Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: Vasile Pintilie, directorul de la "Apele Române", i-a numit ilegal pe directorii celor 11 Administraţii Bazinale de Apă

Postat la: 08.01.2014 - 19:18 | Scris de: Ziua News

5

Vasile Pintilie, omul impus de Marian Oprişan în fruntea Administraţiei Naţionale ,,Apele Române" (ANAR) a transformat instituţia în propria lui moşie. A angajat pe cine a vrut şi când a vrut, a golit conturile companiei pentru plata supraevaluată a unor materiale şi bunuri de consum, a făcut compensări după bunul plac, i-a premiat pe cei care i-au regizat "ingineriile". Și, culmea, a reușit să facă toate astea stând mai mult pe-acasă, la Focşani, sau în străinătate decât la butoanele companiei.

Pintilie s-a înconjurat de câţiva directori - Florin Cojocaru, Relu Adam și Vasilica Petcu - care-i cântă în strună, așa că ANAR a ajuns acum în pragul falimentului. Trebuie precizat că, după principiul organizării pe bazine hidrografice, Administraţia Naţională ,,Apele Române" are în subordinea sa 11 Administraţii Bazinale de Apă, după cum urmează: Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Dobrogea-Litoral, Prut şi Siret.

Legea-i clară ca apa de izvor

Potrivit Hotărârii nr. 1176/2005 privind aprobarea Statutului de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale "Apele Române", directorul general, „cu acordul consiliului de administraţie, numeşte şi eliberează din funcţie conducătorii unităţilor prevăzute la art. 11 alin. (1) şi stabileşte drepturile salariale lunare şi condiţiile în care acestea le vor fi acordate".

Conducătorii unităţilor prevăzute la art. 11 alin. (1) sunt directorii celor 11 Administraţii Bazinale de Apă aflate în subordinea ANAR. Trebuie precizat că ANAR nu are consiliu de administraţie, iar conducerea este asigurată de către un consiliu director. Ca atare, potrivit legislaţiei în vigoare, atribuţiile consiliului de administraţie sunt preluate de către consiliul director din care face parte şi directorul general al ANAR, adică Vasile Pintilie.

Driblinguri legislative

Din informaţiile deţinute de ZIUAnews, niciunul dintre cei 11 directori de administraţii bazinale de ape nu a fost numit cu acordul consiliului director. „Numirea celor 11 directori de administraţii bazinale s-a făcut numai de către Vasile Pintilie, fără să existe acordul consiliului director, aşa cum prevede legea. Tot Vasile Pintilie a stabilit, din nou fără avizul consiliului director, drepturile salariale pentru fiecare din cei 11 directori. Dacă s-ar respecta legislaţia în vigoare, numirea celor 11 directori ar fi ilegală, iar drepturile salariale încasate de către aceştia de la numire şi până în prezent ar trebui imputate lui Vasile Pintilie. Când a fost să-i dea afară pe cei care nu-i cântau în strună, Vasile Pintilie a venit cu propunerile în consiliul director şi, cu ajutorul oamenilor săi de paie, i-a ejectat imediat. Însă, când a trebuit să-i numească pe cei de la conducerea Administraţiilor Bazinale de Apă a driblat consiliul director şi a făcut numirile pe cont propriu. Cred că cei doi miniştri, Rovana Plumb şi Lucia Varga, habar nu au de această inginerie a lui Vasile Pintilie ", a declarat pentru ZIUAnews un demnitar din conducerea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Performanţe penale

De la venirea sa la ANAR, în mai 2012, până în prezent, Vasile Pintilie a dispus angajarea a peste 300 de persoane, din care circa 30 la sediul central din Capitală. În plus, Pintilie şi directorul Direcţiei Management şi Resurse Umane, Relu Adam, au raportat către minister că ANAR are peste 9.560 de angajaţi, dar, în realitate, pe statele de plată figurează 9.298 de angajaţi. Totodată, la sfârşitul lui octombrie 2013, Vasile Pintilie şi directorii din ANAR - Florin Cojocaru, Relu Adam, Vasilica Petcu etc) şi-au dat prime de câte 10.000 de lei, iar restul angajaţilor nu au primit nimic. Mai mult, la sfârşitul anului 2012, directorul Direcţiei Management şi Resurse Umane, Relu Adam, împreună cu subalternul său, Cătălin Caloianu, i-au atribuit directorului general Vasile Pintilie, fără să existe ordinul ministrului, un salariu lunar de circa 15.500 de lei, deşi legea prevedea un salariu de bază de maximum 7.648 de lei. Practic, salariul lui Pintilie este de trei ori mai mare decât al premierului şi de aproape patru ori mai mare decât al miniştrilor Rovana Plumb sau Lucia Varga.

Zestrea apelor

Administraţia Naţională "Apele Române" este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care funcţionează pe bază de gestiune şi autonomie economică şi administrează apele din domeniul public al statului, dar şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor, formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundaţiilor, canale, derivaţii interbazinale, prize de apă şi alte lucrări specifice. Sistemul naţional de gospodărire a apelor aflat în patrimoniul ANAR include şi componenta de apărare împotriva inundaţiilor, care constă în peste 10.000 km de diguri, peste 1.500 baraje cu efect de atenuare, cu o capacitate de 3,7 miliarde metri cubi şi peste 15.700 km de lucrări pe cursuri de apă. Totodată, ANAR are în administrare: 78.905 km cursuri de apă, 295,6 mii ha suprafaţă de teren cu ape, 270 lacuri de acumulare cu un volum total de 14,5 miliarde mc, din care 114 lacuri cu acumulare nepermanentă, 7.100 km diguri pentru apărarea localităţilor şi terenurilor agricole, 6.600 km regularizări de râuri şi 1.320 km apărări şi consolidări de maluri, 157 canale de aducţiune cu o lungime de 1.100 km, 59 staţii de pompare a apei cu un debit instalat de 237 mc/s, 49 prize de apă şi noduri hidrotehnice cu un debit total instalat de 249 mc/s, 178 alte lucrări hidrotehnice, 122 lacuri naturale.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE