Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gheorghe Benea, fost şef al Loteriei Române, reţinut de DNA

Postat la: 16.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore, a fostului director general al Compania Naţională Loteria Română (C.N.L.R.), Gheorghe Benea, pentru săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, se arată într-un comunicat al DNA.
În acelaşi dosar a mai fost reţinut Ovidiu Rîpanu, fost şef Serviciu Achiziţii în cadrul Loteriei Române, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată.
De asemenea, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie, faţă de Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR - Serviciul Achiziţii şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi luare de mită, şi faţă de Iulian Cătălin Niculae, asociat şi administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată.
În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane care au calitate de suspecţi: Remus Leonard Lăzăreanu - director executiv al CNLR, la data faptei, Dan Gheorghiu - şef Birou Transport în cadrul CNLR-, ambii cercetaţi pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Nicolae Virgil Sorescu - administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, acuzat de complicitate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată, Constantin-Brăduţ Răducanu - administrator de firmă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea, acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, şi Marius Bran, asociat şi administrator de drept al unei firme, cercetat pentru complicitate la spălare de bani.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt: "La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei".
Procedura de achiziţie a fost iniţiată de inculpaţii Gheorghe Benea, Ovidiu Rîpanu şi Remus Lăzăreanu fără ca aceştia să estimeze valoarea contractului de achiziţie pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile.
Totodată, nu a fost întocmit un studiu de piaţă pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziţionate, nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al CNLR care urma a fi predat în sistem buy-back şi nu au fost luate în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziţiei cheltuielile suplimentare cu RCA, Casco, mentenanţă.
Procurorii mai susţin că de la reprezentantul dealerului auto au fost preluate specificaţiile tehnice ale autoturismelor comercializate de acea societate comercială, datele fiind ulterior introduse în caietul de sarcini, iar în fişa de date a achiziţiei s-a impus introducerea unor condiţii restrictive de participare, în scopul eliminării concurenţei.
Prin iniţierea, atribuirea şi derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naţionale Loteria Română estimat la 2.314.707 lei.
DNA precizează: "În calitate de şef Serviciu Achiziţii în cadrul C.N.L.R. şi în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, inculpatul Rîpanu Ovidiu a pretins, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, pentru sine şi pentru alţii suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel şi un autovehiculului marca BMW şi un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back, din care a primit:
- suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remişi din conturile societăţii administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparţinând lui Rîpanu Ovidiu;
- 4 autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.682,99 lei; un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.364,72 lei; un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei şi un autovehiculului marca BMW în valoare de 139.230 lei;
- autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011".
Potrivit procurorilor, din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Benea Laura şi pentru aceasta, autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei. DNA mai susţine că, din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, suspecta Olaru Cornelia, referent în cadrul C.N.L.R. şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentaţia legată de licitaţie, precizează comunicatul.
"Pentru a ascunde adevărata provenienţă a bunurilor/ banilor ce fac obiectul infracţiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecţilor Niculae Iulian Cătălin şi Bran Marius, a preconstituit relaţii comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive. În acest sens, Rîpanu Ovidiu, în înţelegere cu Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societăţii administrate de ultimul menţionat, beneficiară a contractului cu loteria, o "datorie" fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operaţiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenţa că banii nu ar fi fost primiţi drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate. (...) Aşadar, conform înţelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o sumă simbolică, şi autovehiculele second hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidenţele contabile ale dealerului auto", explică procurorii.
Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu vor fi prezentaţi, astăzi, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cei doi au mai fost trimişi în judecată de DNA într-o altă cauză, la data de 30 decembrie 2015, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul CN Loteria Română SA.
(S.A.)
------------
Gheorghe Benea, fost director general al CN Loteria Româmă a fost reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), potrivit Digi24.
Gheorghe Benea este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu ce vizează un contract încheiat în 2010 de compania de stat pentru reînnoirea parcului auto.
Acest dosar vizează un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.
Este vorba de un contract în valoare de peste 13 milioane de lei care ar fi fost acordat unei societăţi comerciale cu încălcarea legii, fără efectuarea unor studii prealabile şi contra unor importante beneficii materiale pentru Gheorghe Benea, dar şi pentru alţi funcţionari din conducerea companiei de stat de la vremea respectivă.
Gheoghe Benea ar fi primit, cu ajutorul fiicei sale, un autoturism de lux, iar şeful de la Achiziţii ar fi primit două autoturisme de lux, dar şi alte beneficii materiale pentru acordarea respectivului contract, care ar fi adus un prejudiciu de peste 2 milioane de lei companiei.
10 persoane sunt vizate în acest dosar, inclusiv fiica lui Gheorghe Bunea este cercetată pentru complicitate la luare de mită.
Într-un alt dosar, Gheorghe Benea, dar şi administratorii mai multor societăţi comerciale au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, privind contractul încheiat de Loteria Naţională pentru comercializarea, prin intermediul agenţiilor loto, a unor cartele telefonice.
Fostul şef al Loteriei este acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, iar omul de afaceri Maricel Păcuraru, la momentul respectiv administrator al SC Global Network System SRL, aflat acum în închisoare într-o altă cauză, de participaţie improprie la abuz în serviciu, complicitate la spălare de bani şi spălare a banilor, conform sursei citate.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE