Guvernul Ciolacu exportă de fapt cereale ucrainene. Fermierii acuză că sunt trecute în acte ca exporturi agricole românești
Postat la: 02.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Datele Institutului Național de Statistică arată că România a exportat mai multe cereale decât a produs. Reprezentanții fermierilor români spun că milioanele de tone în plus reprezintă, de fapt, importurile din Ucraina, trecute ca și exporturi românești. Prelungirea acordului de liber schimb cu Ucraina până în 2025, care se pregătește zilele acestea, va însemna dispariția agriculturii românești, în condițiile în care deja marea majoritate a agricultorilor au fost executați silit.
România a exportat în 2023 mai multe cereale și a încasat mai puțini bani, din cauza prețurilor extrem de scăzute la cereale. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate de economica.net, traderii au exportat anul trecut 8,1 milioane de tone de grâu, în valoare de peste 2 miliarde de euro, cu 43% mai mult cantitativ și cu 4,5% în plus valoric față de 2022 și 5,3 milioane de tone de porumb, în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu 3,6% în minus cantitativ și 16,2% valoric față de anul anterior.
"Am exportat ce am importat de la ucraineni. Noi am recoltat cam 7,5 milioane de tone de grâu și am consumat la intern în jur de 2,5 milioane de tone. Ceea ce înseamnă că 3,1 milioane de tone exportate de România au reprezentat importuri din Ucraina. La porumb, producția proprie a fost cam 9 milioane de tone, iar consumul în zootehnie este de 3,5 milioane de tone, în condițiile în care o producție normală ar fi trebuit să fie de peste 15 milioane de tone, însă în zona de Sud a țării, unde sunt cele mai mari suprafețe, multe au fost calamitate 100%.
Dacă am exportat 5,3 milioane de tone, având în vedere că mai avem în depozite aproximativ 4 milioane de tone, înseamnă că am exportat vreo 4 milioane de tone de porumb din Ucraina", ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Problema cu raportările pe export este că țara noastră transmite date către Comisia Europeană din care reiese faptul că fermierii români nu au probleme, că nu au fost nici calamități de secetă, nici falimentați de importurile din Ucraina.
În afară de banii pe subvenții, veniți de la APIA, fermierii nu au primit nimic. Acum așteaptă suta de euro la hectar promisă de Guvern, dar și aia va veni prin iunie, înainte de alegeri.
"Eventual, o să folosim banii să ne luăm costume și să mergem frumos îmbrăcați la vot, că atunci este prea târziu pentru lucrări de primăvară și pentru plata datoriilor. Fermierii sunt tot mai disperați. Fiecare caută soluții să poată să se descurce în ideea că va fi un an normal și poate vor recupera din pierderi. Rămân însă tot mai puțini, pentru că băcile și creditorii au pus sechestre pe utilaje și pe ferme.
În plus, mai sunt agricultori care își vând de bună voie tractoarele, bucăți din pământ, ca să scape de datorii, sunt pline site-urile de profil cu astfel de anunțuri, pentru că au venit scadențele. Băncile au acordat credite tot celor care aveau deja bani, nu celor care aveau nevoie disperată. Că asta e regula la bănci, trebuie să ai tu, ca să-ți dea ei. Îngrășămintele sunt la fel de scumpe. Dacă se continuă cu importurile din Ucraina și în acest an, agricultura românească va dispărea, asta e clar. Probabil asta se dorește", ne-a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
Reprezentanții fermierilor europeni din Copa Cogeca au afirmat că, în ciuda unor îngrijorări și proteste legitime, factorii decizionali care au negociat acordul cu Ucraina au ignorat îngrijorările principale ale producătorilor. Perioada de referință ce va expune producțiile europene unor importuri semnificative a fost menținută, iar grâul nu a fost inclus, deci au fost refuzate modificările principale propuse de Parlament, care ar fi oferit suficientă protecție pentru fermieri.
"Au fost incluse ovăzul, crupele și mierea și perioada de activare a fost scurtată, ceea ce este binevenit, fără a schimba însă perioada de referință de la 2022/23 la 2021/22/23, ceea ce face ca sarcina cu care este încărcat sectorul agricol european să persiste, precum va persista și nemulțumirea sectorului. Includerea porumbului este doar de fațadă, întrucât dată fiind lipsa de contingente tarifare precedente în acordul de asociere, și dacă se atinge media pe 2022/23, acest fapt nu are niciun efect. De asemenea, includerea arbitrară de ovăz și crupe, care reprezintă volume mult mai mici decât cele de grâu, nu va fi eficientă", se arată într-un comunicat al Copa Cogeca.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
![albeni](https://www.ziuanews.ro/static/images/albeni.jpeg)
ULTIMA ORA
-
Ce condiții se cer de la românii care pot lua 200.000 de EURO de la stat
Guvernul român a lansat în 2025 un program dedicat susținerii agriculturii, numit „Prima Seră", care are ca scop transformarea sectorului agricol și asigurarea consumului de legume și fructe românești pe tot parcursul anului. Inițiativa vizează reducerea dependenței de importuri și oferirea de produse pentru români, indiferent de sezon.
-
După scandalul cu mașina urmează cel cu casa? David Popovici are o nouă locuință într-un complex de vile. Cât costa imobilul
David Popovici se va avea o locuință în unul dintre cele mai noi complexuri de vile din apropiere de București.
-
Hipercar electric din China, filmat în timp ce sare peste gropi și alte obstacole în timp ce se conduce singur VIDEO
Yangwang U9, un hipercar electric cu un preț de aproximativ 236.000 de dolari, aparent poate sări peste gropile din asfalt în timp ce se conduce singur.
-
Vladimir Putin îl felicită pe Donald Trump și spune că dorește o „pace durabilă" în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe președintele ales al SUA, Donald Trump, cu doar câteva ore înainte de învestirea sa în funcție, declarându-se „deschis dialogului" cu privire la Ucraina în vederea obținerii unei „păci durabile", la trei ani după ce și-a lansat asaltul asupra vecinului său.
-
Forumul Economic Mondial afirmă că 41% dintre companiile din întreaga lume se pregătesc ca IA să reducă forța de muncă până în 2030
Potrivit unui sondaj al Forumului Economic Mondial, 41% dintre angajatorii din întreaga lume intenționează să își reducă forța de muncă pe măsură ce AI automatizează anumite sarcini.
-
Soros a „pierdut bătălia în America", spune premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump a „eliberat" SUA de influența lui George Soros, forțându-l să se retragă în Europa, potrivit premierului ungar. Viktor Orban a susținut că victoria lui Trump în alegeri a fost o înfrângere majoră pentru mogulul globalist și aliații săi din Partidul Democrat, care încercau să arunce America într-o „frenezie de gen".
-
Christine Lagarde Memo: Persoanele în vârstă reprezintă un risc semnificativ de povară financiară pentru economia mondială
Memoriul „Christine Lagarde Memo: FOR YOUR EYES ONLY, from 'the Coalition'" este o notă care discută preocupările legate de «longevitate» și impactul acesteia asupra economiei globale.
-
Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea țânțarilor pentru vaccinarea oamenilor
Cercetătorii din Țările de Jos au dezvoltat un vaccin împotriva malariei folosind țânțarii pentru a injecta în oameni paraziți de malarie modificați genetic. Criticii subliniază că, pe lângă pericolele grave pe care le prezintă, conceptul reprezintă o încălcare a consimțământului informat.
-
Preotul Ciprian Mega a fost invitat oficial la investirea lui Donald Trump
Părintele Ciprian Mega se află la Washington DC, acolo unde a fost invitat să ia parte la ceremonia de investitură a președintelui SUA, Donald Trump.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
- 2.Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
- 3.Cele 10 crize care vor decima omenirea in urmatorii 50 - 80 de ani. Este aproape inevitabil ca rasa umana va fi o amintire peste 100 de ani
- 4.„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
- 5.15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
- 6.Kelemen Hunor face dezvaluiri despre Călin Georgescu și rețeaua condusa spionul comunist care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB
- 7.Producătorii de carne de porc folosesc Terapia Genică pe bază de ARNm pe animale încă din 2018
- 8.CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
- 9.New York Times: Anulînd fără dovezi alegerile, CCR a oferit un cadou Rusiei
- 10.Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu