Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: CV-ul viitorului vicepremier ROZALIA BIRO: româna, trecută ca limbă străină

Postat la: 23.07.2014 - 14:12 | Scris de: Ziua News

1

Viitorul ministru al Culturii și vicepremier în Guvernul României, Rozalia Biro, ne va vorbi, cel mai probabil, despre problemele țării noastre în maghiară. Iar asta pentru că, în CV-ul ei depus la Senat, Biro a declarat că româna este limbă străină, pe care o cunoaște la un „nivel superior".

Nu ar fi de mirare dacă Biro, în calitatea ei de ministru al Culturii, ar propune ca denumirile străzilor din România să fie traduse în maghiară. A mai avut o astfel de inițiativă pentru municipiul Oradea, însă a fost aspru criticată. La fel cum nu ar fi de mirare ca de la pupitrul Ministerului Culturii să vorbească despre problemele de sănătate, acesta fiind subiectul principal al declarațiilor sale politice, în care nu a abordat problemele de cultură.

Până să fie nominalizată pentru funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier în Guvernul Ponta, Rozalia Biro a dat dovadă de ipocrizie, întrucât a criticat, în „Declaraţia politică având ca temă emiterea abuzivă de ordonanţe de urgenţă", tocmai activitatea Executivului din care va face și ea parte.

Ca senator, Biro n-a văzut problemele din cultură

Pe lângă această declarație politică, Biro a mai avut, din 2012 și până în prezent, alte 19 astfel de luări de cuvânt. Dat fiind faptul că este propunerea UDMR pentru funcția de ministru al Culturii, am vrut să vedem dacă a abordat vreo temă ce ar avea legătură cu viitorul ei portofoliu. Din cele 20 de declarații politice, niciuna nu s-a axat însă pe problemele culturii din România. Una singură s-ar apropia cât de cât de sfera culturii, intitulată însă „Declarație politică având ca temă Ziua Maghiarilor de Pretutindeni".

Majoritatea temelor pe care s-a axat Rozalia Biro când a vorbit de la tribuna parlamentară privesc egalitatea de șanse între femei și bărbați, implicarea femeilor în politică și problemele ridicate de adolescentele care devin mame.

Rozalia nu are bipezi în familie

Faptul că Rozalia Biro a trecut în CV-ul ei, la categoria limbi străine, „română - nivel superior", ar putea fi folosit ca explicație pentru următoarea situație delicată în care aceasta s-a aflat la un moment dat. În 2010, Daniel Buzdugan a sunat-o și s-a dat drept un realizator de televiziune, spunându-i că vrea să facă o emisiune în Oradea „despre copiii bipezi". Pe atunci, Rozalia Biro deținea funcția de viceprimar și se ocupa de problemele sociale ale municipalității.

Auzind termenul „bipezi", Biro a crezut că este vorba despre cerșetori. A acceptat să participe la presupusa emisiune, însă a ținut să îl asigure pe realizator că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localități" și că pe străzile din municipiu abia dacă mai pot fi găsiți „câțiva", pentru că Poliția Comunitară și-a făcut treaba și i-a ridicat pe restul.

Gafa viitorului ministru al Culturii și vicepremier al României nu s-a oprit însă aici. Mamă a doi copii, Rozalia a spus că nu are „niciun biped în familie".

Kiss a lansat-o în politică

Originară din Mureș, Rozalia Biro s-a stabilit în Oradea în 1990, datorită soțului unei verișoare, anume Alexandru Kiss, liderul UDMR Bihor, fost președinte al Consiliului Județean și actual vicepreședinte, în prezent cercetat penal. În Oradea, Biro a fost co-acționar, administrator și director în mai multe societăți înființate de Kiss, ale căror obiecte de activitate variau de la producție de lactate și informatică, la editare de presă și imobiliare.

După 11 ani, Rozalia Biro a devenit un nume cunoscut în politica locală din Bihor, fiind desemnată viceprimar al municipiului Oradea, funcție pe care a ocupat-o până în 2012, când a devenit senator.

În ultimul ei mandat de viceprimar, când miniști ai Sănătății au fost UDMR-iștii Cseke Attila și Ritli Ladislau, originari din Oradea, în spitalele din subordinea municipalității au fost montate plăcuțe cu denumirile maghiare ale secțiilor și sălilor. În 2011, Biro a fost criticată de doi lideri locali pentru o inițiativă care viza traducerea în limba maghiară a tuturor denumirilor de străzi din Oradea.

Rozalia Biro a intrat în UDMR în 1991, şi a devenit între 2000 şi 2004 preşedinte al circumscripţiei Rogerius al UDMR Oradea. În următorii trei ani, ea a fost membru al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, şi preşedinte al Comisiei pentru integrarea europeană. Din 2005 și până în prezent, este preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni al UDMR Bihor, iar din 2007 încoace - preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR. Din 2008 până în 2013, Biro Rozalia a condus organizaţia municipală UDMR, Oradea.

Biro, anchetată de DNA

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate au acuzat-o pe Rozalia Biro de conflict de interese, susținând că, în calitatea ei de viceprimar al Oradei, a semnat un contract de închiriere a unui imobil din centrul orașului către Fundația Patrium, ea făcând parte din Consiliul de Administrație al acesteia. Fundația nu a plătit chirie pentru respectivul imobil, însă primăria a renovat sediul pe banii orădenilor.
Biro a contestat în instanță raportul ANI, însă a pierdut, magistrații considerându-i cererea ca inadmisibilă. În prezent, dosarul se află în cercetare la DNA.

Ruana CEAUȘESCU

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE