Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Declaraţiile lui Ponta la lansarea proiectelor-pilot ale schemei de tip "Garanţii pentru tineri"

Postat la: 05.02.2014 - 13:28 | Scris de: Ziua News

0

Premierul Victor Ponta, prezent miercuri la evenimentul de lansare a două proiecte-pilot ale schemei de tip "Garanţii pentru tineri", care va fi implementată în premieră în România, a susţinut cu acest prilej o declaraţie de presă, în cadrul căreia a amintit între altele că, la nivel european, sunt alocaţi pentru tineri şase miliarde de euro în exerciţiul financiar multianual 2014-2020.

„Vreau să mulțumesc pentru invitația de a participa la acest eveniment. Am constatat cu regret - și îmi cer iertare - că sunt pentru prima dată la Ministerul Muncii. (...)O să fiţi surprinşi de faptul că am venit şi să vă laud. În al doilea rând să spun că ceea ce se întâmplă la Ministerul Muncii, poate mai puţin spectaculos decât la alte ministere, este, în mod sigur, cu un impact în societate mult mai important decât orice alt proiect de alt tip", a declarat Victor Ponta.

„Sunt cu atât mai bucuros că m-aţi chemat pentru a lansa aceste două proiecte, legate de garanţia pentru tineri. În 2010, am mers la Bruxelles la o întrunire politică şi am fost pus să semnez că sunt de acord cu introducerea garanţiei pentru tineri. Mi s-a părut că sună bine "garanţie pentru tineri" - nu am înţeles exact ce era sau ce presupunea, cred că nimeni nu ştia la nivel european în ce se va concretiza această iniţiativă, în 2010. Oricum, nu mi-am închipuit că în 2014 o să fiu aici să văd cum lansaţi primele două proiecte", a adăugat premierul.

„Ştiu că a fost o bătălie importantă în ceea ce priveşte alocarea în exerciţiul financiar multianual 2014-2020; 6 miliarde de euro pot suna impresionant, dar nu sunt, este foarte puţin pentru câţi bani se alocă la nivel european pentru alte proiecte şi mai ales pentru cât de gravă este situaţia în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor. Evident că şi România este extrem de afectată de acest lucru; putem să ne comparăm cu cei care o duc mai rău decât noi, putem însă şi mi-aş dori să ne comparăm cu cei care au o piaţă a muncii mult mai accesibilă pentru tineri. Și aici e vorba de ceva mult mai complex, e vorba de faptul că ne chinuim la Ministerul Educaţiei, în special pe baza sprijinului din Germania de a construi un învăţământ vocaţional, încercăm să mergem pe proiectele de la Ministerul Muncii pe o mai bună pregătire a tinerilor; altfel, doar să spunem că trebuie să facem locuri de muncă pentru tineri, nu se poate face că decide guvernul sau că... până la urmă, zona privată îşi angajează oamenii de care are nevoie, nu oamenii pe care spunem noi să-i angajeze, şi cred că, în mod sigur, este una din principalele provocări pentru România şi pentru Europa în anii care urmează, pentru că altfel riscăm să avem o generaţie pierdută, care foarte greu va mai fi recuperată", a mai afirmat Victor Ponta.


„Vreau doar să spun că este nevoie în primul rând de resurse financiare şi numai reiau ce am zis ieri, epopeea POSDRU 2007-2013. În 2012, singura persoană suficient de inconştientă să spună că deblocăm POSDRU era domnul Teodorovici. După aceea însă, şi vreau să mulţumesc doamnei ministru, celor din minister, celor de la Educaţie care, de asemenea, au făcut posibil, am deblocat POSDRU, însă problemele sunt la fel de mari în continuare, în sensul de derulare şi de recuperare a timpului pierdut şi a neregulilor care au dus la blocarea programului", a notat premierul.

„Cu atât mai important este cum ne pregătim pentru 2014-2020, în aşa fel încât să învăţăm din greşelile din trecut, să nu le repetăm. Ieri am discutat inclusiv despre alocarea de sume, cred că este peste un miliard, de pregătire profesională. Undeva spre un miliard pentru sprijinul persoanelor comunităţilor defavorizate, inclusiv romi. Sunt foarte puţini bani, de fapt. Sună impresionant: un miliard de euro pentru asta; un miliard, în realitate, pentru necesităţi şi pentru perioadă, şapte ani de zile, sunt foarte puţini bani. Cu atât mai mult, este important - şi aici este sarcina Ministerului Fondurilor Europene şi al dumneavoastră, al celor de la Ministerul Muncii - cum construim sistemul ca să folosim toţi aceşti bani şi să-i folosim bine. Și aici ajung la proiectele actuale. Cred că este ideal acest gen de parteneriat în care aveţi şi sindicate, aveţi patronate, aveţi organizaţii neguvernamentale. Sunt absolut convins că participarea şi implicarea structurilor neguvernamentale în aceste proiecte reprezintă, de fapt singura soluţie să le facem bine, să-şi atingă scopul şi să ştim că folosim banii pentru ceva important, aşa încât, cât mai mult şi cât mai des, să putem să lucrăm cu sindicate, patronate, organizaţii neguvernamentale, specialişti, firme private care au expertiza necesară, să adăugăm la fonduri europene şi la programe europene ceea ce se poate face pe plan naţional. Alaltăieri anunţasem încă un program care s-a pierdut în bătălia dacă reducem sau nu ratele la bănci şi anume faptul că pentru toate firmele care creează 20 de noi locuri de muncă, statul suportă ca ajutor de stat jumătate din tot costul salarial. Evident că nu este un program numai pentru tineri, dar este un program în care - şi-mi pot imagina din practică - că în special firme dinamice, firme care merg pe o anumită mentalitate de angajare a oamenilor tineri, de a se dezvolta altfel vor fi beneficiare. Altfel, mi-e greu să cred că o firmă foarte veche şi foarte conservatoare va reuşi să acceseze acest gen de programe. Vreau doar să spun că mi doresc ca aceste două proiecte să nu rămână doar două, să fie cât mai multe de acum încolo, să ştim să folosim cât mai bine banii din 2014-2020, să implicaţi tot ceea ce înseamnă segmente neguvernamentale şi felicitări pentru Ministerul Muncii - nu o să le auziţi prea des, să ţineţi minte această zi, dar chiar le meritaţi", a conchis Victor Ponta.

Reamintim că Parlamentul European a votat pentru amendamente prin care mai multe persoane şi regiuni vor beneficia de iniţiativa Uniunii Europene de angajare a tinerilor. Iniţiativa face referire la punerea în aplicare a schemei „Garanţia pentru tineri", prin care orice tânăr din UE aflat în şomaj de peste patru luni va fi îndreptat către un loc de muncă, formare profesională sau ucenicie.

Au fost vizate două măsuri pentru facilitarea accesului la fonduri structurale, în valoare de şase miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, pentru mai multe ţări, între care se numără şi România.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE