Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Slănic Prahova - surparea străzii: "S-ar putea să fie vestigii dacice. O apă subterană care spală nisipul"

Postat la: 26.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Locuitorii din orașul Slănic Prahova trec în continuare prin momente de coșmar, după ce o stradă s-a surpat joi, 25 aprilie, la doar 40-50 de metri de blocurile de locuințe.

Autoritățile au extins perimetrul de siguranță și i-au rugat pe proprietarii pensiunilor și hotelurilor din zonă să-i cazeze pe cei care nu au unde să se ducă. Specialiștii încearcă să afle care este cauza. În zona cu probleme sunt patru blocuri cu câteva zeci de apartamente, magazine și sediul poliției din localitate. În pereții blocurilor au apărut deja fisuri.

„Se observă fisuri de întindere în alte zone, de aceea a fost nevoie de evacuarea populației. Pot să fie foarte multe lucruri. Poate să fie nu accident geologic, da, poate să fie orice. Nu pot să intru cu o freză acolo pentru că s-ar putea să cadă în gaură. S-ar putea să fie vestigii dacice. Poate să fie orice", a declarat Manole Șerbulea, expert tehnic, scrie sursa citată.

Se ia în calcul ca zăcămintele de sare - care au făcut cunoscută zonă - să fi fost cele care au creat problema. „Se pare că există o apă subterană care spală nisipul și spinarea sării, se tasează terenul. Orașul Slănic este așezat pe un filon de sare sub forma unui sâmbure", a spus Danieluș Costea, primarul orașului Slănic.

Întreaga zonă a fost împânzită de senzori, scopul acestora este de a putea asculta la o claritate mult mai bună vibrațiile din sol. Totuși, despre riscurile din zonă se știa de mult, mai scrie sursa citată. Studii mai vechi au delimitat în oraș locuri unde sunt posibile surpări ale terenului, determinate de dizolvarea sării din subteran în urma infiltrării apelor din precipitații. Un studiu făcut anul trecut arăta că locul se poate încadra în categoria celor cu risc geotehnic major.

„Cine va răspunde pentru viețile noastre? Și pentru bunurile noastre? Cine? La ora actuală și acum stau cu casa crăpată și pe zi ce trece se tot rupe. Din ce am observat încă avansează craterul", spun localnicii. Prefectura Prahova a anunțat joi, 25 aprilie, că în zona în care o stradă s-a surpat în oraşul Slănic au fost montaţi martori pentru a se verifica mişcarea terenului.

Perimetrul de siguranţă a fost extins în zona în care o stradă din oraşul Slănic s-a surpat, iar autorităţile spun că sunt disponibile spaţii de cazare pentru persoanele evacuate, printre imobilele evacuate fiind şi postul de poliţie. Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat că au fost evacuate în total 42 de persoane, care au mers la rude, cu excepţia unei sigure familii.

Printr-o hotărâre a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slănic, primăria a solicitat agenţilor comerciali care au unităţi de cazare în zonă să îi sprijine în astfel de situaţii, astfel încât spaţii de cazare există în cazul în care cetăţenii vor solicita, a explicat prefectul.

Zona surpată se întinde pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, iar adâncimea craterului este de circa doi metri. E risc crescut de extindere a craterului format după prăbușirea unei șosele în plin centrul orașului Slănic Prahova, la doar câteva zeci de metri de blocuri. Autoritățile au decis evacuarea locuitorilor din zonă. O echipă de specialiști va evalua situația. Strada 23 August din Slănic a fost închisă traficului auto și pietonal.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE