Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


DNA, achitare usturătoare într-un dosar de deturnare de fonduri europene

Postat la: 21.10.2013 - 19:56 | Scris de: Ziua News

0

Dragoş Burlan şi Marius Călburean, acuzaţi de infracţiuni contra intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, au fost achitaţi, luni, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Cei doi au fost trimişi în judecată în 2009, de procurorii DNA.

În decembrie 2009, DNA i-a trimis în judecată pe Dragoş Burlan şi Marius Călburean, printr-un rechizitoriu semnat de procurorii Claudiu Dumitrescu şi Paul Petrovan, şi confirmat de procurorul Lucian Papici.

"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: BURLAN DRAGOŞ EUGEN, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, toate cu consecinţe deosebit de grave.

CĂLBUREAN MARIUS, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor", se arăta într-un comunicat al DNA.

Potrivit anchetatorilor, în 2003, S.C. C.C.C.F. Bucureşti S.A. a câştigat, prin licitaţie, un contract de lucrări în valoare de peste 7.400.000 euro, finanţat din fonduri PHARE. Dragoş Burlan, în calitate de director general al societăţii, a utilizat documente cu caracter inexact şi incomplet, cu ocazia derulării procedurilor de adjudecare a contractului. O parte din documente au fost întocmite, în fals, de complicele său, Marius Călburean.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sectorului 3, iar judecătoarea Mihaela Stoian a decis achitarea celor doi. DNA a făcut recurs la decizia magistratului.

Avocaţii învinuiţilor au încercat să arate, în apărarea acestora, lipsurile din ancheta efectuată de procurorii DNA. „În respectarea reglementărilor europene, de la momentul iniţial şi până la semnarea contractului, au mai fost implicate Carmen Roşu, director al OPCP, care a semnat documentele de plată, semnătură fără care plata nu era onorată, dar şi Jonathan Scheele - managerul Delegaţiei Comisiei Europene în România - care a semnat, în numele Comisiei Europene acest contract.

Ultimii doi funcţionari menţionaţi mai sus nu au fost audiaţi în cauză, nici ca martori nici ca învinuiţi. DNA a operat o selecţie greu de înţeles în raport de statutul profesional al celor de mai sus, obligaţiile de serviciu şi implicarea în executarea contractului de finanţare, considerând că singurii vinovaţi sunt inculpaţii Burlan Dragoş şi Călburean Marius", susţin avocaţii.

„În Raportul specialiştilor DNA, la f. 182, se examinează istoricul disputelor (litigiilor), fiind date ca exemple patru dosare civile în curs de soluţionare la instanţele de judecată. Sumele pretinse de la CCCF în calitate de pârâtă se referă la chirii pentru locomotive de manevră, chirii pentru vagoane, penalităţi şi cheltuieli de judecată ori pentru transportul diverselor materiale.

Acelaşi raport mai reţine, pe baza bilanţurilor contabile pentru perioada 2000 - 2003, existenţa unor furnizori neachitaţi, fără a se specifica dacă aceste datorii sunt consecinţa unor „contracte finalizate, reziliate sau în derulare", litigiile având ca sursă contracte de lucrări.

Din cele de mai sus rezultă că inc. Burlan Dragoş a prezentat Comisiei de evaluare documentele solicitate de aceasta, obţinute de Gorunescu Liviu - director general adjunct financiar, iar împrejurarea că nici comisia de evaluare nu a fost edificată asupra condiţiilor pentru stabilirea eligibilităţii nu îi poate fi imputată acestuia.

(...) De asemenea, în motivele de recurs, la punctul III (f. 12 - 16), sunt prezentate câteva împrejurări prin care se încearcă susţinerea vinovăţiei lui Burlan Dragoş şi ocrotirea celorlalte persoane cu funcţii de gestionare a patrimoniului societăţii ori factori de decizie din OPCP şi Ministerul Finanţelor", mai arată avocaţii.

Completul de trei judecători de la Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat, luni, în acest dosar. Magistraţii Daniela Panioglu, Nicolae Stan şi Vasile Blăjan au respins recursul procurorilor anticorupţie şi au decis să îi achite definitiv pe Dragoş Burlan şi Marius Călburean.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE