Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Interviu- Romii, o etnie stigmatizată de români?

Mădălin Voicu: Nici Ion Iliescu nu recunoaşte că are origini ţigăneşti!

Postat la: 18.06.2014 - 20:47 | Scris de: Ziua News

0

În România, țiganii nu sunt discriminați la nivel instituțional, însă există un fel de discriminare civilă, un comportament uşor discriminatoriu din partea „majoritarilor", care dintr-o „lașitate genetică" nu își asumă greşelile și defectele, ci le „aruncă pe țigani", a afirmat deputatul PSD Mădălin Voicu, într-un interviu acordat ZIUAnews. Pe de altă parte, politicianul îşi arată convingerea că la noi „nu există forme de discriminare cum există în Marea Britanie sau în Franţa, unde deja lucrurile sunt oficial prezentate ca atitudine de statˮ.

Cât despre imaginea proastă pe care o are România în anumite țări din Occident, Mădălin Voicu consideră că acest lucru nu se întâmplă din cauza „găinăriilor" pe care le fac țiganii, ci „pentru că, în ultimii 10 ani cel puţin, țara a fost vândută cu populaţie cu tot". În privința celor care apelează la instanță atunci când văd cuvântul „ţigan" folosit într-un text, deputatul social-democrat spune că „genul acesta de comportament aparține unor „frustraţi", care „se simt jigniţi".

ZIUAnews: Consideraţi că romii sunt discriminaţi în România?
Mădălin Voicu: Există o formă de discriminare, care nu este instituţionalizată, este discriminarea civilă, să spun aşa, de la om la om. Şi asta mai mult pe fondul sărăciei, pentru că într-o ţară în care există o discrepanţă mare între oameni care au ce le trebuie şi alţii care n-au nici să trăiască într-o oareşce linişte, se nasc astfel de sentimente. Romii deranjează prin faptul că sunt gălăgioşi, poate mai puţin prezentabili - ca să nu zic că sunt urâţi - şi pentru că fac "găinării". Ei nu fac afaceri. Eu n-am auzit de vreo bancă falimentată de ţigani, sau de vreo deturnare de fonduri de la bugetul de stat - astea le fac majoritarii. Şi atunci, pe fondul laşităţii şi a unei forme de trădare - care sunt genetice la români -, se creează un gen de învinovăţire a ţiganilor, pentru a scăpa de o responsabilitate. Și toate greşelile, toate neputinţele şi toate lucrurile urâte ale societăţii, în mare parte, se datorează ţiganilor. Asta este forma de discriminare. Mai mult este un gen de atitudine, sau un comportament uşor discriminatoriu, dar nu cred că există forme de discriminare cum există în Marea Britanie sau în Franţa, unde deja lucrurile sunt oficial prezentate ca atitudine de stat.

Eu sunt jumate ţigan, jumate aristocrat

ZIUAnews: Poate că nu falimentează bănci şi nu delapidează fonduri, dar „găinăriile" despre care vorbiţi, infracţiunile pe care le comit, creează o anumită imagine României.
Mădălin Voicu:
Românii, ca popor - nefăcând trimitere către originea etnică - creează un disconfort. Și nu vorbesc despre ţigani explicit, sau despre majoritari explicit. Putem vorbi despre foarte mulţi români - lăsând la o parte excepţiile, care ne onorează şi care aduc respect ţării (sportivi, artişti, oameni de cultură etc.) - poporul, vulgul în general din România, care pleacă înspre Occident - de la moldoveni, până la ardeleni, olteni şi ţigani -, care ne fac de ruşine. Dar dacă tu, ca român, consideri că este mai bine să dai vina pe ţigani, fără să-ţi asumi defectele pe care le ai... Pe care le avem, că şi eu sunt român. Eu sunt jumate ţigan, jumate aristocrat, dar am curajul să spun că lucrurile astea devin subiective, dacă tot aruncăm pe ţigani.
Sigur, ţiganii cerşesc, sunt urâţi, sunt leneşi, nu vor să muncească, dar nu asta este imaginea României! Asta este pentru proşti! Eu, care am acces la date, documente şi informaţii - incusiv cele care nu sunt pentru public - ştiu exact cum stau lucrurile.

ZIUAnews: Și cum stau, de fapt, lucrurile? Pentru că aceasta este imaginea pe care o vedem toţi, aşa cum este prezentată în mass-media internaţionale.
Mădălin Voicu:
Media internaţională nu este aşa cum o prezintă media românească. Sunt personaje din diferite zone ale politicului care fac declaraţii rasiste - deci nu este vorba doar despre discriminare - este vorba despre atitudini rasiste cu predilecţie către romi, dar cu o nuanţă: că din România venind (n.r. - romii), ei sunt, de fapt, cetăţeni români. Ei zic că nu vor să primească români, că se feresc în general de cetăţeni care vin din România, nu se referă în mod explicit la ţigani. Noi facem diferenţa aceasta, ca să scăpăm de vină!

ZIUAnews: De această atitudine nu au scăpat nici unii români care ne fac cinste peste hotare. V-aş aminti cazul cineastului Cristian Mungiu, umilit de francezi, anul trecut, când a fost numit „cerşetorul lui Spielberg" chiar în timpul Festivalului de Film de la Cannes.
Mădălin Voicu:
Acestea sunt individualităţi, nu putem generaliza doar pentru că un franţuz eretic l-a făcut pe Mungiu „cerşetorul lui Spielberg". Astea nu pot fi catalogate ca fiind atitudini rasiste explicite, cum a fost ce a făcut canditatul acela englez la europarlamentare (n.r. - Liderul UKIP, Nigel Farage, care a declarat, în plină campanie electorală, că nu vrea să aibă vecini români). Acela este un tip de rasism care trebuie tratat psihiatric, pentru că omul ăla nu e un om normal.

ZIUAnews: În Occident, în mentalul colectiv există, totuşi, o confuzie de termeni între „romˮ şi „românˮ. Din punctul dvs. de vedere, asemănarea lingvistică are vreo legătură cu această atitudine?
Mădălin Voicu:
Nu este nicio confuzie! Confuzia o creăm noi, pentru că românul, fiind laş, el preferă să spună că e frumos, deştept, curat şi inteligent şi că de vină pentru imaginea ţării sunt ţiganii.

Problema cu ţiganii este mult mai profundă decât doar ca imagine

Merg de cel puţin cinci ori pe an în Occident, văd ce se întâmplă acolo. Problema cu ţiganii este mult mai profundă decât doar ca imagine. România are o imagine proastă pentru că, în ultimii 10 ani cel puţin, țara a fost vândută cu populaţie cu tot. Sărăcirea populaţiei - pentru că o populaţie săracă este mai uşor de manipulat şi de controlat - a devenit, practic, o plagă pentru Europa pentru că majoritatea românilor pleacă în Occident de disperare, de foame şi din nevoia de a supravieţui. Nu vorbesc despre medici, arhitecţi, artişti, oameni de cultură, vorbesc despre cei care caută un loc de muncă în afară şi, de cele mai multe ori, şi ţiganii sunt în aceeaşi situaţie. Greşeala este a edililor din Occident, care îi lasă pe ţigani să se aşeze în diferite locuri, indiferent că sunt publice sau nu, iar după un an vin şi îi dau afară de acolo, îi gonesc fără să găsească soluţii.

ZIUAnews: Din punctul dvs. de vedere, care este diferenţa dintre romi şi români?
Mădălin Voicu:
Nu-i nicio diferenţă. Este o chestiune de percepţie, dar diferenţă nu este. Şi niciodată nu mi-a plăcut să fac diferenţe, pentru că sunt ţigani educaţi, pregătiţi, culţi, care se duc la şcoală, cuminţi, care ne onorează, fac cinste ţării (sportivi, artişti din diferite domenii) şi sunt ţigani răi care nu vor să se alinieze şi care nu respectă regulile. La fel cum sunt şi între majoritari. Infracţiunea n-are etnie, este infracţiune şi atât. Nu poţi să spui că este infracţiune ţigănească sau infracţiune românească. Diferenţele nu există, există însă nişte amprente ale unor cutume educaţionale, culturale, nişte tradiţii şi obiceiuri, care fiind depăşite, creează un anume disconfort. De exemplu, căsătoritul fetelor la 10-12 ani, înmormântarea cu fast şi cu petrecere sunt nişte obiceiuri barbare, pe care ţiganii le recunosc. Eu le-am combătut şi încerc să fac presiuni asupra celor care mai păstrează astfel de tradiţii şi sper să reuşesc până la urmă.
Dar diferenţe în sensul genetic, în sensul fizic sau psihic nu există. Ele sunt în funcţie de ce educaţie primeşte fiecare copil de la 2 până la 20 de ani şi în ce mediu trăieşte.

ZIUAnews: În ţara noastră există o controversă, de mai mulţi ani, legat de folosirea denumirii de „ţiganˮ sau „romˮ. Această populație originară din nord-vestul Indiei, dar care a migrat către alte colţuri ale lumii, poartă peste tot etnonimul „romˮ?
Mădălin Voicu:
Limba romani este un fel de dialect indian, din partea de nord-vest a Indiei. Într-adevăr, ei au migrat timp de trei secole, unii s-au dus în jos, spre Asia, alţii spre Finlanda, zonele de nord ale Europei şi alţii au luat-o prin mijloc, adică prin lunca Dunării. Dar limba romani, care s-a păstrat timp de secole nescrisă, ci doar pe cale orală, are rădăcini comune peste tot în lume. Eu am întâlnit la Reykjavik, în Islanda, ţigani cu care m-am înţeles foarte bine. Ei împrumută şi folosesc neologisme din ţările în care se aşează, dar tulpina limbii rămâne intactă. Iar în limba romani, dacă îl întrebi pe om "ce eşti?", îţi răspunde "rom sam", nu "ţigan sam". Dar cuvintele care reprezintă ţiganii sunt: hitanos, gitan, zigeuner, ţigan, care s-au împământenit în limbajul ţărilor respective. În mod literar, cuvântul „romˮ reprezintă etnia, dar acum sunt recomandaţi ambii termeni de către UE - „rom/ţiganˮ.

ZIUAnews: Dacă vedeţi într-un text cuvântul „ţiganˮ, aveţi în vedere urmărirea în justiţie a autorului?
Mădălin Voicu:
Asta este o prostie, este pentru handicapaţi! Sunt frustraţi care au genul acesta de comportament, pentru că se simt jigniţi. Problema nu este cum te numeşti, ci ceea ce faci, cine eşti, cum te comporţi, ce aport aduci în societate, care sunt calităţile tale, nu cum te chemi.

ZIUAnews: Potrivit rezultatelor Recensământului din 2011, romii sunt al doilea grup etnic minoritar în România, după maghiari - numărul celor care s-au declarat romi fiind de 621.600 (3,3%). Însă, la o simplă privire în jurul nostru, dar şi potrivit unor estimări neoficiale, ponderea romilor este mult mai ridicată.
Mădălin Voicu:
Din România au plecat foarte mulţi ţigani în ultimii 10-15 ani, dar pe o verificare cvasi-oficială, pe care o au în evidenţe şi instituţiile noastre şi cele europene, în România sunt undeva între 2,3% şi 2,8% ţigani. Dar circulând şi neavând o locuinţă sau o adresă stabilă, mai scapă evidenţelor. Problema este că ei nu s-au înscris sau n-au vrut să se recunoască. Presupun că, dacă la Ion Iliescu se duce cineva să-l întrebe ce este, ţigan sau român, el declină faptul că are şi origini ţigăneşti şi o să spună că e român. Cetăţeni români suntem cu toţii, dar originea e altceva.

ZIUAnews: Imensele palate cu turnuleţe strălucitoare ale unor romi din ţara noastră au apărut din nou, zilele trecute, în presa britanică. I-a întrebat cineva pe aceşti oameni din ce bani au construit clădirile acestea uriaşe?
Mădălin Voicu:
Iată, comunismul avea şi părţile lui bune, pentru că nu puteai să-ţi permiţi să faci cumpărături, sau să te împroprietăreşti, sau să-ţi construieşti ceva fără să demonstrezi sau să explici de unde ai banii. Acum, dacă noi am vrut democraţie şi capitalism, lucrurile astea sunt mai puţin interesante. Sigur că opinia publică vrea să se arate de unde şi-au construit Videanu - sau Cioabă, Vlasov, Mazăre - de unde au ei toate bunurile astea. Dar mi se pare uşor extravagant să te gândeşti că au făcut bani cinstit, iar asta este valabilă pentru toată lumea.

ZIUAnews: Sunt folosiţi romii în scop electoral?
Mădălin Voicu:
Dar ce, numai romii? Romii sunt puţini. Ei primesc - din patru în patru ani, sau când sunt diferite scrutinuri sau alegeri - „bineţeˮ la fel cum primesc şi majoritarii. Ţăranii stau la poartă şi aşteaptă să li se aducă sare, orez, făină, găleţi. Nu au ţiganii alte pretenţii sau nu sunt trataţi altfel decât sunt trataţi votanţii noştri.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE