Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Paul Marian Berghia, trimis în judecată pentru corupție, dar menținut în continuare administrator șef la CNAIR

Postat la: 29.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

In urma cu un an de zile, fostul premier Dacian Ciolos a tinut mortis sa sparga Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) in doua entitati: Compania Naţională de Investiţii Rutiere S.A. (CNIR) si Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Imediat, Dacian Ciolos si fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, s-au grabit sa numeasca conduceri executive si membri in Consiliile de Administratie la cele doua companii, dar nici pana azi CNIR nu functioneaza, dar are, in schimb, bord administrativ. Insa, la CNAIR lucrurile s-au miscat mai repede si datorita faptului ca s-a preluat in bloc aproape intreaga structura a CNADNR. Astfel, s-a ajuns ca presedinte al Consiliului de Administratie sa fie impus, surprinzator, Paul Marian Berghia, iar printre membri se numara si fostul director economic al Ministerului Transporturilor, Petre Neasca, in prezent secretar general al acestui minister. Mentinerea lui Pala Marian Berghia a fost acceptata si agreata si de actualul ministru al Transporturilor- Razvan Cuc, desi este implicat intr-un scandal de coruptie instrumentat de DNA.

Pe data de 10 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a inculpatilor „HUMĂ MIHAI și MANTU SPIRU, la data faptelor președinte respectiv vicepreședinte al consiliului de administrație al S.C. ARCADA COMPANY S.A. Galați pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene". Tot in acest dosar au mai fost trimisi in judecata si „SCUTARU VIOREL, OGLAN ELENA, ANGHEL ANCUȚA - CORNELIA, BERGHIA PAUL - MARIAN, VÂRLAN TUDOR, SANDU (fostă CHIPER) LUCICA, MARTA NICULAE - ALEXANDRU, ENACHE ADRIAN, DECHER PETRU, VOVEC DANIELA și IACOB ȘTEFANA, funcționari publici, membri ai comisiei de recepție formată din reprezentanți ai unor instituții publice, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2011, în cadrul unui contract de lucrări vizând reconstrucția infrastructurii rutiere distruse de inundațiile din anul 2005 în județul Vrancea, finanțat de Comisia Europeană, S.C. Arcada Company S.A., prin reprezentanții săi legali, inculpații Humă Mihai și Mantu Spiru, a depus la autoritatea contractantă - Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, mai multe documente false (proces - verbal pentru verificarea calității lucrărilor, situația de lucrări la terminare, etc.) în scopul de a dovedi îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de finanțare.

Cu aceste documente se atesta, în mod nereal, executarea unei lucrări de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, ca lucrare de consolidare aferentă unui pod. În realizarea demersului, reprezentanții S.C. Arcada Company S.A. au beneficiat și de sprijinul inculpaților Bostan Mihai și Pascu Cătălin - Mihai, care, în calitate de șef, respectiv diriginte de șantier, au falsificat, cu bună-știință, un proces - verbal de verificare a calității lucrărilor în care au consemnat că 'lucrarea de plantare puieți s-a executat conform proiectului, respectând caietul de sarcini și normativele în vigoare'. În realitate, lucrarea nu a fost executată. Cu toate acestea, la terminarea lucrărilor, comisia de recepție din care făceau parte inculpații Scutaru Viorel, Oglan Elena, Iacob ?tefana, Anghel Ancuța - Cornelia, Berghia Paul Marian, Vârlan Tudor, Sandu (fostă Chiper) Lucica, Marta Niculae - Alexandru, Enache Adrian, Decher Petru și Vovec Daniela, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a propus admiterea recepției, fără obiecțiuni și fără a întocmi anexa lucrărilor neexecutate."

Ca atare, se poate constata ca actualul administrator sef al CNAIR a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si acest dosar este pe rolul instantelor. Cu toate acesatea, Paul Marian Beghia este mentinut in fruntea Consiliului de Administratie al CNAIR de cattre conducerea Ministerului Transporturilor care controleaza si Adunarea Generala a Actionarilor, mai ales ca unul dintre membrii este controversatul jolly -joker de resurse umane- Petru Marculet.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE