Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












MOȘII DE VARĂ 2015. Ce spune tradiția ortodoxă despre această zi

Postat la: 30.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În fiecare an, în sâmbăta dinainte de Rusalii, creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de Vară, o zi în care se comemorează morții din familii și se împarte pomană în memoria acestora. În această zi, tradiția spune că se împart farfurii din lut cu sarmale, cireșe, căpșuni și colivă.

Potrivit tradiției ortodoxe, în ziua Moşilor de Vară, dimineața se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuţi la viaţa veşnică - rude şi prieteni, iar apoi se împarte pomană. Gospodinele se pregătesc temeinic pentru această zi şi împart bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci, fructe, sarmale în foi de viţă, orez cu lapte şi vin. Astăzi se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin.

În mai multe zone din țară, tradiția spune că în ziua Moșilor de Vară se împart vase de lut și se dau linguri de lemn. De cozile vaselor se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria tinerilor răposaţi din familie.

La Moşii de vară s-au păstrat din bătrâni o serie de superstiţii pentru liniştea răposaţilor. Tot în această zi se fac şi predicţii meteorologice. Se spune că dacă plouă de Moşi vom avea parte de recoltă bogată. În aceasta perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Cel mai "periculos" este să mergi în noaptea din ajun şi de Moşi, când sufletele se întorc la morminte şi aşteaptă să meargă la cer.

Superstiţiile spun că de Moşi gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE