Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Elan Schwartzenberg a scapat de acuzatiile privind complicitatea la dare de mita. Motivarea judecatorilor

Postat la: 22.09.2020 - 22:24 | Scris de: Ziua News

0

  • Emilian Schwartzenberg a fost trimis în judecat de DNA, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
  • Prezentul dosar este o disjungere din procesul denumit generic Campusul Social Henri Coandă, unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni)

ZIUA de constanța prezintă motivarea judecătorilor de la Tribunalul București luată în dosarul în care Emilian Schwartzenberg (cu dublă cetățenie, domiciliat în Israel), a fost trimis în judecat de DNA, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită. Prezentul dosar este o disjungere din procesul denumit generic Campusul Social Henri Coandă, unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 
Revenind, magistrații Tribunalului București au încetat procesul penal faţă de Emilian Schwartzenberg sub aspectul complicităţii la infracţiunea de la dare de mită, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
 
Înainte de a prezenta motivarea judecătorilor, este indicat să readucem în atenție comunicatul DNA, din ianuarie 2018, prin intermediul căruia se aducea la cunoștința opiniei publice trimiterea în judecată a lui Emilian Schwartzenberg:
 
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Schwartzenberg Emilian (cu dublă cetățenie, domiciliat în Israel), arestat în lipsă, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societății Shapir Structures S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câștige, în condiții avantajoase, o licitație având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanța. Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societății offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi“, potrivit DNA.
 
Într-un anumit moment, Radu Mazăre a susținut că respectivii bani reprezintă o datorie mai veche și că Elan Schwartzenberg ar fi uitat să-l anunțe că i-a pus banii în cont.
 

Data consumării infracțiunii de dare de mită

 
În motivarea deciziei, judecătorii de la Tribunalul București consemnează, printre altele, următoarele:
DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE