Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Protest al angajatilor Academiei Ungare de Stiinte impotriva unei reforme promovate de guvern

Postat la: 22.03.2019 - 00:40 | Scris de: Ziua News

0

În jur de 1.000 de persoane s-au adunat joi în faţa Academiei Ungare de Ştiinţe (HAS) pentru a protesta împotriva măsurilor guvernului de reformare a instituţiei, pe care oamenii de ştiinţă le consideră cea mai recentă ameninţare la adresa independenţei academice, relatează Reuters, potrivit https://www.agerpres.ro/.

Prim-ministrul Viktor Orban, la putere din 2010, a întărit controlul asupra vieţii publice ungare - justiţie, media şi economie, dar şi educaţie şi, acum, cercetare ştiinţifică.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

Miercuri, partidul său Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European (PPE), principalul bloc european de centru-dreapta, din cauza încălcării unor principii europene ale statului de stat.

O parte dintre protestatarii din faţa sediului Academiei purtau steaguri ale Uniunii Europene şi bannere pe care scria: 'A gândi nu dăunează sănătăţii'.

'Academia Ungară de Ştiinţe este un garant al păstrării şi dezvoltării culturii şi ştiinţei ungare. Cu toate acestea, instituţia noastră cu o vechime de aproape 200 de ani este lăsată să lupte pentru supravieţuire', afirmă, pe pagina sa de Facebook, Forumul Angajaţilor Academiei, o mişcare fondată de cercetătorii din cadrul HAS.

Citește și: A fost făcut public! Cine ar fi făcut, de fapt, poza în care Laura Codruța Kovesi ar fi în crama lui Sebastian Ghiță

Acest protest, al doilea împotriva reformelor lui Orban în tot atâtea luni, are loc în urma unui acord între Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei şi conducerea Academiei vizând separarea reţelei de cercetare ştiinţifică de instituţiile de învăţământ ale academiei.

Reţeaua de cercetare ar urma să fie condusă de un nou organism de management, format din membri selectaţi de guvern şi de academie, potrivit scrisorii de intenţie comune semnate la începutul acestei luni.

Citește și: Lovitură pentru Opoziție! Sondaj devastator

Cercetătorii HAS afirmă însă că acordul, obţinut în urma a ceea ce ei numesc 'şantajul' guvernului, este inacceptabil.

Academia ungară este finanţată exclusiv din fonduri guvernamentale, dar se autoadministrează, având o reţea de institute de cercetare cu circa 5.000 de angajaţi.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

Demonstranţii urmau să se îndrepte spre Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei, pentru a-i arăta cartonaşe roşii ministrului Laszlo Palkovics, arhitectul reformei ce ar intra în vigoare la începutul anului viitor.

'Acţiunile mele sunt motivate doar de dorinţa de a face Academia şi întregul ecosistem ungar de cercetare mai eficient', a declarat ministrul Palkovics la postul privat atv.hu, argument respins însă de protestatari.

Îngrijorările legate de erodarea libertăţii academice şi a altor drepturi democratice în Ungaria au declanşat mai multe demonstraţii antiguvernamentale în ultimele luni.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE