Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Internele Externelor

Mesia-jucător

Postat la: 12.09.2014 - 13:26 | Scris de: Ziua News

0

Dintru început trebuie precizat că nu este vorba despre kenyano-hawaianul Barack Obama, președintele SUA și „noul Mesia" al planetei, și nici despre penibilul „președinte-jucător" al României, Traian Băsescu, ci despre mutantul politic rezultat din altoirea celor două concepte: Vladimir Putin, cel mai influent jucător în materie de destine ale omenirii.

În esență, neo-țarul de la Kremlin nu doar se crede unsul lui Dumnezeu în a restaura măreția imperială a Maicii Rusia și a transforma Moscova în a treia Romă sau al doilea Constantinopol, dar și-a făcut din obsedantul număr șapte, al perfecțiunii lucrării divine, un instrument ocult al deciziei politice. Într-adevăr, capitala Rusiei este ridicată pe șapte coline, ca și Roma, Constantinopolul sau Ierusalimul, iar semnul magicului șapte se împletește cu kremlinismul putinian cules, răstălmăcit și adaptat direct din cărțile sacre ale iudaismului și ale creștinătății.

Iată doar câteva din semnificațiile venerate ale cifrei în cauză, fundație a Cuvântului: săptămâna Creației, cu odihna Domnului în cea de-a șaptea zi; cele șapte împărțiri originare ale Bibliei; cei șapte înțelepți ai Domnului din Vechiul Testament și cele șapte supranume ale lui Iisus Hristos în Noul Testament; cei șapte psalmi ai lui David, cele șapte parabole ale lui Iisus și, mai ales, cele șapte minuni săvârșite de acesta, potrivit Evangheliilor; de asemenea, nu în ultimul rând, în cartea Apocalipsei, cele șapte biserici cu cei șapte îngeri aferenți, cele șapte peceți, cele din urmă șapte calamități și, în fine, învierea morților la răsunetul celei de a șaptea trâmbițe.

Recursul la subteranele misticii - potențat temeinic de apetitul norodului pentru superstiție - nu este o noutate în istoria țarismului, de la Ivan cel Groaznic la Nicolae al II-lea și al său Rasputin; dar nu este străin niciunui caz de absolutism - este cunoscut, bunăoară, rolul „magului" Hanussen în ascensiunea lui Hitler. Una din împrejurăriile notorii în care Vladimir Putin s-a folosit de virtuțile ezoterice ale numerologiei a fost chiar cu prilejul campaniei realegerii sale masive (68% din primul tur) din 2012. Atunci a publicat șapte articole în cele mai mari șapte publicații rusești, pe șapte teme strategice ale continuității sale la cârma Kremlinului: Maica Rusia, etnicitatea rusă, obiectivele măreției economice, eficiența guvernării, politicile sociale, forțele armate și abordarea străinătății.

La momentul respectiv - când se celebrau 200 de ani de la Borodino, unde mareșalul Kutuzov a pus capăt invaziei militare a lui Napoleon - Putin și-a încheiat unica și apoteotica sa apariție publică cu sloganul istoric „Victoria va fi a noastră!" Discursul tip Borodino - când Apusul „și-a sfâșiat uniformele în baionetele rusești" (Lermontov) - reprezintă în continuare nucleul retoricii putiniene, desigur „sub aripa" divinului șapte: zilele trecute, în timp ce Barack Obama ateriza la Tallin (spre a-i asigura pe estonieni de „frăția" necondiționată a NATO), Vladimir Putin decola spre Ulan Bator și, inspirat de necuprinsul stepelor survolate, a creionat un plan de pacificare a Ucrainei, în - ați ghicit! - șapte puncte.

Desigur, în cazul în care mistica nu va da cele mai concrete roade, pentru liderul de la Kremlin rămâne întotdeauna deschisă soluția laică a armelor, mult mai pe înțelesul occidentalilor, altminteri obtuzi la limbajul complex al transcendenței. Presupunem că de aceea Putin a fost nevoit să-i explice pe șleau lui Barroso, la începutul lui septembrie, că: „dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni."

Citește și:

Rusia Nouă pe Don

Țechinii califului Ibrahim

+ Arta terorismului (editorial)

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE