Politico: Soldații ucraineni sunt disperați! Sîrski, noul comandant al armatei, are reputaţia de "măcelar"
Postat la: 10.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vrut să dea o nouă viaţă armatei sale prin numirea generalului Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant-şef, dar mulţi dintre militari au reacţionat cu disperare: "Sîrski ne va ucide pe toţi", a declarat un soldat, sub protecţia anonimatului, relatează Politico.
Prin înlocuirea generalului său de top, fostul comandant Valeri Zalujni, preşedintele Ucrainei va trebui să îşi asume întreaga responsabilitate în cazul în care războiul va merge prost.
În vârstă de 58 de ani, Sîrski, care până joi a fost comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, are reputaţia unui general dur, în stil sovietic, care îşi pune oamenii în pericol pentru a-şi atinge obiectivele militare, a declarat o persoană care cunoaşte stilul de operare al lui Sîrski. Acest lucru a fost evidenţiat de faptul că Sîrski a supervizat anul trecut apărarea tenace, timp de nouă luni, a oraşului Bahmut, unde trupele ucrainene au suferit pierderi grele împotriva "valurilor de carne" neîncetate reprezentate de atacatorii ruşi până când au fost nevoite să abandoneze oraşul din estul ţării. Această tactică i-a adus generalul Sîrski porecla macabră de "Măcelarul".
La aflarea veştii numirii sale, un soldat ucrainean a postat pe X un mesaj într-un grup de chat al veteranilor luptei de la Bahmut: "Suntem cu toţii terminaţi".
Un alt ofiţer a postat pe X că stilul de conducere al lui Sîrski "este falimentar, prezenţa sa sau ordinele care vin în numele său sunt demoralizatoare, iar el subminează încrederea în comandament în general. Faptul că urmăreşte neîncetat câştiguri tactice epuizează constant resursele noastre umane valoroase, ceea ce duce la progrese tactice precum capturarea unor şiruri de copaci sau a unor sate mici, fără a avea în vedere niciun obiectiv operaţional", acuză ofiţerul.
Aceasta nu este, desigur, reacţia la care spera Zelenski atunci când l-a îndepărtat din funcţie pe popularul general Valeri Zalujni de la conducerea armatei.
"Când preşedintele l-a întrebat pe Zalujni cine ar trebui să rămână şi să fie promovat, acesta l-a numit pe Sîrski ca fiind unul dintre cei mai experimentaţi generali", a declarat un oficial de la biroul lui Zelenski. "Este un militar bun, respectabil, cu multă experienţă şi cu o viziune strategică foarte bună asupra războiului", a adăugat oficialul.
Vineri, Sîrski şi-a prezentat planurile, abordând frontal îngrijorările legate de conducerea sa. "Viaţa şi sănătatea militarilor au fost şi sunt întotdeauna principala valoare a armatei ucrainene", a declarat el. "Prin urmare, menţinerea unui echilibru între îndeplinirea sarcinilor de luptă şi refacerea unităţilor şi intensificarea pregătirii şi instruirii personalului rămâne mai relevantă ca niciodată", a preconizat generalul.
De-a lungul celor doi ani de război, Sîrski şi Zalujni au părut să se înţeleagă. Zalujni nu a fost disponibil pentru comentarii, dar într-un interviu din 2022 publicat de The Economist, el a spus că are încredere în Sîrski. "Dacă îmi spune că are nevoie de o altă brigadă, înseamnă că are nevoie de o altă brigadă. Cu siguranţă nu cred că sunt cel mai deştept de aici. Trebuie să îi ascult şi îi ascult pe cei care sunt pe teren. Pentru că iniţiativa este acolo", a declarat Zalujni.
Sîrski este un general experimentat care a servit în armata ucraineană de la prăbuşirea URSS, a participat la războiul din Donbas împotriva Rusiei şi a susţinătorilor ei locali, în 2014, şi este văzut de preşedinte ca fiind omul căruia i se datorează apărarea cu succes a Kievului şi contraofensiva rapidă a Ucrainei în regiunea Harkov în 2022.
Acestea sunt, totodată, campanii pentru care Zalujni însuşi a primit multe laude.
Cu toate acestea, au existat fricţiuni legate de stilul de gestionare al lui Zalujni, de modul în care a avut divergenţe publice cu Zelenski în ceea ce priveşte conducerea războiului şi de incapacitatea sa de a obţine progrese împotriva ruşilor în contraofensiva dezamăgitoare de anul trecut.
"Zelenski a vrut un plan de război, dar tot ce a auzit a fost: Daţi-ne mai multe trupe şi milioane de proiectile de artilerie", a declarat un oficial de la biroul preşedintelui.
Acest lucru pune o presiune enormă asupra lui Sîrski pentru a schimba modul în care este gestionată armata şi pentru a schimba dinamica de pe frontul de luptă. "Succesorul lui Zalujni moşteneşte multe provocări", a declarat Dara Massicot, expert în război la Carnegie Endowment for International Peace.
Pentru Zelenski, cheia este de a avea un comandant-şef în sincronizare cu conducerea politică a ţării. "Cu toţii avem un singur obiectiv. Trebuie să câştigăm războiul şi pentru asta trebuie să eliminăm problemele actuale ale armatei ucrainene: logistica, rotaţia şi aprovizionarea. Noi, dintr-un motiv oarecare, avem multe trupe care sunt foarte departe de front. Sediile sunt supraaglomerate", a declarat oficialul din cadrul biroului prezidenţial. "Sîrski va avea mână liberă în privinţa schimbărilor structurale, va avea o echipă de ofiţeri superexperimentaţi. El va face război 24 de ore din 24, 7 zile din 7", spune oficialul.
Una dintre primele sarcini ale lui Sîrski va fi să se asigure că schimbarea conducerii nu afectează moralul deja afectat al trupelor, în timp ce pierderile cresc, aliaţii se clatină, iar Moscova nu dă semne de renunţare la efortul său de a cuceri Ucraina.
Zalujni a fost "liantul care a ţinut unită armata ucraineană. Ar fi o lovitură pentru moral şi ar dura ceva timp pentru ca succesorul să se acomodeze şi să obţină acelaşi nivel de apreciere din partea trupelor", spune un expert.
Sîrski va trebui, de asemenea, să îmbunătăţească modul în care funcţionează armata. Provocările cheie sunt o mai bună organizare, o mai bună pregătire şi o mai bună logistică - care pot fi apoi valorificate prin echipamente şi armament îmbunătăţit de la aliaţi, a declarat analistul militar austriac Tom Cooper. "Cu tot respectul, cu sau fără Zalujni, acestea sunt şi cele trei zone cu probleme majore ale armatei ucrainene. Chiar şi după doi ani de la invazia totală, niciuna dintre acestea nu funcţionează bine, iar îmbunătăţirile observate până acum rămân relativ minime", a adăugat Cooper.
Sîrski a abordat acest aspect în nota sa de vineri, spunând: "Cunoaşterea tuturor nevoilor frontului, fără excepţie, şi stăpânirea situaţiei în fiecare dintre zonele sale este sarcina comandamentelor de la toate nivelurile".
De asemenea, el a cerut utilizarea mai multor tehnologii, cum ar fi dronele care au permis trupelor ucrainene să respingă atacurile ruseşti în ciuda lipsei de muniţie de artilerie.
Dar, în cele din urmă, conducerea politică de vârf a ţării este cea care va purta vina pentru înfrângere şi va primi laudele pentru victorie - iar decizia lui Zelenski de a-l demite pe Zalujni pune rezultatul războiului direct pe umerii săi. "Bineînţeles, dacă situaţia de pe frontul de război se înrăutăţeşte, Zelenski va purta vina. Oamenii vor spune că totul era bine când Zalujni conducea armata", arată analistul politic ucrainean Volodimir Fesenko.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
-
Era clar ca asa o sa se intample: Un nou război la orizont. Taiwanul este în alertă pe fondul intetirii activităţilor militare ale Chinei
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a ordonat joi unitaților de aparare și securitate sa intensifice eforturile de mo ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu