Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SÂNZIENELE 2015. Ce trebuie să faci pe data de 24 iunie pentru a avea noroc

Postat la: 24.06.2015 | Scris de: Ziua News

0

În fiecare an pe data de 24 iunie, cu ocazia celebrării nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, românii sărbătoresc și Sânzienele, o sărbătoare cunoscută și sub numele de Drăgaica, una dintre cele mai cunoscute sărbători din timpul anului. 

Dacă sărbătoara nașterii lui Ioan Botezătorul este una religioasă, sărbătorită de Biserica Ortodoxă, cea a Sânzienelor este una arhaică, a cultului solar, care le sărbătoreşte pe zânele binelui - Sânzienele. Cele două s-au suprapus datorită faptului că vin imediat după solstițiul de vară. 

În tradiția populară, Sânzienele marchează mijlocul verii, iar cu această ocazie au apărut o mulțime de obiceiuri, cea mai mare parte a lor având însă, legătură cu florile cunoscute sub numele de sânziene.

Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiției populare, în ajun de Sânzienele, fetele tinere pot să-și afle sortitul, dar și norocul în gospodărie. Pentru a afla cu cine se vor căsătorii, fetele strângeau flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea de 23 spre 24 iunie, și își visau viitorul soț. De asemenea, dacă dimineaţa găseau coroniţele pline de rouă, era semn sigur de măritiş în vara care începea.

În trecut, în dimineaţa de Sânziene înainte de răsăritul soarelui oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Se considera că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coroniţa aluneca spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş.

Tot pentru norocul din gospodărie, oamenii agăţau cununi de Sânziene la colţul casei orientat către răsărit şi dacă, a doua zi, în coroniţe erau prinse par de la anumite animale, sau puf / pene de la păsări considerau că anul va fi bun mai ales pentru acestea.

Credința religioasă se îmbină cu cea arhaică și de Sânziene, astfel că florile culese în ziua de Sânziene, împletite în coroniţe sau legate în forma de cruce, erau duse la biserică pentru a fi sfinţite şi erau păstrate, apoi, pentru diverse practici magice.

O superstiție populară legată de această sărbătoare se referă la cântatul cucului. Se crede că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, vara va fi secetoasă.

De Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace. Acestea erau în trecut un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Printre cele mai renumite târguri se numără cele de la Buzău, Focşani, Câmpulung Muscel, Buda, din judeţul Vrancea, Ipateşti, judeţul Olt, Piteşti, Carbuneşti, judeţul Olt, Giurgeni, judeţul Ialomiţa, Broşteni, judeţul Mehedinţi) şi, cel mai cunoscut, Târgul de Fete de pe Muntele Găina.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE