Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: Klaus Iohannis a primit cadou un BMW. Apoi altele!

Postat la: 11.06.2014 - 14:17 | Scris de: Ziua News

1

În 2007, anul în care Sibiul a fost capitală culturală europeană, primarul Klaus Iohannis a primit spre folosință o limuzină germană, grație parteneriatului cu dealerul zonal al mărcii BMW. Acesta nu a fost decât începutul unei „colaborări" fructuoase între nemții de la Automobile Bavaria și neamțul de la primăria Sibiului. Iohannis a primit, rând pe rând, mai multe autoturisme de lux, unele chiar unice în țară și aduse pe comandă. Asta deși Primăria Sibiu plătea, încă din 2004, câte 6.000 de euro leasing pentru un Audi A6, destinat special edilului.

La sfârșitul lui 2007, dealerul auto a obținut autorizația pentru a-și construi o reprezentanță în Sibiu, după ce Klaus Iohannis a inițiat proiectul.

În plină pregătire pentru proiectul Sibiu - capitală culturală europeană, Primăria condusă de Iohannis a semnat un parteneriat cu reprezentantul Automobile Bavaria, SC Contempo SRL, prin care 15 autoturisme de lux au fost puse la dispoziția oaspeților de seamă ai orașului, iar edilul a primit și el o limuzină. Deși, potrivit presei locale, Klaus Iohannis a declarat că va renunța la automobil după ce se va încheia proiectul Sibiu - capitală culturală europeană, nu numai că nu s-a ținut de cuvânt, dar a primit, periodic, spre folosință, mai multe BMW-uri, de sute de mii de euro și unele chiar unice în țară.

Iohannis și-a ascuns beneficiile în spatele parteneriatului încheiat între Primăria pe care o conduce și dealerul auto, fiind singurul care conducea limuzinele date de BMW. Carburantul pentru autoturismele de lux a fost achitat din banii publici. În același timp, Primăria Sibiu plătea un leasing costisitor pentru un Audi A6, care stătea în garaj, fiindu-i destinat tot edilului. Prin primirea limuzinelor oferite de dealerul BMW, Klaus Iohannis a încălcat articolele de lege care interzic funcționarilor publici să accepte cadouri, servicii, invitații sau orice alt avantaj.

Iohannis, peste lege

Art. 14., din Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici, prevede că „Funcționarii publici nu trebuie să solicite sau să accepte cadouri, servicii, favoruri, invitații sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, părinților, prietenilor sau persoanelor cu care au avut relații de afaceri sau de natură politică, care le pot influența imparțialitatea în exercitarea funcțiilor publice deținute sau pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcții".

Potrivit art. 147 din vechiul Cod Penal, „prin funcționar public se înțelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei entități dintre cele la care se referă art 145". Acesta din urmă prevede că: „prin termenul public se înțelege tot ce privește autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public".

Actualul Cod Penal definește și el, în art. 175, termenul de „funcționar": „persoana care exercită, permanent sau temporar, atribuţii care îi permit să ia decizii, să participe la luarea deciziilor sau să influenţeze luarea acestora în cadrul unei persoane juridice care desfăşoară o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat. De asemenea, este considerat funcţionar în sensul legii penale persoana care exercită o activitate pentru care a fost învestită de o autoritate publică şi care este supusă controlului acesteia".

Totodată, decizia 1611/2011 a Curții Constituționale arată că „ţinând seama de sfera atribuţiunilor ce intră în competenţa primarului, care prin excelenţă au conotaţii de putere publică, apare justificată vocaţia primarului la calitatea de subiect activ pentru infracţiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul, precum şi pentru cele de corupţie. În caz contrar, se poate desprinde concluzia că primarul este deasupra legii, neputând fi cercetat şi pedepsit pentru săvârşirea unor infracţiuni care aduc atingere activităţilor de interes public, cum ar fi de exemplu cele de abuz în serviciu contra intereselor publice, de luare de mită, de primire de foloase necuvenite, de fals intelectual şi altele, fapt care ar fi incompatibil cu funcţionarea statului de drept".

Un argument în plus care demonstrează că Iohannis a primit el însuși limuzinele este chiar un articol publicat pe blogul dealerului BMW, în care este pomenit doar numele edilului ca fiind adevăratul beneficiar al mașinilor, și nu cel al Primăriei Sibiu: „După ce a participat la evenimentul de lansare a noului model în luna martie a acestui an, Primarul Klaus Johannis a primit un BMW Seria 5 prin dealerul BMW - Contempo Cars Sibiu - ce face parte din reţeaua Automobile Bavaria Group, cel mai mare dealer BMW din Europa de Est şi Centrală".
Edilul din Sibiu, stăpânul cailor putere

Printre cele mai puternice mașini pe care Iohannis le-a primit de la Contempo Cars se numără: BMW 730i, BMW 750i, BMW X5 3.0i. În 2010, edilul și-a ales, după cum apare chiar într-un comunicat al firmei, un BMW Seria 5 cu pachet M, varianta 550i - motorizare 4.4 l, 407 cp şi tracțiune integrală xDrive, a cărui valoare depășește 100.000 euro și care consumă peste 13 litri în oraș.

În doar 4,4 secunde Iohannis poate ajunge la 100 km la oră. Când a primit mașina, edilul era singurul român care conducea un astfel de model.

Recompensa pentru BMW

La sfârșitul anului 2007, Consiliul Local al Municipiului Sibiu a adoptat, în unanimitate, „proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism PUD - Construire reprezentanță BMW în Sibiu, zona industrială Vest, beneficiar SC CONTEMPO SRL Săcele, jud. Braşov. Inițiatorul proiectului a fost chiar primarul Klaus Werner Iohannis.

Firma este deținută de Werner Schmidt și Michael Horst Schmidt. Cei doi dețin și compania Contempo Cars Sibiu, înființată în 2008, cea prin care, practic, i-au dat mașinile lui Klaus Iohannis.

Michael Schmidt este implicat în mai multe afaceri în țara noastră, majoritatea în domeniile auto și asigurări. Potrivit informațiilor apărute în presă, Michael a fost asociat cu Daniel Dăianu în firma Protector-Broker de Asigurare SRL. Un alt partener de afaceri al acestuia a fost Valeriu Șerban Romulus Patriciu, fratele lui Dinu Patriciu.

CITEȘTE ȘI

Klaus Iohannis, suspect de fals şi uz de fals

Meditațiile, fundația pentru casele lui Iohannis

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE