Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: Ministrul Lucia Varga şi directorul Regiei Naționale a Pădurilor au impus în fruntea Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice o conducere cercetată de DNA

Postat la: 18.11.2013 - 23:49 | Scris de: Ziua News

0

Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a demis întreaga conducere a Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti (ICAS), în frunte cu directorul Gheorghe Dumitriu. În locul celor demişi, Crăciunescu a numit o serie de persoane controversate, cercetate de DNA.

Directorul Romsilva, cu acordul ministrului pentru ape, păduri şi piscicultură - liberala Lucia Varga - l-a pus în fruntea ICAS pe fostul ministru al Mediului din guvernarea CDR, Romică Tomescu. Decizia este ilegală, întrucât ICAS nu mai este în subordinea Romsilva, fiind transferat, de mai bine de şase luni, în ograda ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Crăciunescu şi Varga au tergiversat, însă, cu bună ştiinţă, trecerea institutului la Cercetare pentru a-l numi în fruntea acestuia pe Tomescu, fost coleg de facultate al directorului general de la Romsilva. Romică Tomescu este cercetat în prezent de DNA în două dosare penale, pentru devalizarea institutului şi a patrimoniului public al municipiului Braşov.

Coleg de facultate, prieten, văr

ZIUAnews a semnalat, de mai multe ori că, de peste de trei ani, printr-o serie de aranjamente medicale şi judecătoreşti, Romică Tomescu înşală vigilenţa conducerilor Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi Ministerului Mediului. Invocând probleme de sănătate, Tomescu a refuzat să se prezinte la ICAS, deşi figura ca angajat, dar, în acelaşi timp, preda cursuri la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Mai mult, el a cerut recent conducerii ICAS, fără succes, să îi acorde drepturi băneşti de peste 25.000 de euro.

Fostul său coleg de facultate, Adam Crăciunescu a fost, însă, de acord să-i dea banii, suma urmând să-i fie virată în cont. Același Crăciunescu l-a numit ca director tehnic al ICAS pe prietenul lui Tomescu, controversatul silvicultor Cornel Şerb. Pe postul de director economic al ICAS a fost numit nimeni altul decât vărul lui Romică Tomescu, Anghel Anghel.

Retrocedare ilegală pentru vecine

Fostul ministru al Mediului a păgubit Romsilva, mai exact ICAS-ul, cu peste un milion de euro, fapt pentru care acum este cercetat de DNA. În plus, el mai are încă pe rol un dosar penal pentru exploatare ilegală de masă lemnoasă din fondul forestier al municipiului Braşov. Cât timp au fost la conducerea ICAS, pe vremea guvernului Tăriceanu, Tomescu și adjunctul său Cornel Şerb şi-au dat acordul pentru retrocedarea, în baza unui act fals, a 14 hectare din pădurea Boldu Crețuleasca, aflată chiar în incinta sediului central al institutului. În 2007, două octogenare, Georgeta Galani şi Aurora Leonte, au dobândit în instanţă dreptul de proprietate pentru 14 hectare de pădure în Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, fără a putea să probeze amplasamentul. Instanţa le-a recunoscut doar dreptul de proprietate, urmând ca autorităţile să le pună în posesia unui teren forestier corespunzător.

Fostul director al ICAS, Cornel Şerb, consătean cu cele două doamne, şi fostul ministru Romică Tomescu au decis însă să ridice miza retrocedării la cel puţin 140 milioane de euro (valoarea din 2007), mutând terenul din Ştefăneştii de Jos în Voluntari, gard în gard cu una dintre cele mai scumpe zone rezidenţiale. Pentru această manevră, Şerb a falsificat un act al Primăriei Voluntari, iar Prefectura Ilfov a făcut în cea mai mare grabă punerea în posesie a doamnelor Galani şi Leonte, dar fără să respecte procedura legală. Ingineria a fost blocată pentru moment de conducerea ICAS pe care tocmai a demis-o Adam Crăciunescu.

Prizonierul Crăciunescu

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva este condusă, în acte, de către Adam Crăciunescu. În realitate, acesta este doar un manager de decor, pentru că este dirijat de câţiva directori care, în trecut, au pus umărul la devalizarea instituţiei. De mai bine de opt ani, principalii sforari ai regiei sunt directorii Gheorghe Mohanu, Gabriela Gâţu, Ion Machedon, Gheorghe Dima şi Dan Aldea. Indiferent de cine vine la conducere, ei rămân pe funcţii sau îşi schimbă posturile între ei. Fostul director al Romsilva în era Tăriceanu, Dan Aldea, cel care a vrut să desfiinţeze direcţiile silvice şi să privatizeze, pe şest, cabanele şi hergheliile, se ocupă în prezent de paza fondului forestier al regiei. Gabriela Gâţu, protejata fostului senator Cătălin Voicu, gestionează toţi banii Romsilva, iar cel care a făcut cele mai aberante achiziţii - Gheorghe Dima, este director responsabil de creşterea cailor. Gheorghe Mohanu şi Ion Machedon gestionează toate concursurile şi posturile, începând de la cel pentru şeful de direcţie silvică până la ultimul pădurar.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE