Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Măsuri fără precedent luate de FIFA. Președintele va avea maxim 3 mandate. Promovarea femeilor, obiectiv prioritar

Postat la: 26.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Participanţii la Congresul extraordinar al Federaţiei internaţionale de fotbal au adoptat vineri, cu 179 voturi pentru şi 22 împotrivă, un set de măsuri care vizează restaurarea credibilităţii acestei instituţii, transmite Agerpres. FIFA se confruntă în prezent cu cea mai mare criză de credibilitate din istoria sa.

Reformele prevăd, între altele, o limitare la 12 ani a mandatelor preşedintelui şi un control al integrităţii aleşilor. Ele au în vedere, de asemenea, o creştere a transparenţei fluxurilor financiare şi a remuneraţiilor.

Aceste propuneri au fost elaborate de către o comisie de reforme prezidată de Francois Carrard, un avocat din Lausanne şi fost director general al Comitetului International Olimpic, care a îndeplinit aceeaşi misiune atunci când CIO s-a confruntat cu un vast scandal de corupţie, la începutul anilor 2000.
FIFA se află în centrul unui amplu scandal de corupţie începând din luna mai, când mai mulţi oficiali ai săi şi alte persoane au fost arestate la Zurich, fiind acuzaţi de corupţie.

Iată cele mai importante măsuri adoptate vineri la Zurich:

Separarea puterilor

Comitetul executiv al FIFA, alcătuit din 24 de membri, va fi înlocuit de un Consiliu FIFA format din 36 de membri şi de un Secretariat General, funcţiile politice ale instanţei fotbalului mondial urmând să fie separate de managementul de zi cu zi. Consiliul FIFA, ales de federaţiile membre, va fi responsabil de stabilirea direcţiei strategice de ansamblu. Secretariatul General, alcătuit din profesionişti, se va ocupa de aspectele operaţionale şi comerciale ale acestei strategii.

Limitarea mandatelor

Niciun oficial ales nu va putea avea mai mult de trei mandate de patru ani, în total 12 ani. Blatter a fost preşedinte mai bine de 17 ani, iar predecesorul său Joao Havelange, 24 de ani.
Limitarea mandatelor se aplică, de asemenea, tuturor membrilor Consiliului FIFA. Comisiei de Audit şi Conformitate şi instanţelor juridice.

Transparenţa

Noul preşedinte va conduce Consiliul având mai mult un rol de ambasador. Salariul preşedintelui şi al tuturor oficialilor FIFA va fi făcut public.
O comisie va cerceta amănunţit integritatea candidaţilor înainte să le fie permis să candideze pentru Consiliu. Comisiile pentru Finanţe, Dezvoltare şi Guvernanţă vor avea şi membri veniţi din afara fotbalului.

Toate deciziile luate de Consiliu, de Secretariatul General şi de comisiile de Finanţe, Dezvoltare şi Guvernanţă vor avea nevoie de aprobarea Comisiei de Audit şi Conformitate, care este independentă.

Diversitatea

Promovarea femeilor va deveni un obiectiv prioritar. Şase femei, câte una din fiecare confederaţie regională, vor face parte din Consiliul FIFA Council.
Numărul comisiilor permanente va fi redus de la 26 la 9. De asemenea, va fi înfiinţată o comisie în care vor fi reprezentaţi jucătorii, cluburile şi ligile.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE