Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












În România, recidiva este tratată la mișto

Postat la: 20.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Anglia reformează sistemul penitenciar, punând accent pe reducerea pericolului de recidivă, în ideea diminuării populației din pușcării. România înăsprește, prin ordonanță de urgență, pedepsele pentru infractiunile comise împotriva minorilor, puțin păsându-i de recidivă și acționând pentru suprapopularea penitenciarelor.

Săptămâna aceasta, Regina Elisabeta a Doua a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a ținut cel de-al 65-lea discurs anual în fața Parlamentului, prezentând cel mai important proiect pentru perioada următoare, și anume reforma sistemului judiciar. Din care am înțeles că vor fi acordate puteri sporite directorilor de penitenciare și vor fi luate măsuri pentru reducerea pericolului de recidivă. Care recidivă a devenit alarmantă în insulă, la ora actuală situându-se undeva în jurul procentului de 60%.

În aceeași perioadă, premierul Dacian Cioloș și cabinetul său au adus unele modificări Codului penal și celui de procedură penală, în sensul majorării pedepselor pentru infracțiuni contra minorilor, în special violuri și trafic de carne vie. În ceea ce privește recidiva din țara noastră, șeful Guvernului nu e îngrijorat defel, tratând-o la mișto, cu toate că fenomenul se situează între 70 - 80%; în realitate rata fiind cu mult mai mare, deoarece nu toți recidiviștii sunt prinși și condamnați din nou.

Ceea ce denotă că, în timp ce englezii depun eforturi pentru diminuarea infracționalității și reducerea numărului de pușcăriași, noi ne orientăm spre suprapopularea unităților penitenciare. Iar despre rata de recidivă, care tinde spre 100%, parcă nici n-am auzit. Din păcate, abordarea abruptă și ignorantă a primului-ministrul Cioloș poate fi înțeleasă destul de greu sau deloc, după cum vom demonstra.

În primul rând, există cinci directive europene privind protecția minorilor, pe care România ar fi trebuit să le pună în practică până acum. Spre exemplu, Directiva 2011/93/UE zice așa: „Trebuie să se pună la dispoziție programe specifice menite să reducă riscurile de recidivă în cazul persoanelor condamnate sau urmărite penal pentru infracțiuni sexuale săvârșite asupra copiilor. De asemenea, aceste persoane trebuie să fie supuse unei evaluări pentru a se determina pericolul pe care îl reprezintă și riscul de recidivă".

Și cum a procedat Cioloș, total nerealist, pentru transpunerea în practică a acestei Directive? A înăsprit unele pedepse, de parcă infractorii n-o vor mai comite, de frica pușcăriei. La nivel internațional este cunoscut faptul că instituția probațiunii este cea mai eficientă metodă de combatere a recidivei și a infracționalității în general. Numai că executivul nostru se pare că n-a auzit până acum despre așa ceva.

Dacă la nivel european, un consilier de probațiune se ocupă de 25 de persoane (majori și minori) cărora li s-a amânat pedeapsa, au primit sentințe cu suspendare ori au fost eliberate condiționat sub supraveghere, la noi situația este de-a dreptul alarmantă. Doar 355 de consilieri de probațiune au în grijă și trebuie să evalueze vreo 50.000 de infractori, aproape dublu față de câți se află în spatele gratiilor. Ceea ce face ca, în unele județe, un consilier să aibă în evidență și 300-400 de persoane condamnate aflate în libertate, ale căror nume nici măcar nu le pot reține.

Așadar, s-au înăsprit unele pedepse, dar despre programe menite să reducă riscurile de recidivă, prin evaluarea persoanelor predispuse la fapte penale, nicio vorbuliță. Ceea ce ne întărește convingerea că măsura aleasă de Guvernul Cioloș va fi apă de ploaie, raportat la reducerea infracționalității. Măcar de ne-am înșela.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE