Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


AXA Diavolilor

Exclusiv: Planul lui Dan Adamescu și Mișu Negrițoiu de a arunca în aer piața asigurărilor din România

Postat la: 24.06.2014 - 01:22 | Scris de: Ziua News

0

Magnatul Dan Adamescu și finanțistul Mișu Negrițoiu au pus la cale un plan diabolic prin care să arunce în aer piața asigurărilor din România • În linii mari, afacerea presupunea ca Astra să preia filiala falimentară AXA cu banii de la Ergo Insurance Group • Chichița: fondurile urmau să se piardă pe drum • Adamescu Jr încearcă acum să fugă cu banii dintr-un paradis fiscal într-un paradis de unde să nu poată fi extrădat

Puțină lume a înțeles, la momentul desfășurării evenimentelor, de ce Dan Radu Rușanu era într-o seară la televizor și a doua zi la prânz la beci. Acuzațiile formale la adresa fostului lider liberal și înalt mason, care ocupa la momentul arestării lui funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, erau de mituire a doi judecători. De parcă, cu o seară înainte, în loc să apară la televizor, nu ar fi putut fi luat și arestat.

Dan Radu Rușanu a făcut o altă greșeală și aici nu e vorba de a mitui doi judecători. A făcut una mult mai mare: s-a opus unei tranzacții financiare.
ZIUAnews vă prezintă informațiile aflate în dosarele autorităților române, care încearcă să îl aducă în fața justiției pe Dan Grigore Adamescu. După ultimele evenimente politico-judiciare, harta marilor finanțe din România tinde să se modifice.

AXA, mărul discordiei

Problemele pe care le întâmpina familia Adamescu, atât tatăl, cât și fiul, în managementul companiei Astra, dar mai ales în dorința acestora de a-și crea propria avere și nu una gestionată din banii fostei Republici Socialiste România, l-au adus pe Adamescu senior la masa negocierilor cu AXA Asigurări de Viață. Asta se întâmpla la mijlocul anului 2013, când boss-ul de la Astra s-a întâlnit cu Violeta Ciurel, la vremea aceea CEO AXA Asigurări de Viață. Una din multele greșeli ale lui Dan Adamescu în tentativa sa de a cumpăra AXA Asigurări de Viață a fost aceea că nu s-a interesat unde zace loialitatea fostului CEO de la AXA, Violeta Ciurel. Refuzul acesteia de a purta negocieri cu Adamescu a fost influențat de consilierea unui alt boss din lumea financiară: Dan Radu Rușanu. Acesta a fost cel care i-a pus piedică lui Adamescu în afacerea AXA.

Violeta Ciurel a dispărut din funcția de CEO și, pe fondul pierderilor imense, stabilite la sfârșitul anului 2013, acționarul francez a încuviințat vânzarea subsidiarei din România a AXA Asigurări de Viață către Astra Asigurări. Nu punem la îndoială criza financiară, dar, numai la nivelul anului 2013 - fapt care a și forțat conducerea franceză să accepte vânzarea către Astra -, AXA Asigurări de Viață a pierdut 10 milioane de euro. Vă întrebați probabil care ar fi afacerea lui Dan Grigore Adamescu de a cumpăra o subsidiară care pierde bani, și nu puțini, pentru a-și consolida propria afacere, adică Astra, care nici ea nu stătea mai bine.

Filozofii sunt de părere că Diavolul face ce face ca să ne convingă că nu există. Finanțiștii au făcut una mai gogonată: ne arată bani, care, de fapt, nu există.

O simplă semnătură - un mandat de arestare

Pentru a soluționa cauza penală care îl vizează pe Adamescu, investigatorii, și aici nu este vorba doar de cei ai Parchetului, ci mai ales de cei din lumea financiară, care se ocupă cu obținerea și procesarea informațiilor din acest sensibil domeniu, au adus la cunoștința organelor de cercetare și urmărire penală că următorul pas după ce francezii au aprobat vânzarea subsidiarei AXA din România către Astra era Consiliul Concurenței. Acolo, Adamescu a dat de Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, care nu a văzut niciun impediment în achiziția AXA de către Astra și, totodată, a constatat că nu există un risc de monopol pe piață.

De pe biroul lui Bogdan Chirițoiu, actele au ajuns pe biroul lui Dan Radu Rușanu, aflat la vremea respectivă în funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Rușanu s-a uitat pe cifre. Știți chestiile alea mici din coloană care vă fac viața grea când vin ambalate într-un plic mic de la bancă? Ei bine, în hârtiile de la Astra, cifrele erau în roșu. Adică pe minus. Asemeni nouă, Dan Radu Rușanu s-a întrebat: cum poate o societate care are contabilitatea în roșu să achiziționeze o altă societate care este în roșu și la ce bun?! Când și-a răspuns, a avizat negativ tranzacția, pe motiv că Astra nu îndeplinea parametrii financiari necesari achiziției. Aroganța lui Rușanu s-a manifestat „post mortem". Angajații ASF au definitivat, pe data de 9.05.2014 decizia nr. 159, prin care i se transmitea lui Adamescu ce să facă cu Astra, dacă vrea să cumpere AXA.

Nea Mișu, noul amic

Pe 1 mai, Mișu Negrițoiu, una dintre cele mai strălucite minți ale finanțelor românești, a fost numit în locul lui Dan Radu Rușanu. În aceeași lună, un reprezentant al KPMG Advisory SRL - Tudor Grecu - solicita prin adresa numărul 50598/23.05.2014, urgentarea avizării tranzacției financiare între Astra și AXA, până la data de 30.06.2014. Ca detaliu, KPMG este una dintre firmele fără de care niciun ban nu se poate mișca în marea lume financiară. Detaliile despre importanța acestei firme vi le vom da mai jos, dar, deocamdată, rămânem în sfera datelor aflate în posesia autorităților. Investigatorii au ajuns la concluzia că numirea lui Mișu Negrițoiu la ASF are drept principal scop încheierea tranzacției dintre Astra și AXA.

Afacerea ar trebui să se deruleze cam așa: francezii vând la un preț mic subsidiara AXA, Adamescu face rost de bani din altă parte și înainte ca afacerea să se încheie în trei, banii dispar. Teama autorităților este însă că așa cum s-a întâmplat și în cazul PAN AMERICAN, despre care ZIUAnews a scris pe larg în numerele trecute, suma obținută din tranzacția AXA ar eșua în Cipru, sau în oricare alt paradis fiscal unde familia Adamescu are „porturi".

La această oră, alături de cei numiți mai sus, este vizat și George Mucibabici, consultant partner din partea Deloitte SRL la Adamescu în curte.
Vă aduceți aminte ce vă spuneam mai sus despre KPMG? Mai țineți minte un cuvânt: Deloitte.

Revenind însă la nea Mișu, Negrițoiu pe numele său de carieră, trebuie să vă spunem că acesta se cunoaște cu Dan Adamescu din facultate, adică din ASE. Când Mișu era boboc, Adamescu părăsea cuibul. Autoritățile cred că este vorba despre 15 ani de prietenie și afaceri. Noi credem că este mult mai mult. Noi credem că nu Dan Adamescu a conceput Astra, ci Mișu Negrițoiu. Analizându-i pe cei doi - și cine îi cunoaște poate aprecia acest lucru - Mișu Negrițoiu este creierul. Este teoria pusă în practică. Este gulerul alb al Astrei și al întregului imperiu financiar creat de Adamescu.

Cei patru fantastici

Pentru a înțelege mai bine de ce nici măcar Adamescu nu poate nimic în această țară de unul singur, iar Mișu Negrițoiu are și el nevoie de cineva ca să miște lucrurile, pentru că, deși e la marginea Europei, România este supravegheată la bani extrem de atent, am ajuns în punctul unde trebuie să vă explicăm ce rol au cele două cuvinte magice pomenite anterior: KPMG și Deloitte.

Potrivit Wikipedia, Big Four este denumirea grupului celor mai mari patru firme de audit din lume alcătuit de PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young și Deloitte Touche Tohmatsu. Cele patru companii asigură auditul pentru marea majoritate a companiilor publice și pentru o bună parte din companiile private din lumea întreagă.

Cele patru companii au avut în România în anul 2006 afaceri cumulate de 97 de milioane de euro, în creștere cu 16% față de anul 2005, într-o piață de 330 milioane euro. PricewaterhouseCoopers a ocupat prima treaptă cu 32 milioane euro cifră de afaceri, fiind urmată de Ernst & Young cu 23,9 milioane euro, KPMG, cu 22,7 milioane euro și Deloitte cu 18,4 milioane Euro.

În anul 2007, cele patru companii de consultanță și audit au înregistrat venituri cumulate în Marea Britanie de 6,73 miliarde lire sterline (aprox. 8,5 miliarde euro), de circa trei ori mai mult decat suma cifrelor de afaceri ale urmatoarelor 20 de companii de consultanță din această țară.

Auditul reprezintă businessul prioritar al companiilor care alcătuiesc așa-numitul grup Big Four. Acestea obțin din audit venituri care variază între 50-70% din totalul cifrelor de afaceri. Celelalte servicii de consultanță ale firmelor din Big Four sunt consultanța fiscală și componenta de corporate finance advisory.

Autoritățile române, implicate în rezolvarea afacerilor extrem de încurcate și complicate din lumea financiară a lui Adamescu, s-au lovit de două persoane implicate în afacerea Astra-AXA. Șeful KPMG România, Speranța Munteanu, și șeful Deloitte România, George Mucibabici. V-am spus anterior că Mișu Negrițoiu e de acord cu tranzacția Astra-AXA?! Ei bine, și cei doi, Munteanu de la KPMG și Mucibabici de la Deloitte sunt de acord și ei. Știm noi. Și autoritățile.

De ce să salvezi când poți să iei bani omorând ceva


Oricine a făcut doi lei dintr-o afacere știe că în actualul context mondial orice pierdere constantă are dimensiuni uriașe în contabilitate, ce nu pot fi surmontate deâct printr-o infuzie masivă de capital. Cum pe piață nu prea sunt bani, iar Astra este într-o situație critică, apare întrebarea cum ar putea să investească Astra banii în AXA, care, la rândul ei, prin achiziție, să salveze Astra?! Pare un carusel de neînțeles pentru mințile needucate în finanțe. Însă, amputarea subsidiarei AXA din România de către boss-ul francez a reprezentat, cel puțin teoretic, o mișcare extrem de bună pentru firma din Hexagon. Deci AXA pierdea bani, cam zece milioane pe an și s-a decis vânzarea ei către o societate din România, aflată în impotență financiară. Rezultatul benefic pentru Adamescu era încasarea de bani. De unde bani însă? Aici intră în joc Adamescu junior.

Bogdan Adamescu s-a dus recent în Germania, unde a luat legătura cu Thomas Schoellkopf, un distins membru al boardului Ergo Insurance Group. După ce s-au așezat la masă, Bogdan Adamescu i-a făcut o ofertă de cumpărare a societății AXA Life Insurance și Astra Asigurări. Prețul? 30 de milioane de euro, plus un supliment reprezentând asigurările de viață existente în acest moment în Astra. La întrebarea cum se va face plata, răspunsul a fost simplu: patru conturi înregistrate off-shore.

În acest fel, Astra preia AXA pe banii de la Ergo, iar autoritățile române se tem că după plata banilor în conturile off-shore, Astra, AXA și conturile vor dispărea. Faptul că dispar scriptic nu ar fi o problemă, însă ceea ce este la bătaie acum pentru autoritățile române este avuția de o viață a milioane de români asigurați prin Astra și AXA.

Alexander circulă cu trenul

După arestarea tatălui său, Bogdan Alexander Adamescu a înțeles că ultimul lucru pe care trebuie să îl facă este să se lase prins de autorități. A fugit din Anglia și călătorește non-stop cu trenul, renunțând la avion din motive lesne de înșeles. Ultimul loc în care a fost văzut fiul magnatului de la Astra este Cipru, adică țara în care familia Adamescu și-a strâns averea. Autoritățile se tem că deja l-au scăpat din mână pentru că Alexander Bogdan a solicitat în urmă cu puțin timp viză către o țară care nu are acord de extrădare cu România.

După cum puteți observa, deși cazul pare întortocheat, nu e. Este ca și cum nu ați avea bani să beți o vodcă, v-ați împrumuta de la un vecin spunând că vă duceți să cumpărați niște mici pe care să îi mâncați apoi împreună și după ce aveți banii în mână vă duceți să vă îmbătați la birtul din colțul străzii. În cazul Adamescu însă, trebuie să țineți cont că el intenționează să bea aproape toate asigurările din România.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE