Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Republica Moldova și România, Ucraina 2?

Postat la: 06.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Alegerile europarlamentare par deja rezolvate, vor câștiga suveraniștii, comasații PSD-PNL vor trimite și ei la Bruxelles europeni de talia lui Mihai Tudose, Gabriela Firea și Rareș Bogdan (se vede de la o poștă impostura clasei politice în întregul ei). Cu alegerile locale lucrurile se complică, suveraniștii nu au candidați puternici, nu sunt împământeniți la fel de solid ca detestații comasați sau ca USR care are în administrare câteva mari orașe, Timișoara, Brașovul și chiar Bucureștiul.

Anul acesta cine câștigă localele are cele mai mari șanse să câștige președenția în septembrie. Cel mai probabil turul doi al prezidențialelor se va juca între partidul care a câștigat primăria Bucureștiului, a Clujului sau a Iașului. Iar la Iași se pare că va candida cu șanse Diana Șosoacă. Alesul lui Klaus Iohannis pentru prezidențiale pare a fi Nicușor Dan sau Emil Boc dacă ratează primăria Nicușor Dan. Suveraniștii vor fi din nou marginalizați.

Dar adevărata preocupare a românilor e în altă parte: războiul bate la ușă, ajunge la noi acasă:

„După alegerea noii președinte moldave, Republica Moldova a făcut un viraj atlantist dintre cele mai marcate și cele mai periculoase pentru stabilitatea internă și regională. Maia Sandu conduce Moldova către o integrare cu România, pentru a o face astfel să intre în UE și NATO. Cu întărirea cooperării militare dintre Franța și Moldova, în plus de cea mai mare bază militară europeană NATO în România, nu e dificil de înțeles cum vor Atlantiștii să extindă conflictul: vor să facă din Moldova o nouă Ucraină și din Transnistria, acest teritoriu contestat protejat de militari ruși, un nou Donbas". (net/la-transnistrie-le prochain-donbas-reseauinternational).

Statele Unite și întreg Occidentul nu pot accepta o „înfrângere catastrofală" în Ucraina, așa cum s-a exprimat celebrul strateg militar american de origine română, Edward N. Luttwak: „Britanicii și francezii, împreună cu țările nordice se pregătesc deja în secret să trimită trupe, atât mici unități de elită, cât și personal de sprijin care ar putea rămâne departe de prima linie" a spus strategul american citat de Ziuanews. Dar concluzia lui Luttwak e amară: „chiar dacă diplomația intervine cu succes, puterea militară rusă se va întoarce victorios în Europa Centrală".

Aceeași Russia Today citată de Reseau internațional continuă analiza și predicțiile sale: „Moldova urmează clar calea ucraineană: ruptura cu trecutul său, renegarea Rusiei, viraj atlantist și conflict intern. Această mișcare politică este acompaniată de asemenea de o dimensiune militară. Moldova tocmai a suspendat Tratatul în legătură cu forțele armate convenționale în Europa care a fost ratificat în 1990 și care limita cantitatea de armament din țară. Trebuie spus, pe de altă parte, că Moldova a semnat recent un acord de cooperare militară cu Franța care prevede instalarea unei prezențe militare franceze permanente în țară. Și, pe de altă parte, în vreme ce Moldova își pregătește disoluția în România, o bază NATO, calificată de «gigantică» de media franceză se pune pe picioare accelerat."

Și Russia Today citează Euronew România:

„E un șantier colosal care se pregătește pe țărmurile Mării Negre, prin care România este frontalieră cu Ucraina, cu Crimeia și cu Rusia. Este Euronews România care descrie cea mai mare bază NATO în Europa, și care va putea adăposti 10 000 de soldați și familiile lor. Locul a fost ales la Mihail Kogălniceanu, în nordul Constanței. O bază exista deja și un aeroport. Mai multe noi piste îi vor fi adăugate, împreună cu o nouă cazarmă de mare capacitate, hangare, rezerve de carburant, un arsenal și toate cele necesare pentru a face autonomă o bază de această dimensiune. Suprafața totală a bazei va fi ridicată la 3000 de hectare, adică plus de dublu față de cea de la Ramstein, în Germania, acum cea mai mare bază NATO din Europa" (Reseau internațional citat).

„Către un conflict armat în Transnistria ? Declanșarea unui conflict armat în Transnistria ar obliga Rusia să intervină, ceea ce o va forța să-și reorienteze eforturile. Dar poziția geografică e dificil accesibilă, mai ales după intensificarea conflictului în Marea Neagră și cu situația devenită «neutră» pe Insula Șerpilor. Unirea teritoriilor moldovenești și române, pe fond de conflict latent în Transnistria, deschide calea introducerii acestor forțe în Ucraina, așa cum vorbea Macron, cu o atenție sporită acordată Odesei ca poartă de intrare pe frontul ucrainean. Anumite media rusofone vorbesc în legătură cu subiectul de transferul de Rafale bazate la Mont-de-Marsan spre România". (op. cit.)

Toate aceste informații ne privesc direct. Și mai sunt destule altele. Despre războiul din Ucraina cu Rusia s-a spus că va fi dus până la ultimul ucrainean. Armata ucraineană nu prea mai există. Sunt necesare forțe noi. Implicarea Republicii Moldova (și a României) într-un război cu Rusia are de ce să-i sperie pe români. Se poate repeta scenariul ucrainean ? Un război al NATO cu Rusia până la ultimul român ?

Petru Romoșan

(Analiză pentru Institutul GOLD)

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE