Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Romanii platesc cel mai scump gaz de pe piata europeana, avand in subsol zacaminte bogate

Postat la: 02.01.2015 - 10:49 | Scris de: ZIUA NEWS

1

Conform anunturilor facute de autoritati, in numai doua zile de ger, consumul de gaze al romanilor a crescut cu 10 milioane de metri cubi, ceea ce, tinand cont ca au fost zile libere pentru Anul Nou, ar insemna ca acest consum e reflectat cel mai mult de consumatorii casnici, care, conform legii au si prioritate pentru consumul de gaze in caz de ger si viscol, fata de consumatorii industriali.

La pretul actual al gazelor, de 1,5 lei/mc (cu TVA inclus), inseamna ca romanii vor plati companiilor de gaze nu mai putin de 15 milioane de lei, adica 3,35 milioane de euro, numai in aceste doua zile friguroase. Daca mai punem la socoteala ca statul incaseaza 0,3 lei/mc, reprezentand TVA, o sa constatam ca aceste zile geroase au adus la buget 3 milioane de lei. Tinand cont ca trendul este ca pana luni sa fie astfel de temperaturi coborate si in urmatoarele trei zile se vor inregistra aceleasi consumuri, de aproximativ 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Ca atare, prognozand, numai in zilele libere de Noul An 2015, din consumul de gaze companiile Distrigaz Sud si Nord au incasat 37,5 milioane lei (adica 11 milioane de euro), din care statul a beneficita, datorita TVA, de nu mai putin de 7,5 milioane de lei (adica 1,7 milioane de euro).

Actualul pret al gazelor, de 1,5 lei/Mc este unul dintre cele mai scumpe de pe piata europeana, cu toate ca in Romania nu s-a liberalizat piata si pentru consumatorii casnici, ci numai pentru marii consumatori, iar de la 1 ianuarie 2015, si pentru IMM. Liberalizarea, fireste, va aduce noi scumpiri.

In Germania, de pilda, pretul la consumator este de 309 euro/1000mc (aproximativ 1,35 lei/mc), adica foarte aproape de pretul pe care-l ofera compania ruseasca Gazprom pentru Europa. In Suedia gazul este aproximativ 1,38 lei/mc, iar in Benelux 1,41 lei/mc. In Franta, unde pretul este mai mare acesta ajunge la maximum 1,45 lei/mc, in conditiile unor piete liberalizate.

Iar acest pret contine deja taxele pentru stat. De altfel, in Germania, ca si in Franta, ca si in alte state nordice, TVA pentru gaze este redus, avand valori intre 4,5% si maximum 9%. In Romania, statul percepe TVA integral, de 24% pentru gaze, acesta fiind unul din motivele pentru care costurile sunt atat de mari.

Fara sa mai vorbim aici ca Romania detine gaze naturale in subsol, care conform legii, cand au fost cedate societatii asutriece OMV, prin privatizarea Peterom, ar trebui sa fie vandute care utilizatorii caznici cu maximum 150 euro/1000 mc. in tara noastra, num ai in situatie de ger si viscol, cum a fost in aceste zile, gazele de pe piata provin 60% din productia interna si 40% din Rusia, asa ca pretul corect ar fi trebuit sa fie la maximum 230 euro/1000 mc, ceea ce ar fi insemnat maximum 1leu/mc (cu toate taxele incluse).

Ca atare, statul nu numai ca nu doreste sa previna situatiile de ger, sau sa gaseasca alternativa la incalzirea cu gaze, dimpotriva, zilele geroase aduc nu numai profituri imense companiilor de gaze, dar aduc la buget mililoane de euro, estimarile fiind ca numai de la utilizatorii casnici, intr-o iarna, statul castiga aproximativ 100 de milioane de euro, fara sa faca nimic, numai din TVA, intrucat de productie si distributie se ocupa alte companii, care sunt taxate la randul lor de catre stat. Iar acestea descarca factura totala la cetateni.

La toate acestea ar mai fi de adaugat ca OMV-Pterom a anuntat recent ca a descoperit in Romania cel mai mare zacamant de petrol din Europa, care poate alimenta Romania si continentul pe mai multi ani. Or, acolo unde exista petrol, exista si gaze naturale. Cu toate acestea, din pricina politicii guvernului, romanii platesc cel mai scump gaz de pe piata europeana.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE