Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


OMV Petrom: Protestele anunţate pentru vineri, iniţiate de membri ai unor sindicate nereprezentative

Postat la: 23.05.2014 - 07:50 | Scris de: Ziua News

0

OMV Petrom a precizat, joi seara, într-un comunicat de presă, că protestele anunţate pentru vineri, la Viena, de către o sută de reprezentanţi ai unor salariaţi ai companiei au fost organizate de membri ai unor sindicate care nu sunt reprezentative la nivelul OMV Petrom.

Aproximativ o sută de reprezentanţi ai salariaţilor OMV Petrom România, angajaţi în Suplacu de Barcău, Drăgăşani, Constanţa şi Craiova, vor protesta, vineri, la sediul central al companiei, din Viena, acţiunea fiind organizată cu respectarea legislaţiei austriece. „Pentru prima dată, am hotărât să plecăm la Viena cu două autocare, o sută de oameni din Bihor şi din Vâlcea, şi să facem acolo protest, pentru că în ţară nu ne bagă nimeni în seamă. Pornim la drum la ora 2.00, la noapte, iar protestul îl vom face în faţa sediului OMV din Viena, mâine (vineri - n.r.), timp de o oră, începând cu ora 11.00", a declarat, joi, preşedintele Sindicatului Liber şi Independent Petrom Suplac - Marghita Lucian Gal.

Protestul este organizat de Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găeşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar şi „vine după o lungă perioadă în care organizaţiile sindicale menţionate au încercat să oprească abuzurile săvârşite împotriva salariaţilor de către administraţia OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Naţional Petrom".

Petrom neagă acuzaţiile ce i se aduc şi precizează că în cadrul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă al OMV Petrom angajaţii au fost reprezentaţi, conform legii, de către sindicatul reprezentativ la nivelul instituţiei. În schimb, protestul organizat pentru ziua de vineri, a fost organizat de sindicate nereprezentative, se menţionează în comunicat, conform Mediafax.

„Negocierile s-au desfăşurat cu respectarea tuturor normelor şi predeverilor legale în vigoare, într-o manieră constructivă care să asigure reflectarea voinţei partenerilor, finalizându-se cu un pachet financiar format din majorări salariale şi prime acordate salariaţilor, superior nivelului pieţei.", transmit oficialii Petrom.

Potrivit sursei citate, pentru noul contract colectiv de muncă la nivelul OMV Petrom s-a avut în vedere, în principal, eliminarea unor prevederi ce dublau reglementări legale existente şi a unor dispoziţii care nu îşi mai găseau aplicabilitatea în contextul actual şi care birocratizau excesiv relaţia de muncă cu angajaţii.

De cealaltă parte, sindicatele şi muncitorii sunt de altă părere. Potrivit liderului sindical Lucian Gal, prin noul contract de muncă la nivelul OMV Petrom au fost eliminate toate condiţiile care restricţionau unitatea să rezilieze un contract individual de muncă, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, „după bunul plac".

„De asemenea, începând cu luna mai, mii de lucrători din companie se apropie de statutul de sclav. Prin «negocierea» dintre «sindicatul galben» şi administraţie s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă. Au fost eliminate aceste obligativităţi, iar administraţia va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului.", a mai spus Lucian Gal.

La începutul săptămânii viitoare, angajaţii de la Petromar au anunţat că vor face grevă japoneză, iar restul organizaţiilor sindicale reprezentative au început demersurile pentru organizarea de proteste locale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE