Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Cluj: Credincioșii ortodocși și greco-catolici participa la doua procesiuni separate

Postat la: 14.08.2019 - 16:48 | Scris de: Ziua News

0

Credincioșii ortodocși și greco-catolici din județul Cluj participă, miercuri, la două procesiuni separate care pleacă din Gherla spre satul Nicula, primii pentru a se ruga Icoanei făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la mănăstire, ceilalți pentru a însoți moaștele episcopului Iuliu Hossu, potrivit Mediafax.

Peste 1.500 de credincioși ortodocși, având în frunte preoți conduși de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și de mitropolitul de Rwanda și Burundi, IPS Innocentios Byakatonda, au pornit, miercuri, în jurul amiezii, în procesiune din Gherla până la Mănăstirea Nicula, unde se vor ruga Icoanei făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii Nicula va fi săvășită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.

Reprezentanții Mitropoliei Clujului au declarat, miercuri, că toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 2.00, de înconjurare a Mănăstirii Nicula.

„Joi, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, mitropolitul Andrei, avându-l alături pe mitropolitul Innocentios și înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor adunați în număr mare un cuvânt de învățătură. Călugării Mănăstirii Nicula pregătesc pentru pelerinii care vor veni din întreaga țară 15.000 de sarmale și felii de cozonac”, au mai spus sursele citate.

Citește și: Elevii clasei a VIII-a ar putea susține primul examen al Evaluării Naționale 2020 în 15 iunie

De cealaltă parte, credincioșii greco-catolici vor porni în pelerinaj spre biserica greco-catolică din Nicula, miercuri, în jurul orei 16.00, tot din Gherla, aceștia însoțind o parte din moaştele episcopului Iuliu Hossu, recent beatificat în urma deciziei Vaticanului.

„Pelerinajul greco-catolic se va face ca în toţi anii de după căderea regimului comunist, dar la baza dealului, la biserica parohială greco-catolică din satul Nicula. Acum, după mai bine de 70 de ani de la confiscarea mănăstirii greco-catolice Nicula şi arestarea Călugărilor Bazilieni, care o primiseră de la episcopul Iuliu Hossu în administrare, la mai bine de 70 de ani de la arestarea tuturor episcopilor greco-catolici români, a multor credincioşi, interzicerea practicării credinţei lor şi sechestrarea abuzivă a bunurilor bisericii lor, credincioșii vor purcede în procesiune conduși de actualul episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Nici prin moaştele sale Fericitul Arhiereu Iuliu nu este invitat de către actuala administrare a celor care, în numele unei , poate diferit înţeleasă, a acceptat să preia şi să păstreze acest sanctuar primit de la regimul comunist”, au anunțat reprezentanții bisericii greco-catolice.

Miercuri seara, de la ora 18.15, la biserica greco-catolică din satul Nicula se va oficia slujba Vecerniei și apoi Paraclisul Maicii Domnului, urmate de cuvântul de învățătură ținut de episcopul Florentin Crihălmeanu.

„Joi la ora 9.30 va începe Sfânta Liturghie arhierească, iar la final se va face rugăciunea către Fericiții episcopi martiri și venerarea moaștelor episcopului Iuliu Hossu”, au precizat reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE