Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


CCR explica de ce a declarat neconstituționala o OUG care ii vizeaza pe deținatorii de caini: 'Sintagma 'cu potential agresiv' e neclara'

Postat la: 15.02.2020 - 06:56 | Scris de: Ziua News

0

Curtea Constituţională a României a explicat că a admis excepţia de neconstituţionalitate privind OUG referitoare la regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi deoarece sintagma "al exemplarelor cu potenţial agresiv" nu este clară şi previzibilă şi, ca urmare, nu permite proprietarului sau deţinătorului temporar al exemplarului să îşi adapteze conduita în funcţie de cerinţele normei penale.

Judecătorii constituţionali au dat publicităţii, vineri, motivarea deciziei prin care au admis excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei "al exemplarelor cu potenţial agresiv" din cuprinsul dispoziţiilor articolului 6 alineatul (4) fraza întâi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Citește și: A fost detonată nucleara, după reținerea lui Beuran: Urmează Arafat

"Curtea a constatat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2002 nu explicitează sintagma 'al exemplarelor cu potenţial agresiv' din cuprinsul prevederilor articolului 6 alineatul (4) fraza întâi - text care instituie o măsură de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, a cărei neluare, dacă atacul a avut loc, constituie obiectul material al laturii obiective a infracţiunii prevăzute de dispoziţiile art.12 din aceeaşi ordonanţă de urgenţă -, iar destinatarul normei penale nu poate obţine, printr-o analiză a ansamblului normativ din care face parte sintagma criticată, suficiente elemente de determinare a conţinutului acesteia din urmă. Întrucât sintagma 'al exemplarelor cu potenţial agresiv' nu este clară şi previzibilă, aceasta nu permite proprietarului/deţinătorului temporar al câinelui să îşi adapteze conduita în funcţie de cerinţele normei penale prevăzute de dispoziţiile art.12 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.55/2002. Chiar dacă ar recurge la consiliere de specialitate în materie, proprietarul câinelui/deţinătorul temporar al acestuia nu poate să prevadă, într-o măsură rezonabilă, faţă de circumstanţele speţei, consecinţele care pot rezulta din fapta sa şi să îşi corecteze conduita", a menţionat CCR.

Citește și: Nu este un pericol social! Tribunalul București, decizie în cazul medicului Mircea Beuran

Prin urmare, a indicat CCR, sintagma "al exemplarelor cu potenţial agresiv" din cuprinsul dispoziţiilor articolului 6 alineatul (4) fraza întâi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 55/2002 "lipseşte de previzibilitate norma de incriminare prevăzută de dispoziţiile art.12 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2002, în condiţiile în care principiul respectării legilor şi cel al legalităţii incriminării impun legiuitorului să legifereze prin texte suficient de clare şi precise pentru a putea fi aplicate, inclusiv prin asigurarea posibilităţii persoanelor interesate de a se conforma prescripţiei legale prin care este incriminată o anumită faptă".

Citește și: EXCLUSIV Denunțătoarea lui Mircea Beuran l-ar fi executat pe reputatul chirurg și de la Spitalul de Urgență Floreasca .

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE