Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: PNL, cel mai penal partid din ultimul deceniu!

Postat la: 27.02.2014 - 20:50 | Scris de: Ziua News

0

ZIUAnews vă prezintă clasamentul politicienilor români certați cu justiția, din 2005 până în prezent. Prima poziție a topului "penalilor" este ocupată în mod detașat de PNL, formațiune care se "laudă" cu nu mai puțin de șapte miniștri condamnați, urmăriți penal sau trimiși în judecată de DNA, dintre care doi se află deja în spatele gratiilor. Totodată, peneliștii dețin și supremația primarilor suspectați de fapte reprobabile.

Locul secund este revendicat de PSD, în timp ce PDL ocupă doar poziția a treia, motiv pentru care liberalii și social-democrații au tot acuzat "slugărnicia cotrocenistă" a procurorilor DNA.

Condamnările miniștrilor PNL - 11 ani și șase luni

Partidul Brătienilor deține cei mai mulți politicieni de prim rang condamnați printr-o decizie definitivă: Relu Fenechiu (fost ministru al Transporturilor, condamnat la 5 ani de închisoare), Decebal Traian Remeș (fost ministru al Agriculturii, condamnat la trei ani de pușcărie, și eliberat, pe criterii de vârstă, după ce a ispășit o treime din pedeapsă), Tudor Chiuariu (senator, fost ministru al Justiției, condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare cu suspendare). Per total - luând în considerare și cazurile liberalilor Ovidiu Ioan Silaghi (deputat, fost ministru al Transporturilor), Corneliu Dobrițoiu (senator, fost ministru al Apărării), Paul Păcuraru (senator, fost ministru al Muncii), Teodor Atanasiu (deputat, fost ministru al Apărării) -, PNL a acumulat nu mai puțin de șapte miniștri cu greutate urmăriți penal sau trimiși în judecată de DNA.

Silaghi și Dobrițoiu

Spre deosebire de Silaghi (actualmente anchetat, procurorii solicitând Parlamentului European să-i ridice imunitatea) sau Dobrițoiu (trimis în judecată), Păcuraru a fost achitat, iar Atanasiu a fost scos de sub urmărire penală. La pușcărie s-a dus și fostul deputat Virgil Pop, care execută cinci ani pentru trafic de influență. Totodată, milionarul Dinu Patriciu se află în continuare sub cercetarea DNA.

5 primari în vizorul procurorilor

PNL conduce detașat și topul primarilor urmăriți penal sau trimiși în judecată: Emilian Frâncu (Râmnicu Vâlcea), Cătălin Cherecheș (Baia Mare, de curând membru UNPR), Marius Hada (Deva), Cristian Anghel (Baia Mare), Vasile Lata (Săcele). Din 2005 și până în prezent, în colimatorul DNA s-au mai situat următorii peneliști: Dan Ilie Morega (președinte PNL Gorj, fost Erou al Muncii Socialiste decorat de Nicolae Ceaușescu), Costin Gheorghe (deputat, fost viceprimar la Beiuș) și Radu Prisăcaru (prefect de Iași).

Dosarele PSD

Deși, în ultimii opt ani, PSD a acumulat 22 de membri cercetați, urmăriți penal sau trimiși în judecată, social-democrații au un singur nume mare în spatele gratiilor: ex-premierul Adrian Năstase, condamnat la 4 ani. Tot acolo au ajuns Cătălin Voicu (fost senator, condamnat la 7 ani de închisoare) și Emilian Cutean (fost deputat și secretar de stat, condamnat la 5 ani de închisoare). Vă prezentăm lista pesediștilor care au intrat în colimatorul DNA, cu mențiunea că unii dintre aceștia sunt cercetați, alții sunt trimiși în judecată, iar alții au fost achitați, printre aceștia numărându-se și Miky Șpagă: Dumitru Sechelariu (fost primar al Bacăului, decedat), Radu Mazăre (primar Constanța), Ion Dumitru (deputat), Șerban Mihăilescu (senator), Mihail Sirețeanu (deputat), Marian Oprișan (președinte CJ Vrancea), Ioan Stan (deputat), Gavril Mârza (președinte CJ Suceava), Șerban Brădișteanu (senator), Miron Mitrea (senator), Constantin Conțac (președinte CJ Botoșani), Adrian Severin (europarlamentar), Nicușor Constantinescu (președinte CJ Constanța), Constantin Nicolescu (președinte CJ Argeș), Matei Nicolae (primar Năvodari), Gheorghe Bunea Stancu (președinte PSD Brăila), Ion Stan (deputat), Valentin Răducu Preda (secretar de stat în Ministerul Transporturilor), Liviu Dragnea (vicepremier).

Penalii PDL

Din 2005 până în prezent, au fost puse pe tapet 15 dosare DNA pe numele unor exponenți ai PDL: Gheorghe Falcă (primar Arad), Monica Iacob Ridzi (deputat, fost ministru al Tineretului și Sportului), Ionel Manțog (secretar de stat), Cristian Poteraș (primarul Sectorului 6 al Capitalei), Mircia Gutău (primar Râmnicu Vâlcea), Mihai Cosmin Popescu (secretar de stat), Marinică Cazacu (prefect de Ialomița), Stelian Duțu (deputat), Sorin Apostu (primar Cluj-Napoca, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare), Dan Păsat (deputat), Silviu Bian (președintele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă), Antonie Solomon (fost primar al Craiovei, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare), Alin Trășculescu (deputat), Ioan Oltean (deputat), Liviu Mihai Rusu ( fost președinte CJ Bistrița-Năsăud).

Voiculescu, Copos și Șereș

Conservatorii au cuantificat două dosare importante: Dan Voiculescu (mogulul a fost condamnat în fond la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA) și George Copos (fost senator conservator și vicepremier, condamnat de prima instanță la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Loteriei). În viitorul apropiat, acestora li s-ar putea alătura și Codruț Șereș (fost ministru al Economiei), acuzat de complot și subminarea economiei naționale. La rândul lor, udemeriștii care au intrat sub lupa procurorilor DNA sunt: Zsolt Nagy (fost ministru al Comunicațiilor), Laszlo Borbely (deputat, fost ministru al Mediului), Istvan Erdei (deputat), Csaba Borboly (primar Miercurea Ciuc), Ștefan Zsabo (președintele CJ Satu Mare) și Olosz Gergely (deputat).

Răzvan Gheorghe

 

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE