Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Suveica mafiei din agricultură: importăm porumb din Ungaria, mere din Polonia şi conserve de roşii din Turcia și dam totul la export

Postat la: 30.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mafia din Agricultura, patronata de baronii locali din sudul tarii, sufoca dezvoltarea tarii in domeniu si participa la "lovituri de bursă" pentru a se imbogatii masiv. Astfel s-a ajuns ca in timpul ministrului Florin Barbu sa avem cea mai mare balanta negativa import/export. Tinta sunt subventiile si speculatiile la bursa marfurilor.

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din Europa, lucru care şi susţine balanţa comercială în zona de agrobusiness, însă dincolo de acest capitol, România rămâne deficitară în multe sectoare ale industriei alimentare. Astfel, din cauza lipsei de investiţii - care este special intretinuta de mafia din Agricultura - mai ales în zona de procesare, de strategii atât la nivel de ferme, companii, cât şi la nivel guver­namental, rafturile magazinelor sunt pline de produse de import.

Liderul baronilor este pesedistul Paul Stanescu, care "functioneaza" cu acordul guvernului si care "cotizeaza" la varful puterii pentru ca acest mecanism sa se deruleze. Nu mai trebuie spus ca Stanescu, de cel putin 10 ani face jocurile in domeniu si coordoneaza sefii de organizatii din zonele agricole. Acum are sprijinul "triumviratului" (Ciolacu/Grindeanu/Tudose), doi fosti si un actual premier, care il tin "la butuoane" pe Florin Barbu, omul de casa al lui Paul Stanescu.

Exportam subventii UE si importam subventii de la guvern

Ideea rechinilor din agricultura este una simpla. Achizitioneaza prin intermediari cat mai multe terenuri agricole si depozite, la nivelul urmator se afla o piramida de firme agricole care iau in arenda dupa care se pune in miscare suveica. Romania are de la luat de la UE in jur de 3 miliarde de euro pe an subventii pentru agricultura. Mai ia in jur de jumatate de miliard pentru irigatii, dar inca jumatate de miliard pentru ingrasaminte si pesticide. Toate astea sunt "bagate" in afacerile agricole are baronilor locali, mai ales din sud, din Lunca Dunarii si Insula Mare a Brăilei, apoi produsele sunt date la export pe preturi mici, dupa care guvernul intretine importurile pe preturi foarte mari.

In acest fel, preturile pentru produsele agricole importate, mai ales fructe si legume, in magazine sunt exagerate, dar si pentru produsele peocesate, cum ar fi cerealele congelate, la cutie legume conservate etc. Romania, prin baronii locali, baga in faliment imediat orice tenativa a oricarui investitor de a construi unitati de procesare in agricultura. Ca atare, Romania exporta subventii de la UE majoritar tot in piata UE si importa apoi subventii de la guvern. Piata se ridica la nivel de 10-12 miliarde euro profit numai din aceasta "suveica". Dupa ce scad cheltuielile, baronii locali raman cu zeci de milioane de euro pe an/per capita.

Programul "Tomata" e un eșec cap-coadă

Ca sa dam si cateva exemple despre cum sunt bagati in saracie romanii ca sa castige mafiotii. România, care an de an stă în top 5 producători de porumb, are în marile magazine porumb la conservă din Ungaria sau chiar din afara UE. Un alt exemplu este cel al importurilor de mere din Polonia, care este cel mai mare producător de astfel de produse, însă nici România nu stă prost la acest capitol, fiind al cincilea producător la nivel european şi aproape fiecare român are un măr în curte. În plus, o astfel de anomalie se întâmplă şi în ceea ce priveşte tomatele, România fiind pe locul 8 la producţie, însă importă pastă de tomate şi tomate conservate de peste 200 mil. euro anual.

În schimb, exporturile sunt de 6 mil. euro anual. Iar lista produselor pe care le aducem preponderent din import poate continua, iar drept dovadă este deficitul comercial, care a ajuns anul trecut la 6,3 miliarde de euro, cu plus 600 mil. euro faţă de anul anterior. Investiţiile de peste 50 mil. euro în industria alimentară din ultimii ani pot fi numărate pe degetele unei mâini, însă impactul unor astfel de proiecte se vede imediat în balanţa comercială. Nu mai spunem ca firmele din procesare dau faliment pe capete.

Speculatii la bursa de marfuri

Pe de alta parte, sub protectia guvernului, mafiotii din Agricultura speculeaza pretul produselor la bursele de marfuri, profitand in ultima vreme de razboiul din Ucraina, dar in detrimentul fermierilor romani. De comun acord cu interesele UE si cele ucrainene, baronii blocheaza cereale in silozuri pentru a lasa sa treaca cerealele ucrainene carora sa le urce pretul. Dupa care o parte din cerealele din silozuri sunt vandute la export la preturile "pe val" ale crizei provocate artificial (ei cumparand din tara de la ferimieri la preturi foarte mici, de criza), iar o alta parte e declarata ca s-a stricat pentru ca nu au putut fi vandute tocmai din motiv "de cereale ucrainene" pentru care se incaseaza despagubiri de la UE. In realitate si aceste cereale se vad ca furaje la preturi mici, dupa ce au fost declarate "expirate" si "casate", bineinteles, fiind despagubiti de la guvern pentru distrugerea (arderea) lor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE