Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Suedia, ţara politicienilor fără privilegii

Postat la: 10.03.2014 - 07:59 | Scris de: Ziua News

0

Suedia are monarhie constituţională iar activitatea parlamentară reprezintă un model unic în lume şi imposibil de imaginat şi aplicat în România. Din 1971, Parlamentul suedez este unicameral şi are 349 de membri, aleşi prin vot direct şi proporţional, ei reprezentând 9,2 milioane de cetăţeni care trăiesc în 290 de localităţi.

Regele Carl al-XVI-lea Gustaf îndeplineşte doar funcţii ceremoniale, cele politice fiind preluate de purtătorul de cuvânt al Parlamentului. Suedia este împărţită la ora actuală în 21 de comitate conduse de câte un birou administrativ numit de guvern împreună cu un consiliu ales de cetăţeni. Însă, statul este conceput ca un sprijin pentru toţi cetăţenii săi, care sunt trataţi echitabil prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie solidă. Aceste servicii sunt asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasa socială. În schimb, taxele sunt mari, dar ele se întorc sub formă de pachete de asistenţă socială. Această relaţie între stat şi cetăţeni face ca alegerile să fie extrem de importante pentru suedezi. Potrivit statisticilor oficiale, peste 30% dintre ei sunt membri în diverse partide şi peste 80% sunt membri de sindicat.

Prezenţa la alegeri organizate la fiecare patru ani este de peste 80%, iar suedezii consideră dezbaterile politice şi prezenţa la vot esenţiale pentru democraţie. Ţara este condusă de clasa politică, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicaţi şi de atenţi la activitatea depusă de cei cărora le dau votul, motiv pentru care aceştia nu au privilegii şi nici nu beneficiază de condiţii de lux.Până în 1990, în Suedia nici nu existau locuinţe puse gratuit la dispoziţia parlamentarilor. Aceştia obişnuiau să doarmă pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului. În prezent, parlamentarii suedezi au la dispoziţie garsoniere deţinute de stat, cu o suprafaţă de circa 40 mp. Singura cameră este folosită atât ca living, cât şi ca dormitor. Spălătoria este comună, iar demnitarii trebuie să se programeze din timp dacă vor să îşi spele aşternuturile.Sunt şi parlamentari care trăiesc într-un spaţiu chiar mai mic, de doar 18 mp. În aceste cazuri, inclusiv bucătăria este împărţită în comun. Nu există personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: "Păstraţi curăţenia". Biroul unui parlamentar are circa 18 mp, iar demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici maşini de serviciu cu şofer.

Reşedinţa oficială a premierului suedez nu depăşeşte circa 300 mp şi nici acesta nu beneficiază de personal de serviciu. Nici primarii şi guvernatorii nu au dreptul la reşedinţe oficiale gratuite, iar consilierii nici măcar nu au salariu lunar sau un birou propriu, aşa că lucrează de acasă. Doar parlamentarii, care lucrează la elaborarea legilor, se consideră că exercită un serviciu public pentru care trebuie să fie remuneraţi cu salarii lunare. Un parlamentar suedez câştigă aproape dublul venitului net al unui profesor. Însă, parlamentarii care nu domiciliază în capitală nu primesc bani în plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenţi la cabinetele parlamentare din localităţile de origine. Acolo, mulţi dintre ei lucrează de acasă şi utilizează sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii. Mai trebuie precizat că politicienii suedezi nu sunt privilegiaţi în faţa legii şi nu se bucură de niciun fel de imunitate.

În Suedia, transparenţă activităţii parlamentare are rădăcini în Constituţie ţării şi astfel fiecare cetăţean are dreptul să verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern şi declaraţia de impozit pe venit a premierului. Principiul transparenţei este inclus în Constituţia suedeză de mai bine de 200 de ani. Mai mult, funcţionarii trebuie să pună la dispoziţia doritorilor corespondenţa zilnică şi emailurile oficiale ale prim-ministrului, orice cetăţean având acces la aceste informaţii. În sala calculatoarelor este posibil chiar să studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitaţii publică. Totodată, administraţia Parlamentului suedez ţine socoteala cheltuielilor în rapoarte ale membrilor, depozitate într-o singură încăpere. Există dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum şi pentru purtătorul de cuvânt al Parlamentului şi astfel orice suedez poate veni să studieze dosarele sau poate cere informaţiile prin intermediul internetului. Oare, vreodată modelul parlamentar suedez va fi implementat şi de către România?! Greu de crezut.

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE