Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Na Li, câştigătoarea Australian Open, dezaprobă regimul comunist din China

Postat la: 04.02.2014 - 21:13 | Scris de: Ziua News

0

Câştigătoarea de la Australian Open nu ratează nicio ocazie pentru a-şi arăta dezaprobarea faţă de regimul comunist din ţara sa, de care s-a dezis încă din 2008.

În contrast cu discursul plin de viaţă pe care l-a ţinut după ce a câştigat Australian Open, Na Li a afişat o atitudine mai mult decât indiferentă la ceremonia organizată la ea acasă de Partidul Comunist aflat la putere, în onoarea triumfului de la Melbourne.

Nici măcar cecul de 800.000 de yuani (în jur de 132.000 de dolari), care i-a fost înmânat de însuşi şeful organizaţiei Partidului Comunist Chinez din regiunea Hubei, acolo unde îşi are rezidenţa Na Li, nu a mişcat-o în vreun fel pe noua campioană de la Australian Open. Atitudinea distantă pe care jucătoarea de 31 de ani a afişat-o la festivitatea pe care comuniştii chinezi au organizat-o special în cinstea ei i-a determinat pe jurnaliştii de la China Youth Daily să remarce că "se impune ca administraţia locală şi funcţionarii statului să reflecteze mai mult asupra relaţiei cu celebrităţile, pentru a le oferi mai multe satisfacţii pe viitor. Recompensele financiare nu par a-i ferici peste măsură pe beneficiarii lor, în plus este foarte probabil ca acordarea acestor premii să contravină dorinţei majorităţii contribuabililor".

Pentru Na Li nu a fost, însă, prima experienţă de acest fel. În 2011, după ce a câştigat Roland Garros-ul, lucrurile au decurs în acelaşi mod. Guvernanţii comunişti din Hubei au pus repede în scenă o ceremonie fastuoasă şi i-au oferit sportivei un premiu de 600.000 de yuani (circa 100.000 de dolari), asta în timp ce o mare parte a cetăţenilor acestei ţări trăieşte de pe o zi pe alta. Na Li a luat banii - nu-i putea refuza, fiindcă afrontul ar fi fost prea mare - dar i-a donat în întregime, câteva zile mai târziu, unei organizaţii caritabile. Pentru Na Li a fost cea mai bună modalitate de a-şi arăta dezaprobarea faţă de politica restrictivă impusă de la Beijing.

"Revolta" a început în 2008

Cea mai bună jucătoare chineză de tenis din istorie a devenit un opozant activ al regimului comunist din ţara sa încă din 2008. Atunci, ea a ales să iasă de sub sfera de influenţă a Partidului Comunist şi să concureze pe cont propriu. Principala nemulţumire a lui Na Li este legată de felul în care funcţionează sistemul de sport din China. Este vorba despre un sistem-şablon, a cărui caracteristică definitorie o reprezintă planificarea centralizată a activităţii, astfel încât viitorii campioni să fie reperaţi de la o vârstă fragedă şi direcţionaţi către sportul de performanţă, asta însă fără ca ei să aibă vreun control asupra carierei sau a câştigurilor lor, după cum notează BBC.

Agenţia de ştiri Xinhua a criticat-o pe Na Li pentru atitudinea sa vizavi de politica impusă de Beijing, amintindu-i jucătoarei că "succesul ei în tenis este strâns legat de felul în care acţionează sistemul de formare al sportivilor, în China". "În toţi aceşti ani, Na Li a vrut să se diferenţieze de sistemul de sport de stat, în ideea de a se reprezenta în primul rând pe sine", se mai notează în comentariul jurnaliştilor de la BBC.

Concluzia au tras-o jurnaliştii de la The Global Times: "Obiectiv vorbind, succesul lui Na Li a demonstrat că sunt şi alte căi prin care se poate ajunge la vârf, în afara sistemului centralizat propus de statul chinez. Li a inspirat mai mulţi sportivi din China să descopere sportul comercial, cu beneficiile sale directe asupra lor. Cu toate acestea, China nu pare dispusă să renunţe curând la sistemul de sport implementat deja".

2 este numărul titlurilor de Grand Slam câştigate de Na Li: Roland Garros 2011 şi Astralian Open 2014 (7-6, 6-0 în finala cu Dominika Cibulkova). Na Li a mai disputat două finale la Australian Open, ambele pierdute.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE