași acte false, folosite şi în cazul casei din strada N. Bălcescu. Astfel, Decizia civilă nr. 310/R, din 30 iunie 2005, a Curţii de Apel Braşov, consfinţeşte, definitiv şi irevocabil, decizia pronunţată de Tribunalul Braşov în data de 22 aprilie 2004, prin care certificatul de moştenitor şi legatar nr. 90/ 01.06.1999, emis de notarul Radu Gabriel Bucşa, a fost anulat ca fiind eliberat pe bază de documente false şi cu încălcarea competenţei teritoriale.

Cinism și obstinație "marca Iohannis"

Să revenim la imobilul din str. Nicolae Bălcescu, clădire de patrimoniu datând de la sfârșitul secolului XIX. În perioada interbelică, clădirea a fost ocupată de Banca Românească. După 1990, la etajul clădirii erau locuințe, iar la parter funcționau, printre altele, o bibliotecă privată, precum și cunoscuta librărie sibiană "Mihai Eminescu". Imediat după ce și-a intabulat clădirea - era deja primar al orașului - Iohannis a evacuat ambele unități. "Spațiul în care am avut eu biblioteca «Biblion», Iohannis l-a închiriat ca WC public pentru două terase care funcționează în zonă. Culmea este că eu construisem toaleta în acel spaţiu, acolo fiind înainte casieria unui cinematograf, fără grup sanitar !"- a declarat, pentru ZIUAnews, fostul proprietar al bibliotecii, Marius Marinescu - intervenient în procesul judecat la Brașov.


Contractul de închiriere semnat de Iohannis cu Raifessen Bank

Cealalată unitate aflată la parterul clădirii, și anume Librăria "Mihai Eminescu"- un reper cultural tradițional pentru sibieni, și nu numai, a fost evacuată, în mod cinic, chiar în ziua de 15 ianuarie 2002, când, ca în fiecare an, în întreaga țară se sărbătorea ziua de naștere a marelui poet.

La rândul lor, cele câteva familii care locuiesc și azi la etajul clădirii și care, de 15 ani se judecă cu Klaus Iohannis pentru validitatea contractelor prin care și-au cumpărat apartamentele pe Legea 112/ 1995, se gândesc să-i ceară despăgubiri primarului. "Prin decizia Tribunalului Brașov ni s-au acordat drept despăgubiri doar cheltuielile de judecată, care au fost stabilite de instanță la 5.000 de lei. Dar, adevărul este că noi am cheltuit infinit mai mult și ne consultăm cu avocații, pentru a vedea cum putem solicita despăgubiri reale, la valoarea sumelor pe care noi le-am cheltuit în toți acești ani"- ne-a declarat Adrian Antonescu, unul dintre locatarii de la etajul clădirii, care s-au judecat 12 ani cu Iohannis.

Venit ilicit de peste 220.000 de dolari

Contractul de închiriere pentru imobilul din Str. N. Bălcescu a fost încheiat pentru o perioadă de 5 ani, cu începere de la data de 01. 02. 2002 și cu plata anticipată pe primii trei ani. Potrivit documentelor de la cartea funciară a imobilului (CF nr. 9331), în 2006, Iohannis a încheiat un act adițional, prin care contractul inițial s-a prelungit de la 5 la 10 ani, adică, din 2007, până în 2017. Așadar, până în momentul de față, Iohannis a încasat de pe urma acestui contract peste 220.000 de dolari. Potrivit Codului Civil (atât cel vechi cât și cel nou), Iohannis va fi obligat să restituie acești bani proprietarului de drept al imobilului, adică statului român. În speță este vorba de "Folosul de tras" (art 485 Cod Civil vechi) sau "Fructele civile" (art 548 Cod Civil nou), definite ca fiind, printre altele, „chiriile caselor, dobânzile sumelor exigibile, venitul rentelor" etc, pe care cei care le-au dobândit prin rea credință trebuie să le returneze proprietarului de drept. La cererea statului român, prin Ministerul Finanțelor, instanțele îl vor putea obliga pe Iohannis și la despăgubiri pentru lipsa de folosință a imobilului!

Potrivit deciziei Tribunalului Brașov, Iohannis și soția acestuia știau că pretinsul moștenitor nu are dreptul de a deține imobilul și, cu toate acestea, au încheiat, fără respectarea legii, un contract de vânzare-cumpărare în urma căruia ei au devenit proprietari, mizând că vor putea invoca buna credință.

Ce spune practica judiciară

De altfel, în practica judiciară, astfel de cazuri sunt destul de frecvente, deciziile instanțelor fiind clare. Iată, de exemplu, motivarea unei instanțe de la Tribunalul Satu Mare, într-un caz asemănător: „În speță, din luna martie 2003, data chemării în judecată a pârâților pentru anularea titlului lor, nu se mai poate reține că aceștia au fost de bună credință. Prin cererea de chemare în judecată reclamantul a învederat viciile titlului primului cumpărător cât și nevalabilitatea titlului pârâților, cu referire la art. 37 din Legea 115/1938. Odată cu promovarea acțiunii a încetat starea de eroare a pârâților intimaţi, aceștia luând cunoștință de posibila nevalabilitate a titlului pe care îl posedă și-au asumat riscul deposedării lor de bunul din litigiu, precum și riscul restituirii fructelor civile percepute. În concluzie, pârâții, de la data introducerii acțiunii, nu au fost de bună credință și datorează restituirea fructelor civile culese, către proprietar, începând cu anul 2003, data introducerii acțiunii așa cum s-a solicitat prin motivele de recurs. (Decizia civilă nr.256/Ap, din 22 octombrie 2008, pronunțată de Tribunalul Satu Mare, în dosar nr.4373/296/2007"). Quod erat demonstrandum! Klaus Iohannis e bun de plată.

Fals + uz de fals = NUP!

Istoria acestui caz a început în 1999, când numitul Ioan Baştea, numita Carmen Georgeta Iohannis, soţia primarului Klaus Iohannis, precum şi soacra acestuia, numita Georgeta Lăzurca, au sustras statului român cele două imobile valoroase, ambele de patrimoniu, situate în centrul istoric al Sibiului: una pe strada G-ral Magheru, nr. 35 şi cealaltă pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 29. Au mai fost implicaţi Liviu Munteanu - secretar al Primăriei Porumbacu de Sus şi Radu Gabriel Bucşa - notar din Sibiu. Acesta din urmă a legalizat un certificat de moştenitor, pe baza unor adeverinţe false, emise de secretarul Primăriei Porumbacu de Jos, Liviu Munteanu. Toate aceste detalii se regăsesc în motivarea Deciziei civile nr. 310/R, din 30 iunie 2005 a Curţii de Apel Braşov, instanţă care a confirmat anularea certificatului de moştenitor în cauză, ca fiind obţinut pe bază de documente false. Totodată, instanța a anulat contractul de vânzare cumpărare încheiat de Klaus Iohannis cu pretinșii moștenitori, pentru casa din G-ral Magheru și a dispus revenirea imobilului la situația inițială. Această decizie a Tribunalului Braşov a rămas definitivă şi irevocabilă.

Soacra lui Iohannis, Georgeta Lăzurca, şi soția lui, Carmen Georgeta, apar drept moştenitoare pe documentul desființat de instanță, ca fiind bazat pe acte false (Sursa: Marius Marinescu - Justițiaru)

Contractul de vânzare-cumpărare a casei, încheiat de soţii Iohannis cu ridicola sumă de 50 de milioane de lei vechi

Întrebări pentru CSM și Procurorul General

Fiind vorba în cauză de fals, uz de fals și alte fapte penale, apare întrebarea: de ce făptuitorii şi complicii lor nu au fost trași la răspundere? Ei bine, în paralel cu procesul de la Brașov, a avut loc şi un simulacru de cercetare penală. Singurul găsit drept „ţap ispăşitor" a fost Liviu Munteanu, secretarul de primărie comunală, care a fost „aspru" pedepsit, cu un an de închisoare ... cu suspendare! Dar și acest act iluzoriu de justiţie a fost determinat de rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, deoarece, la Sibiu, Poliţia şi Parchetul se spălaseră pe mâini cu neînceperea urmăririi penale (NUP)!

De notat că poliţistul şi procurorul care au închis dosarul de urmărire penală deschis la Sibiu, la începutul anilor 2000, au fost ulterior promovaţi: Tiberiu Ivancea a devenit şeful Poliţiei sibiene, iar procurorul Ioan Irimie a ajuns prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Cercetările penale vor trebui, însă, reluate, urmare a ultimei decizii date de Tribunalul Brașov, în care se precizează negru pe alb: "Cauza ilicită izvorâtă din fraudarea legii ce a invalidat certificatul de moștenitor se extinde și asupra contractului de vânzare-cumpărare subsecvent, terții, în speță pârâtul Klaus Werner Iohannis, nefiind apărați de prezumția de bună credință, față de amploarea operațiunii ilicite, rezultată din hotărârile judecătorești definitive pronunțate". Pe de altă parte dacă, încă din 2005, în celălalt dosar, instanța a dovedit că retrocedarea celor două imobile s-a făcut pe bază de falsuri, apare întrebarea: de ce nu s-a finalizat cu celeritate și dosarul privind cea de-a doua casă, din str. Nicolae Bălcescu, procesul trenând încă 10 ani, mai exact, până la 16 mai 2014? La toate aceste întrebări sunt chemate să răspundă instituțiile abilitate, în primul rând, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Procurorul General.

Alexandru Boariu

Citește și: Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a pierdut casa luată prin „fraudarea legii". Afacerea imobiliară ilegală, desființată

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE