Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Dezbatere cruciala pentru cei care vor sa-și cumpere o casa noua: Plafonul de creditare s-ar putea dubla

Postat la: 16.09.2020 - 21:39 | Scris de: Ziua News

0

Programul „Noua Casă” își propune să dubleze plafonul de creditare pentru locuinţele noi, pentru suma maximă fiind necesar un avans de 15%. Propunerea se află în dezbatere parlamentară, conform Mediafax.

Programul „Noua Casă” își propune să continue, în bună măsură, spiritul programului „Prima Casă”, așa că românii sunt invitați să își cumpere o locuinţă prin credit garantat de stat.

Guvernul a propus ca plafonul de creditare să se dubleze până la 140.000 de euro. În această variantă va crește și avansul minim solicitat, de la 5% la 15%.

NEBUNIE la DSP Ialomița: focarul de coronavirus din instituție ia AMPLOARE

Dacă se optează pentru o locuință de 70.000 de euro, avansul va rămâne 5%.

Specialiştii le recomandă celor interesați să nu opteze pentru un grad de îndatoare de 40%.

„Avem, în primul rând, acest grad de îndatorare maxim de 40% la creditele în lei. La creditele pentru prima locuinţă, este 45%. Pentru a solicita o locuinţă până la 140.000 euro, adică un credit de maxim 119.000 euro, ajungem la un venit pe familie sau pe solicitant de credit de minim 7.000 lei. Sfatul este să nu te duci spre 40%. Sfatul tuturor este să nu te împrumuţi mai mult de 20%. Această dobândă variabilă poate să crească în timp. Şi atunci, dacă va creşte această dobândă cu 2 puncte procentuale, acest grad de îndatorare de 40% de acum se poate transforma foarte uşor în 60%. Să aleagă un scadenţar cu rate descrescătoare, nu rate egale, pentru că numai printr-un astfel de artificiu economiseşti foarte mult şi plăteşti mai puţine dobânzi şi comisioane. Chiar şi în pandemie a crescut numărul de credite acordate, dar nu la fel de mult ca înainte. În aceste două-trei luni, se vor aproba foarte multe credite”, a declarat Irina Chiţu, directorul platformei financiare FinZoom.

În acest moment nu este clar dacă programul „Noua Casă” va fi aplicat. Senatul a respins proiectul, iar dacă deputații procedează la fel programul va fi anulat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE