Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Medicamente Pegasys 180 contrafăcute în farmacii. Pacienţii nu se pot apăra de falsificatori

Postat la: 07.11.2013 - 16:07 | Scris de: Ziua News

0

Zeci de seringi cu medicamente contrafăcute au fost depistate în farmaciile din România. Este vorba despre produsul Pegasys 180, tratament prescris pacienţilor care suferă de hepatită B și C și de cancer de piele. Seringile preumplute falsificate conţin apă şi glucoză în loc de interferon, însă bolnavii nu pot verifica dacă medicamentul este contrafăcut înainte de a-l cumpăra, deoarece diferenţele dintre seringile originale şi cele falsificate apar doar la interiorul cutiilor. Pe de altă parte, farmaciştii susţin că nu pot comercializa medicamente desigilate.

O cutie de Pegasys 180, care conţine o singură seringă preumplută, are un preţ 975 de lei.

Poliţia şi Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) au demarat o anchetă după ce, în trei farmacii au fost găsite seringi cu ser contra hepatitei B şi C contrafăcute. Este vorba despre două farmacii din Piteşti şi una din judeţul Ialomiţa. 

Reprezentanţii ANM spun că primele semnale legate de existenţa pe piaţă a unor seringi contrafăcute a venit din partea companiei producătoare, La Roche, iar o atenţionare în acest sens a fost transmisă către profesioniştii din domeniu, de circa două săptămâni. "Pe 24 octombrie noi am comunicat către profesionişti, adică la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), către Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor. Atunci a fost o suspiciune. Când a devenit o certitudine că şi pe teritoriul României există medicamente falsificate etichetate ca Pegasys 180, am publicat o şi atenţionare adresată pacienţilor. Este un medicament pe care pacientul şi-l administrează singur, iar acel cod de bare şi codul de culori - care lipsesc pe cutia falsificată - nu pot fi sesizate pe o cutie închisă, ci doar pe partea interioară a cutiei. De aceea, farmaciştii nu pot vedea diferenţa. Un pacient a sesizat diferenţa şi, din fericire, este vorba despre o falsificare grosolană", a explicat, pentru ZIUAnews, Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANM.

Loturile suspecte vor fi retrase

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, joi, că vor fi retrase toate loturile suspecte de pe piaţa farmaceutică. "Ca urmare a informaţiilor cu privire la existenţa pe piaţa farmaceutică din România a unor cutii contrafăcute prevăzute cu eticheta Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a), Ministerul Sănătăţii a solicitat ANMDM, autoritatea responsabilă în domeniul medicamentului, să întreprindă toate demersurile legale care se impun pentru gestionarea situaţiei, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit. În acest sens, ANMDM a informat specialiştii din domeniu, doctori şi farmacişti, referitor la apariţia produsului contrafăcut şi, concomitent, s-a decis retragerea tuturor loturilor suspecte de pe piaţa farmaceutică. De asemenea, reprezentanţii ANMDM au luat legătura cu compania producătoare în vederea înlocuirii de urgenţă a produsului", se arată într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

În acest caz, ANM a făcut publice diferenţele care există între medicamentul original şi cel contrafăcut. "Medicamentul falsificat prezintă următoarele diferenţe uşor de observat faţă de medicamentul original Pegays: • dispozitivul de administrare este o seringă din plastic (spre deosebire de medicamentul original, a cărui seringă este din sticlă) • capacul protector al acului este de culoare neagră (spre deosebire de medicamentul original, al cărui capac protector pentru ac este de culoare gri) • pistonul este de culoare albă (spre deosebire de medicamentul original, al cărui piston este de culoare roşie) • pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori şi codul de bare", transmite ANM.

"S-au depistat trei serii care fac parte din trei loturi şi s-a luat decizia ca loturile respective să fie puse în carantină şi să se facă o verificare la nivel de depozite. Este vorba de numerele: B1299B03, B1297B11, B3008B03", a declarat, pentru ZIUAnews, Anca Crupariu.

Pacienţii care se tratează cu Pegasys 180 trebuie să meargă imediat la medic

Pentru a preveni complicaţiile medicale, Ministerul Sănătăţii le recomandă pacienţilor care se află sub tratament cu Pegasys 180 să se adreseze medicului curant. "Ministerul Sănătăţii recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) în tratamentul curent, în cazul achiziţionării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate", se arată în informarea MS.

Vicepreședintele Colegiului medicilor, Elena Popescu, a explicat pentru ZIUAnews, că în urma unei alerte transmise de Agenția Națională a medicamentului, în cursul zilei de joi, legat de medicamentul Pegasys, se vor retrage de pe piață toate medicamentele din loturile suspecte.
"Până astăzi (n.r. joi) de dimineață când a izbucnit scandalul în mass-media nu am știut nimic legat de problema cu aceste medicamente. Am primit apoi o atenționare că se vor retrage de pe piață loturile suspecte. ANM anunță distribuitorii, care trebuie apoi să transmită acest lucru farmaciilor pe care le deservesc. În urma acestui anunț, farmaciștii blochează loturile pe care le au și până la sfârșitul zilei, distribuitorii le vor ridica pentru a le distruge", a explicat farmacista.

"O mafie specializată în acest domeniu înlocuieşte medicamentele cu unele contrafăcute"

Potrivit Elenei Popescu, problema medicamentelor contrafăcute este una globală și toate țările lumii se luptă cu ea. "Medicamentele pleacă de la producător cu o serie și un număr al lotului, precum și cu un certificat de autentificare, dar cumva pe drum, de la producător la distribuitor, o mafie specializată în acest domeniu, probabil cu concursul unor persoane din rândul distribuitorilor, înlocuieşte medicamentele cu unele contrafăcute", a descris vicepreședinta Colegiului Farmaciștilor procedeul de introducere a medicamentelor contrafăcute pe piață.

Popescu a mai spus că farmaciștii, la fel ca și pacienții, nu au cum să știe dacă un medicament este sau nu contrafăcut. "De obicei cutiile sunt identice și nu ai cum să îți dai seama că acele medicamente sunt false, decât în momentul în care deschizi cutia, or nu se pot deschide sute de mii de cutii. În plus, nici un pacient nu ar mai cumpăra o cutie de medicamente desigilată", a mai spus aceasta.

Autoritățile spun că seringile contrafăcute nu prezintă riscuri pentru sănătatea pacienților, însă nu-și vor face efectul pentru că au în interior doar apă distilată. "Nu este un risc mortal. Nu conține substanță activă, ci conține pur și simplu apă distilată", a afirmat directorul ANM, Marius Savu. Potrivit asociaţiilor de pacienţi, aproximativ 2.500 de bolnavi ar putea fi afectaţi de această înşelătorie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE