Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


OMV Petrom și Romgaz nu au putut vinde gaze pe bursa ANRE

Postat la: 25.07.2014 - 14:53 | Scris de: Ziua News

0

Producătorii interni OMV Petrom și Romgaz au vrut să vândă gaze pe platforma de specialitate a bursei OPCOM(operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România), însă nu au găsit cumpărători la prețul cerut, chiar dacă furnizorii vor să achiziționeze gaze pe bursă.

Astfel, Romgaz a vrut să vândă, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la prețul de 90 de lei pe MWh. Pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vânzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei pe MWh.

Datele publicate pe site-ul OPCOM arată că la licitația organizată de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie România și InterAgro, iar la cea inițiată de Petrom a participat E.ON România.

Niciunul dintre contracte nu a fost, însă, atribuit, întrucât furnizorii nu au fost de acord cu prețul cerut de cei doi producători, ușor mai mare față de cel reglementat al gazelor de producție internă pentru clienții noncasnici, care în prezent a ajuns la 89,4 lei pe MWh.

Pe de altă parte, în urmă cu două săptămâni, E.ON a vrut să cumpere gaze pe OPCOM la un preț sub cel reglementat, respectiv 82 și 85 de lei pe MWh, dar niciun producător nu a fost de acord să-i livreze gaze la aceste tarife.

Traderul a mai făcut o încercare și a mai depus două oferte de cumpărare pentru ziua de 24 iulie, la prețul de 80 de lei pe MWh, dar, la fel, niciun contract nu a fost atribuit la acest preț.

Potrivit Ordonanței de Urgență 35/2014, începând cu data de 15 iulie 2014 și până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România au obligația să vândă pe bursă o parte din producție.

"De la aplicabilitatea obligației mai sus amintite sunt exceptate cantitățile de gaze naturale din producția internă proprie, care fac obiectul contractelor de vânzare a gazelor naturale aferente pieței concurențiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestui ordin", precizează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Până la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia în baza căreia se va stabili obligația producătorilor și furnizorilor de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, cu începere din anul 2015 până la data de 31 decembrie 2018.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE