Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Exclusiv: Sociologul Mircea Kivu: "Crin Antonescu nu va fi președintele României!"

Postat la: 24.11.2013 - 15:36 | Scris de: Ziua News

0

Șansele liberalului Crin Antonescu de a se instala la Cotroceni, în 2014, cu susținerea USL, sunt într-o scădere vertiginoasă, în condițiile în care divergențele din sânul Uniunii iau amploare pe zi ce trece, afirmă sociologul Mircea Kivu, în exclusivitate pentru ZIUAnews.

Kivu susține că, din moment ce este cel mai mare partid din țară, PSD nu își poate permite să nu arunce un candidat propriu în bătălia prezidențialelor - urmând ca o decizie clară să fie luată în urma alegerilor europarlamentare - , mai cu seamă că liderii social-democrați din teritoriu exercită presiuni în acest sens.

"Șansele lui Antonescu devin practic nule"

Chestionat despre posibilele repoziționări de pe scena politică românească ce vor fi operate în vederea cursei pentru Cotroceni, Mircea Kivu a declarat: "Probabilitatea ca liberalul Crin Antonescu să devină președintele României, în urma alegerilor de anul viitor, e din ce în ce mai redusă, pe măsură ce - o vedem cu toții -, se înmulțesc simțitor disensiunile din interiorul USL. Ori, pe cont propriu - sprijinindu-se doar pe logistica și pe organizarea propriului partid -, șansele liberalului devin practic nule. De ce? Pentru că PNL nu are puterea de a da de unul singur președintele României - fapt certificat de toate sondajele de opinie. De asemenea, în PSD există multe argumente care susțin ideea unui candidat propriu la funcția supremă în stat: social-democrații stau mai bine la capitolul procente, au filiale foarte solide în teritoriu și dețin cele mai importante portofolii. Pe de altă parte, liderii din țară vor un pesedist la Cotroceni. Mai mult chiar, există o presiune în acest sens.

Europarlamentarele - o probă de foc

Importanța alegerilor europarlamentare din 2014 rezidă în faptul că, pornind de la rezultatele obținute, se vor opera o serie de repoziționări pe scena politică românească. Acest scrutin ne va dezvălui, la zi, care sunt adevăratele procente ale partidelor. În funcție de aceste cifre, formațiunile și alianțele își vor decide strategiile pentru bătălia prezidențialelor. Scrutinul pentru Parlamentul European i-ar putea pecetlui candidatura lui Crin Antonescu la Cotroceni. De ce? Păi, dacă PSD va câștiga alegerile europarlamentare cu un scor liniștitor, la o distanță considerabilă în fața PNL, va avea și garanția unui succes la prezidențiale, pe cont propriu, fără susținerea altor partide.

"PSD nu își permite să piardă funcția de șef al statului"

De fapt, momentan, singurul lucru care îl menține pe Antonescu în cărți este faptul că pesediștii nu știu încă dacă pot câștiga fără bătăi de cap cursa pentru Cotroceni. Victor Ponta nu are nevoie nici măcar de o victorie zdrobitoare în euroalegeri, ci doar de un indiciu sugestiv că un candidat PSD poate câștiga funcția supremă în stat, chiar și în turul al doilea, fără susținerea unui alt partid politic. Așa că decizia finală trebuie luată doar la momentul cuvenit - probabil, după europarlamentare -, deoarece PSD nu își permite să piardă funcția de șef al statului. La rândul său, Antonescu a înțeles datele problemei și, tocmai de aceea, iese tot mai des la rampă și își critică partenerii de alianță. Personal - deși social-democrații îl «flutură» deseori, pentru a-i speria pe liberali -, nu cred că PSD îl va arunca pe Sorin Oprescu în lupta pentru Cotroceni. "

Băsescu versus Blaga

Totodată, Mircea Kivu atrage atenția că scrutinul pentru PE ar putea provoca o serie de schimbări și în cadrul polului de dreapta, girat și propulsat de actualul șef al statului: "Alegerile europarlamentare sunt foarte importante și pentru Vasile Blaga, deoarece, dacă PDL va obține un scor cu mult mai consistent decât cel al grupărilor care intră în componența polului de dreapta, susținut de Traian Băsescu, pedeliștii vor putea emite pretenția de a nominaliza un candidat pentru Cotroceni, în pofida opoziției președintelui. Or, în acest sens, argumentul forte al lui Vasile Blaga ar fi o evidență de factură electorală."

Crin, de acord cu Traian

Dovadă că spectrul viitoarelor alegeri prezidențiale tulbură apele politicii, Traian Băsescu a apreciat, săptămâna trecută, că un candidat al PSD nu ar avea nicio șansă de izbândă, deoarece, în turul al doilea, i se vor opune toate forțele de dreapta. La rândul său, Crin Antonescu a declarat că este de acord cu această analiză: "Aici nu putem spune niciodată, rar putem spune niciodată în politică, dar aici cred că e o analiză corectă. PSD singur în alegerile prezidențiale are o problemă, s-a dovedit istoric. Dar nu e cazul." De asemenea, liberalul a fost întrebat cum vede ideea lansată de Băsescu, care și-a oferit consilierea, dacă Antonescu va ajunge în turul doi al cursei pentru Cotroceni: "Presupun că glumea, eu cu consilierii mai greu. Adică nu... mă descurc și singur."

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE