Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












O invenție revoluționară. Levitația a devenit posibilă

Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O invenție demnă de filmele SF a devenit, în sfârșit, realitate. Cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa (OIST) au dezvoltat un material special, realizat din grafit, care plutește în aer fără nicio intervenție externă. Ar putea fi invenția secolului.

Levitația magnetică a fost folosită, de ceva vreme, pentru a face să leviteze orice, de la becuri la trenuri, cu diferite grade de succes, dar de obicei necesită o sursă de energie. Acum, oamenii de știință din Japonia au găsit o modalitate de a realiza o platformă plutitoare care nu necesită energie externă. Dacă ați încercat vreodată să împingeți împreună doi magneți cu aceeași sarcină, veți înțelege forța de respingere care acționează, scrie gadgetreport.ro

Dacă câmpul magnetic este suficient de puternic, obiectele fabricate din anumite materiale (cunoscute sub numele de materiale diamagnetice) pot fi făcute să plutească efectiv deasupra suprafețelor - așa cum se poate vedea în multe produse comerciale care levitează, de la ceasuri la lămpi și difuzoare.

O tehnologie mai avansată folosește supraconductori pentru a face să leviteze obiecte mai grele, permițând trenurilor maglev să se deplaseze la viteze mari cu o fricțiune redusă. Problema cu toate acestea este că necesită surse externe de energie și, în cazul supraconductorilor, temperaturi aproape criogenice. Astfel, pentru noul studiu, oamenii de știință de la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa (OIST) au dezvoltat un material cu costuri reduse care poate pluti deasupra suprafețelor magnetice fără a avea nevoie de electricitate.

Se pornește de la vechiul grafit simplu, care este foarte diamagnetic. Bineînțeles, acest lucru înseamnă că poate pluti deasupra magneților, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp - fluxul de curenți electrici prin grafit provoacă o pierdere de energie care face ca obiectul plutitor să cadă rapid.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de amortizare a vortexului. Pentru a preveni acest lucru, echipa a acoperit chimic particulele de grafit cu siliciu, care este izolator electric. În cele din urmă, particulele de grafit acoperite sunt amestecate cu ceară și aplatizate în plăci cu o dimensiune de aproximativ 1 cm2 (0,2 inch pătrați).

Grafitul rămâne diamagnetic, dar izolația previne pierderea de energie care ar distruge levitația. Și, într-adevăr, în teste, platformele de grafit acoperite cu siliciu au putut pluti pentru perioade lungi de timp pe o suprafață de magneți cu poli nord și sud alternativi.

Echipa spune că levitatia ar putea duce la noi tipuri de senzori care să măsoare forța, accelerația și gravitația. Pentru senzori cuantici și mai preciși, o altă versiune folosește o forță magnetică de feedback pentru a corecta continuu mișcările verticale ale platformei, răcind-o pentru a-i reduce energia cinetică. Compromisul, însă, este că aceasta necesită o sursă de alimentare externă. Cercetarea a fost publicată în Applied Physics Letters.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE