Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Liberalii, Cioloș și batjocorirea imnului național

Postat la: 07.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mitingul electoral organizat ieri de către PNL pentru lansarea candidaților la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a început cu intonarea imnul național al României „Deșteaptă-te române".

Însă, prin intonarea imnului național la acest miting electoral la care a fost prezent și premierul Dacian Cioloș, liberalii în frunte cu Alina Gorghiu au comis o mare ilegalitate și, totodată, o ofensă la adresa legislației românești. De ce? Intonarea imnului național la un miting electoral este ilegală. Legea nr.75 din 16 iulie 1994- privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, precizează foarte clar condiţiile când se intonează imnul naţional. Astfel, articolul 10 din această lege stipulează că imnul naţional al României se intonează: în următoarele situaţii:

a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional;
b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor "Radio România" şi "Televiziunea Română", în interpretare vocală;
c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern;
d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;
e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România;
f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului;
g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.

Totodată, la articolul 11 al Legii nr.75/1994 se menţionează că „imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestări organizate în unităţi de învăţământ sau alte instituţii de cultură". Deci legea este foarte clară: imnul naţional nu se poate intona la un miting electoral. Cu toate acestea, liberalii în frunte cu Alina Gorghiu și premierul Dacian Cioloș au călcat în picioare Legea nr.75/1994 dar și Constituția României care la articolul 16, alineatul 2, stipulează că „Nimeni nu este mai presus de lege".

Așa că, bună sau rea, legea trebuie respectată de orice cetățean al României, mai ales că la miting au participat o mulțime de persoane deputați, senatorii și persoane care dețin funcții publice. În Constituția României se stipulează clar: „Cetățenii cărora le sunt încredințate funcții publice, precum și militarii, răspund de îndeplinirea cu credință a obligațiilor ce le revin". Rămâne de văzut dacă ministerul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, fost șef de cabinet al lui Dacian Cioloș, dar mai ales Jandarmeria Română, va lua vreo măsură împotriva liberalilor pentru intonarea ilegală a imnul naţional?

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE