ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Măsura fiscală care intră în vigoare de la 1 iulie 2024: Impozit de 70% pentru proprietarii care închiriază locuințe în România!

Postat la: 16.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Statul le declară „război" proprietarilor care închiriază, dar uită să mai plătească impozit. O nouă lege a intrat în vigoare și conține un set de măsuro fiscal-bugetare prin care să se asigure sustenabilitatea financiară a țării. În setul de reguli este și mărirea impozitării, la 70%, de la data de 1 iulie 2024, în contextul evaziunii fiscale.

Cota actuală de impozitare pentru cei care au case sau apartamente în chirie și nu declară veniturile este de 16%, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate anterior și au sursă necunoscută. Procentul va crește la 70%, de la data amintită anterior.

În prezent, de la data de 1 ianuarie 2024, a fost introdusă cota forfetară de 20% din venitul brut, dar și un impozit de 10% pentru chiriașii care sunt peroane juridice. Există inclusiv un plafon de la care trebuie să plătească proprietarii și asigurări de sănătate din veniturile obținute din chirii. De la valoarea a 6 salarii minime pe economie, sunt buni de plată. Valoarea diferă când se trece plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute. Contractele de închiriere se înscriu sau se declară la ANAF obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii.

Mulți chiriași au fost deja vizitați de echipaje de Poliție, care au verificat dacă au sau nu contracte de închiriere înregistrate la ANAF. Unde documentele lipseau, oamenii legii le-au transmis să-și facă un contract de comodat, de închiriere și să obțină o viză de flotant. De asemenea, trebuie să se asigure că adresa la care locuiesc să apară și în buletinul lor. În cazul contractelor de comodat, nu este nevoie de declarații la ANAF, dar pentru cel de închiriere, da.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil", se arată în lege.

S-a ajuns la astfel de situații pentru că proprietarii nu declară veniturile ca să nu mai plătescă impozit către stat. În replică, autoritățile au început controalele în casele lor, aleatoriu. Totuși, cei care fac acest gest trebuie să se gândească și că aduc un străin în casă, pe care este greu să-l evacuezi, în lipsa unei înțelegeri legale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE