Începe valul 6? Numărul cazurilor COVID, în continuă creștere în România. Specialiștii recomandă prudenţă şi masca în spaţii închise
Postat la: 30.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut simţitor în perioada 20-26 iunie, când au fost înregistrate 3.974 de noi infectări, faţă de perioada 13-19 iunie, când au fost raportate 2609 infectări.
Săptămâna trecută erau internate în spitale pe secţiile de profil 638 de persoane, faţă de 438 în săptămâna precedentă. Numărul copiilor internaţi în spitale a fost şi el mai mare cu 20 faţă de perioada 13-19 iunie. Medicul Adrian Marinescu spune că la Institutul Matei Balş sunt internate 100 de persoane cu COVID-19, dar că situaţia se poate schimba de la o zi la alta. Persoanele vulnerabile ar trebui să fie prudente în această perioadă pentru că cele două subvariante SARS-CoV-2 se transmit foarte repede şi pot duce în cazul lor la forme severe de boală.
„Este o creştere care se vede de câteva săptămâni încoace, discutam şi spuneam despre posibilitatea ca această conveţuire cu virusul să însemne şi o creştere a numărului de infecţii. Din fericire, nu sunt multe cazuri severe, nu sunt pacienţi cu insuficienţă respiratorie, nu sunt situaţiile grele de dinainte, de la începutul pandemiei, când paturile de terapie intensivă erau toate ocupate, nu se întâmplă aşa, dar totuşi este o creştere şi cred că trebuie să existe prudenţă, ne uităm în jurul nostru şi vedem că destul de mulţi sunt infectaţi chiar dacă fac în general forme auto-limitante, chiar dacă nu au probleme majore, totuşi în continuare oamenii vulnerabili au un risc să prezinte şi complicaţii, deci aş fi atent cu privire la risc", a spus medicul Adrian Marinescu.
Masca nu este obligatorie acum în România, însă medicul o recomandă în special în spaţiile închise, aglomerate, precum mijloacele de transport în comun, mai ales în cazul celor aflaţi la risc de a face forme severe de boală.
„Este absolut de înţeles pentru toată lumea că nu ne mai dorim măsuri restrictive, este adevărat că riscul cel mai mare este în spaţiul închis care este neaerisit, apropo de autobuz sau alt mijloc de transport şi în general locurile unde sunt mulţi oameni care interacţionează, şi aici este într-adevăr un risc şi masca ne-ar putea proteja într-o măsură mare. Persoanele vulnerabile ar trebui să fie atente în această perioadă pentru că au riscul să se infecteze atunci când interacţionează cu oamenii din jur şi acest risc va exista şi de acum încolo. Chiar dacă sunt în general cazuri uşoare, totuşi pot să ajungă şi la complicaţii.
Noi mergem cu varianta hibrid, şi patologie COVID şi non-COVID, dacă vorbim de COVID, în momentul de faţă avem aproximativ 100 de pacienţi internaţi, dar se poate ca de la o zi la alta numărul să crească semificativ, s-ar putea ca peste o săptămână să fie mai mulţi, este vorba despre persoane care au de obicei factori de risc şi pe care vrei să-i ai sub observaţie pentru că există riscul unei forme severe.
Eu cred că nu se va schimba această etapă de convieţuire chiar dacă vor fi probleme, vor fi creşteri, nu cred că vom mai vedea impactul din începutul de pandemie, cu spitale pline. Apropo de faptul că va veni sezonul rece, cei mici vor merge la şcoală, de aici riscul să crească mai mult acele infectări, faptul că bunicii sau părinţii cu probleme de sănătate vor ajunge să facă forme severe, acest risc există", a declarat directorul medical al Institutului Matei Balş pentru News.ro.
Prof. Dr. Emilian Popovici, Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat pentru News.ro că eventualele măsuri de prevenţie care ar putea fi luate spre toamnă, atunci când se redeschid şcolile, ar trebui stabilite în funcţie de evoluţia sub-variantelor SARS-CoV-2 aflate în circulaţie şi care vor tinde să fie dominante. Specialistul spune că cei vaccinaţi cu 3 doze au un nivel de imunitate deloc neglijabil şi că imunitatea dobândită astfel îi poate proteja de formele severe de boală. Totuşi este prematur acum să se facă o predicţie clară despre modul în care vor evolua subvariantele BA4 şi BA5, deşi acestea sunt mult mai transmisibile.
„Am urmărit indicatorii şi nu am observat vreo modificare semnificativă la cazurile internate în terapie intensivă şi nici, pe cale de consecinţă, a numărului de decese. Ce am observat, că majoritatea cazurilor internate în terapie intensivă şi decese se înregistrează la persoanele nevaccinate, asta îmi arată că deocamdată cel puţin vaccinurile îşi păstrează protecţia faţă de formele grave şi faţă de decese, acesta este un lucru pozitiv.
Se va vedea cum vor evolua variantele BA4, BA5 în perioada următoare, ele sigur că, dacă respectă tendinţa cu care ne-am obişnuit, fiind mai transmisibile, vor deveni treptat dominante şi atunci sigur că datele problemei la un moment dat se pot schimba, sperăm nu în numărul de forme grave şi decese. Uitându-ne ce se întâmplă în ţările în care aceste subvariante tind să devină dominante, am observat că numărul de decese şi de forme grave nu a crescut atât de semnificativ încât să determine acele ţări să-şi modifice măsurile.
Dar lucrurile se pot schimba de la o perioadă la alta în funcţie de ce surprize ne mai rezervă acest virus", a explicat Prof. Dr. Emilian Popovici.
Prof.Popovici exclude lockdown-urile severe, pentru că există un procent important al populaţiei care a fost vaccinat sau/şi care a trecut deja prin boală. Specialistul nu exclude ca anumite ţări să recurgă din nou la obligativitatea măştii.
„Şi Israelul, în urmă cu ceva timp, a recomandat, nu a obligat, a recomandat celor care se cunosc ca fiind la risc pentru a dezvolta forme grave şi persoanelor de vârsta a 3 a să poarte masca în spaţiile închise. Se poate ajunge în anumite ţări la mască, cu recomandare sau chiar cu impunere, fiecare ţară îşi orientează măsurile după situaţia epidemiologică pe care o înregistrează.
a ora actuală este puţin probabil să ne mai confruntăm cu lockdown-uri severe. De ce? Pentru că avem oricum un procent important din populaţie trecut prin vaccinare, un procent important trecut prin infecţie, avem o protecţie la nivelul populaţiei şi avem un nivel de cunoştinţe vis a vis de această infecţie suficient pentru ca să putem să luăm măsuri echilibrate şi la timp.
La toamnă totul este legat de modul în care vor evolua aceste două subvariante, BA4, BA5, în mod deosebit. Ele sunt considerate variante de îngrijorare ceea ce arată că transmisibilitatea este crescută, vom vedea cum se vor materializa lucrurile în planul formelor grave şi al deceselor, în funcţie de asta vor fi măsurile. Pe perioada de vară este foarte complicat să se ia nişte măsuri, pentru că este perioada de vacanţă, de concedii.
În mod normal, majoritatea celor care şi-au făcut cele 3 doze de vaccin au cu siguranţă un anumit nivel de protecţie, şi nu unul neglijabil, un nivel de protecţie la o majoritate care să fie rezonabil, corespunzător. Ce este sub 3 doze este mai greu de evaluat şi de aceea s-a şi făcut această direcţionare clară spre un nivel de 3 doze, pentru a avea un nivel de protecţie faţă de formele grave de boală", a declarat prof. Emilian Popovici pentru Bews.ro.
Modul de viaţă, la fel de important precum vaccinul. Odihna şi alimentaţia făcute aşa cum trebuie ne pot oferi şanse mai mari de a nu ne infecta, spune medicul epidemiolog. Acesta consideră că un eventual set de măsuri de prevenţie ar trebui aplicat cu 2-3 săptămâni înainte de deschiderea şcolilor, în funcţie de situaţia epidemiologică de la acel moment
„Problemele de imunitate variază de la individ la individ, la acelaşi individ este în funcţie de situaţia în care se găseşte acel organism. Pur şi simplu, o oboseală exagerată, o alimentaţie necorespunzătoare influenţează imunitatea şi asta sigur că influenţează în mod direct şi receptivitatea faţă de infecţie. De aceea, dacă suntem vaccinaţi, dacă ducem o viaţă normală, cu timpii de odihnă respectaţi, cu o alimentaţie bogată în vitamine, cu siguranţă că ne creştem şansele de a nu ne infecta.
Cu siguranţă, deschiderea şcolilor este favorizantă, favorizează o creştere a numărului de infecţii, dar este complicat să vorbeşti de măsuri de pe acum, consider că încă trebuie să observăm evoluţia pe perioada lunilor următoare, ştim foarte bine că există acele două săptămâni, să spunem, de la luarea unor măsuri până când se vor vedea consecinţele, şi atunci avem aceste două-trei săptămâni înainte de momentul acela când putem evalua situaţia şi atunci ne putem gândi la setul de măsuri care va trebui luat, dacă va trebui luat la acel moment", a explicat Prof. Popovici.
Medicul Octavian Jurma, însă, se teme de evoluţia cazurilor în următoarele săptămâni în sensul în care, explică el, rata de creştere a cazurilor din ultimele 3 săptămâni este rapidă şi sunt spitalizaţi deja zeci de copii. Aceştia se îmbolnăvesc primii, spune dr. Jurma, din cauza ratei extrem de scăzute de vaccinare în rândul lor. Medicul vorbeşte chiar despre debutul valului 6 al pandemiei acum, în vară, mult mai devreme faţă de perioada aşteptată.
„Suntem în a treia săptămână de creştere consecutiv accelerată a numărului de cazuri, acest lucru înseamnă că putem asista la debutul unui nou val epidemic ceva mai devreme. Eram îngrijorat de această posibilitate datorită profilului pe care îl au versiunile BA4 şi BA5 ale tulpinii omicron, din păcate se pare că se confirmă la noi acest debut timpuriu. Şi valul delta a început uşor, la sfârşitul lunii iulie, dar numerele mari au început să se vadă abia în septembrie. Deci această rată de dublare, avem o medie de 500 de cazuri pe zi săptămâna trecută, asta înseamnă că poate să dureze chiar şi o lună până să vedem numerele acelea cu 3-4000 de cazuri şi semnificativ în spitale, însă rata de creştere este îngrijorătoare din două motive: o dată pentru că se măreşte rata de creştere, dacă în prima săptămână a fost o rată de creştere de 5% a numărului de cazuri, în a doua 21%, săptămâna trecută a crecut cu 52% faţă de săptămâna precedentă, deci avem o acceleraţie a acceleraţiei, ca să spun aşa, iar în al doilea rând, acelaşi profil pe care l-am văzut în valul omicron, cu o spitalizare mai mare în rândul copiilor decât în valul delta; chiar dacă boala a fost mai uşoară pentru adulţi, ea a fost mai severă pentru copii, se păstrează.
Rata de internare în rândul copiilor a început să crească odată cu numărul de cazuri, dacă a fost de 23 % acum 3 săptămâni, săptămâna trecută a fost de 62%. Copiii se îmbolnăvesc primii şi apoi urmează şi adulţii şi de aceea m-am uitat în primele două săptămâni când a fost o creştere a numărului de cazuri şi s-a păstrat acest profil specific în care cam la două săptămâni după creşterea numărului de cazuri începem să vedem şi creşterea numărului de internări în spitale. Acum avem o creştere a internărilor cu 8% şi în rândul adulţilor, deci toţi parametrii se aliniază pentru a face o prognoză, că s-ar putea să asistăm la debutul timpuriu al acestui val 6 pe care îl aşteptam undeva în toamnă.
S-ar putea ca vacanţa copiilor să tempereze rata de creştere şi să avem în iulie numere ceva mai temperate, însă vedem că aceste variante BA4 ŞI BA5 sunt foarte evazive imun, deci sunt extrem de infecţioase, cu 50% mai infecţioase decât variantele BA1 şi 2 care au produs primul val în omicron şi care ocolesc aproape complet imunitatea dobândită după infectare şi în mare măsură şi după vaccinare. Din fericire, se confirmă că persoanele care sunt vaccinate sunt în continuare mai bine protejate de forme grave de boală şi deces.
Numărul de infectări o să fie crescut, dar cei mai vulnerabili rămân în continuare copiii, pentru că rata de vaccinare în rândul copiilor este foarte mică, sub 5%. Şcoala mă îngrijorează cel mai tare, când revin toţi din vacanţă şi atunci avem acea explozie specifică", a explicat Dr. Jurma.
Evoluţia cazurilor de covid în ultimele două săptămâni:
În perioada 20-26 iunie au fost înregistrate 3.974 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV- 2. 638 de oameni sunt internaţi pe secţiile spitalelor, iar la ATI sunt internaţi 58 de pacienţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 78 sunt minori, dintre care 1 este internat la ATI. Pentru această perioadă au fost raportate către INSP şi 13 decese.
Asta în timp ce în perioada precedentă, 13-19 iunie, au fost înregistrate 2609 de cazuri noi de persoane infectate. Numărul celor internaţi pe secţii în acea perioadă era de 438, iar la ATI erau internate 46 de persoane. Din totalul celor internaţi, 48 erau minori şi niciunul nu era internat pe secţia de ATI. Au fost raportate în această perioadă 12 decese.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
-
Celebră instructoare de Pillates, ucisă cu otravă de soacră și soțul infidel după ce a descoperit aventura acestuia
O tragedie șocanta a avut loc intr-o familie, cand Larissa, instructor de Pilates in varsta de de 37 de ani a murit intr ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu