Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: Referendumul pentru INDEPENDENȚA SCOȚIEI, o cutie a Pandorei cu efecte în ARDEAL

Postat la: 17.09.2014 - 18:56 | Scris de: Ziua News

1

Referendumul de joi, prin care cetățenii din Scoția sunt întrebați dacă vor ca țara lor să devină independentă, ieșind din componența Regatului Unit al Marii Britanii, vine într-o perioadă în care există o serie de controverse și în țara noastră, privind proiectul UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc.

Este motivul pentru care am încercat să aflăm de la politicienii români dacă un rezultat "pozitiv", în sensul în care peste jumătate dintre scoțieni vor cere independența, dublat, eventual, de "mutări" asemănătoare în alte state europene ar avea vreun impact direct asupra României. De asemenea, am încercat să aflăm dacă proiectul prezentat de UDMR este doar un pas dintr-un plan mai amplu, care ar viza, așa cum susțin unele voci, crearea, în Ardeal, a mai multor focare de tensiune.

Cei mai mulți dintre politicienii contactați au evitat să dea un răspuns direct, susținând că situațiile din Scoția, din Catalonia sau din alte părți nu se pot compara în niciun fel cu cea de la noi și că nu ar trebui să existe vreun efect. În schimb, sunt și voci publice care susțin că suntem ținta unui atac pus la cale de la Moscova, că se pregătește nou 1989, că se ia în calcul inclusiv un război civil și că rezultatul votului din Scoția ar putea declanșa toate acestea.

Bogdan Diaconu: "Tupeu dus spre obrăznicie din partea liderilor maghiari"

"După părererea mea, și spun asta de mai bine de un an, următoarea confruntare a Europei, cel puțin, va fi, după lupta cu terorismul, una cu separatismul. Este un flagel care, din păcate, prinde contur în Europa. Au fost probleme în Belgia, acum în Marea Britanie, în toate țările din jurul Ungariei se încurajează asemenea atitudini separatiste, deci lucrurile sunt cât se poate de serioase. Mai ales după ce se întâmplă și în Ucraina. Sâmbătă, Foreign Policy Research Institute, care este vocea politicii externe a Guvernului american, a publicat un studiu cu titlul <<Ungaria, pe o cale greșită>>, în care se spune foarte clar că puterea de la Budapesta și politicienii comunităților maghiare din țările din jurul Ungariei sunt coordonați de serviciile Federației Ruse, pentru a crea probleme, din interior, acestor țări.

Însăși a propune un proiect de lege și a vorbi despre autonomie teritorială pe criterii etnice, fără nicio perdea, cu nonșalanță și cu un tupeu dus spre obrăznicie din partea liderilor maghiari generează un precedent foarte periculos. Practic, s-a dat semnalul că se vor bate în mod deschis pentru acest obiectiv. În mod cert, vor apărea și probleme interetnice, probabil că tensiunile în zonă au crescut. Ce fac acum liderii UDMR se numește extremism și o spun cu toată proprietatea termenilor. Liderii maghiari din Ardeal au obținut cam tot ce se putea obține până acum, din punct de vedere etnic și nu mai prea au ce să ceară decât autonomie. Deja s-a ajuns mult prea departe.
De la teritoriul delimitat de județele Harghita, Covasna și Mureș, despre care era vorba inițial, au început să aducă în discuție și alte zone: o parte din Bihor, de exemplu. Practic, vor să deseneze pe harta Ardealului exact regiunea alipită Ungariei prin Diktatul de la Viena", a declarat pentru ZIUAnews deputatul Bogdan Diaconu.

Gheorghe Funar: "Sunt pregătiți de război civil!"

"Ungurii au prevăzut doi pași. Primul este declararea autonomiei <<Ungariei mici>>, fără referendum, fără nimic. Din informațiile mele, peste aproximativ o lună, pe 23 octombrie, este prevăzută declararea autonomiei. Al doilea pas - Ungaria și UDMR vor cere Parlamentului European și Comisiei Europene să se aplice principiul autoguvernării popoarelor și vor dovedi că au, în Ardeal, peste 50% din clădiri, iar populația este majoritar ungurească. Imobilele le-au luat, în cea mai mare parte, prin retrocedări ilegale. Deocamdată, sunt patru milioane de cetățeni ai României care au obținut dublă cetățenie, inclusiv a Ungariei. Toți membrii UDMR au cetățenia ungară. Lor li se adaugă peste trei milioane de români, din toate județele țării, care au mers în Ungaria sau, mai nou, doar la consulatele din Ardeal și au primit, în maximum o lună, cetățenie. Cei de la Bruxelles nici nu au habar că trei milioane sunt români, care nu știu nici limba maghiară.

Se încearcă și ruperea altor bucăți din Ardeal. Ei speră să obțină, inclusiv cu sprijinul Federației Ruse, Diktatul de la Bruxelles, asemănător celui de la Viena, din 30 august 1940. Pericolul în care se află Ardealul este mai mare decât cel din vara lui 1940, de data aceasta din cauza trădării mult mai mari a autorităților de la București.

Urmează dezmembrarea mai multor state europene. Se deschide Cutia Pandorei, dacă mâine va fi un rezultat pozitiv peste 50% în Scoția. Va fi efect de domino. Din păcate, pe noi ne prinde nepregătiți. S-ar putea să fie pierderi și umane. Ungurii au depozite de arme, muniții, s-au antrenat în tabere paramilitare din Ungaria și Federația Rusă. Au detașamente de diversiune care sunt pregătite să acționeze ca în 1989, pe la Timișoara, pe la București și în alte părți. Sunt pregătiți de război civil", a declarat pentru ZIUAnews liderul PRM Gheorghe Funar.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE