Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Curtea Suprema americana a validat restricțiile impuse de Donald Trump cu privire la dreptul la azil

Postat la: 12.09.2019 - 17:56 | Scris de: Ziua News

0

Curtea Supremă americană a dat undă verde unei limitări stricte a cererilor de azil ale unor imigranţi din America Centrală, în contextul în care preşedintele american Donald Trump este hotărât să plaseze imigraţia în centrul campaniei sale în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020, relatează AFP, potrivit news.ro.

Înalta Curte a stabilit ca această măsură - care obligă imigranţii să solicite statutul de refugiat într-o ţară terţă pe care o traversează în exilul lor către Statele Unite - să se aplice în mod temporar pe timpul bătăliei judiciare care continuă.

Câteva zeci de mii de persoane, adesea familii cu copii, sunt potenţial vizate de această decizie anunţată în vară, care reprezintă o cotitură majoră în politica americană a imigraţiei.

Citește și: Liviu Dragnea, la prima apariție publică după încătușare! Cum arată fostul lider PSD

Judecătorii conservatori sunt majoritari la Curtea Supremă după instalarea a doi magistraţi numiţi de către miliardarul republican. Însă dovada faptului că cei nouă ”înţelepţi” sunt departe de a fi de acord asupra acestui subiect politic exploziv este faptul că judecătoarea Sonia Sotomayor, care s-a opus hotărârii împreună cu colega sa Ruth Bader Ginsburg, şi-a motivat îndelung dezacordul.

”Încă o dată, puterea executivă a emis o regulă care caută să pună capăt practicilor stabilite de mult timp cu privire la refugiaţii care caută să fugă de persecuţii”, a deplâns ea în pledoaria sa scrisă. Ea deplânge puternic şi faptul că această decizie a fost luată fără consultarea prealabilă cu privire la acest subiect a societăţii, în contextul în care ”miza pentru solicitanţii de azil este majoră”.

”Marea victorie la Curtea Supremă a Statelor Unite pentru frontieră privind dreptul de azil”, şi-a exprimat bucuria pe Twitter Donald Trump.

Lee Gelernt, un avocat la ACLU, un puternic grup de apărarea drepturilor civice, a subliniat, la rndul său, într-un comunicat, că bătălia judiciară în acest dosar este departe de a se fi terminat. ”Este vorba doar despre o etapă temporară. Noi sperăm să învingem la final. Vieţile a mii de familii sunt în joc”.

Citește și: Cutremur pe scena politică! Dezvăluirea făcută de Radu Cristescu

PRESIUNI ASUPRA MEXICULUI

Începând din 2018, Statele Unite se confruntă cu un aflux de imigranţi ilegali la fronriera lor cu Mexicul, ceea ce a tensionat relaţiile între Washington şi vecinul de la sud.

În iunie, Donald Trump a ameninţat să impună taxe vamale produselor importate din Mexic dacă guvernul lui Andres Manuel Lopez Obrador nu opreşte sosirea de imigranţi provenind în principal din Guatemala, El Salvador şi Honduras.

Mexicul a desfăşurat, în urma acestor presiuni, peste 25.000 de militari, repartizaţi între frontiera de sud - unde sosesc majoritatea imigranţilor - şi nord, la frontiera de 3.200 de kilometri care îl desparte de Statele Unite.

Donald Trump a dat miercuri seara asigurări, într-un tweet, că a purtat o conversaţie telefonică ”excelentă” cu omologul său mexican.

”Frontiera de sud este tot mai puternică, în pofida obstrucţionării democraţilor, care nu sunt de acord să facă ceva cu privire la faliile din lege sau dreptul de azil!”, a subliniat el.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE