Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Cine a fost SZOBI CSEH, cel mai celebru cascador roman cunoscut și ca "Buză de iepure"

Postat la: 01.08.2014 - 18:42 | Scris de: Ziua News

0

SZOBI CSEH, pe numele său complet Szabolcs Cseh, decedat joi noaptea în urma unei lungi suferințe provocate de cancerul osos, a fost fără îndoială cel mai cunoscut și apreciat cascador român. De-a lungul carierei sale a jucat în numeroase filme atât ca și dublură la cascadoriile protagoniștilor cât și ca actor.

SZOBI CSEH s-a născut pe 11 decembrie 1942 la Miercurea Ciuc într-o familie de secui. A plecat de acasă încă de la liceu, iar în 1966 a absolvit cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, iar în această perioadă a început să activeze ca și zburător la trapez în cadrul Circului de Stat din Capitală. Despre această perioadă, Szobi povestea că visa să devină cel mai mare zburător la trapez din Europa, dar avea o problemă, tatăl său. "Dar tatăl meu, care era directorul singurei bănci din Brașov, nu voia să se știe ca eu sunt un circar, așa că ziua mă duceam la cursuri și noaptea mă antrenam să devin cel mai bun zburător din Europa", a povestit acesta.

Tot în facultate a început să câștige primii bani ca și cascador, a început să colaboreze cu Sergiu Nicolaescu, mai întâi pentru filmul Dacii, iar mai apoi "Împușcături pe portativ". În anul în care a terminat facultatea a făcut cascadorii și pentru filmele franceze "Tom Sawyer și Huckleberry Finn" și "Serbări galante".

A urmat apoi o carieră strălucită ca și cascador, colaborând în majoritatea filmelor de acţiune ale acelei vremi, în 1967, punând bazele primei echipe de cascadori profesioniști din România, car a activat până în 1987. Despre SZOBI CSEH se poate spune că a contribuit la crearea unui domeniu practic inexistent în România.

SZOBI CSEH a colaborat la peste 150 de filme românești și 25 de producții străine, franceze, germane și americane, iar din 1975 până în 1986 a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin și Tele München.

Pe lângă dublajele scenelor de luptă din sute de filme, SZOBI CSEH a fost și actor având în general roluri secundare. Cele mai importante filme în care a putut fi văzut au fost Dacii, Mihai Viteazul, Un comisar acuză, Profetul, aurul și ardelenii, Burebista, Trandafirul galben , de unde i-a venit și porecla după car a rămas cunoscut multor români "Buză de iepure". Din seria Mărgelatu a mai apărut și în Misterele Bucureștilor, Masca de argint, Colierul de turcoaze și Totul se plătește.

SZOBI CSEH a încetat din viață, vineri dimineața, ca urmare a unei boli crunte de care suferea, cancer osos. Cseh suferea de cancer de câțiva ani și era internat la Spitalul Fundeni.

Cel supranumit "Buză de iepure" suferea de cancer osos, iar în ultimii ani din viață s-a luptat din greu cu boala. SZOBI CSEH vorbea despre boala lui ca despre "o gripă" şi refuza să dea prea multe detalii despre suferinţa lui.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE