Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Băsescu iese cu declaraţii pe tema discuţiilor de la Bruxelles privind situaţia din Ucraina

Postat la: 06.03.2014 - 16:02 | Scris de: Ziua News

0

Preşedintele Traian Băsescu, prezent vineri şi sâmbătă la Consiliul European de la Bruxelles dedicat situaţiei din Ucraina, susţine, de la ora 16.00, o declaraţie de presă.

Miercuri dimineaţa, şeful statului a prezentat, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Aeroportul Otopeni, poziţia pe care o va exprima la Consiliul European pe tema situației din Ucraina, el descriind atât premizele de la care va porni România la Bruxelles, cât şi acţiunile viitoare pe care le va propune ţara noastră.

"În opinia mea, şi acest lucru îl voi exprima în Consiliu, situaţia din Ucraina pleacă de la câteva premize. Prima e legată de existenţa memorandumului de la Budapesta în care SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă se constituie în garanţi ai independenţei şi suveranităţii Ucrainei asupra teritoriului său. Dincolo de Carta ONU, de legislaţia internaţională, apreciem că primele două state cu obligaţia de a negocia cu Federaţia Rusă sunt SUA şi Marea Britanie", a declarat Traian Băsescu. "O alta premiză de la care plecăm este (...) existenţa unor condiţii legale de prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teriu toriul Ucrainei", a adăugat preşedintele. "A treia premiză de la care plecăm e ca Parlamentul Ucrainei e legitim iar deciziile sale, inclusiv privind desemnarea unui nou Guvern, sunt legitime", a mai arătat Traian Băsescu. "Şi, în sfârşit, a patra premiză este că cele două state care au obligaţia să negocieze cu Federaţia Rusă, în viziunea noastră , SUA şi Marea Britanie, trebuie să constate nivelul la care Federaţia Rusă a depăşit înţelegerile bilaterale între Ucraina şi Federaţia Rusă şi să găsească soluţiile pentru ca încălcările acordurilor bilaterale să nu se mai producă. (...) România consideră că ceea ce a făcut Federaţia Rusă prin încălcarea acordurilor bilaterale e o agresiune la adresa Ucrainei", a arătat şeful statului.

Băsescu a cerut că România să facă parte din formatul de negociere pentru soluţionarea tensiunilor din Ucraina

Traian Băsescu a mai precizat că, "În aceea ce priveşte acţiunile viitoare, vom susţine că SUA şi Marea Britanie trebuie să-şi facă obligaţiile de garant faţă de Ucraina. În negocierile directe cu Federaţia Rusă, care deasemenea este un garant care şi-a încălcat statutul".

"Vom susţine că Ucraina trebuie să intre urgent într-un program cu FMI, BM şi, dacă e nevoie, şi cu UE, care să vizeze finanţarea Ucrainei pe termen mediu, astfel încât această ţară să nu intre în încetare de plăţi şi să poate parcurge un program accelerat de reforme", a mai spus el.

"Vom susţine că Ucraina, dacă doreşte, poate semna acordul de asociere şi liber schimb cu UE", a adăugat preşedintele.

"În cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, urmare a acţiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere", a mai declarat Traian Băsescu, prezentând o întreagă serie de argumente în acest sens. El a arătat între altele că avem peste 400.000 de cetăţeni ucraineni vorbitori de limba română, ceea ce ne situează pe locul doi după Federaţia Rusă ca interes pentru ce se întâmplă cu minorităţile pe teritoriul Ucrainei, că România este cel mai apropiat stat membru al UE de Crimeea, şi că ţara noastră nu are o grea dependentă de importurile de gaze din Federaţia Rusă şi le poate substitui cu alte forme de aprovizionare de energie. „Interesul naţional al României e să fie implicată şi din cauza lungimii frontierei cu Ucraina", a mai explicat Traian Băsescu înainte de a pleca la Bruxelles.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE