Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cristian Bădiliţă: „Avem nevoie ca de aer de un Muzeu al Exilului românesc!"

Postat la: 04.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deşi nimeni nu are o astfel de iniţiativă, România are nevoie ca de aer de un Muzeu al Exilului Românesc, şi nu de un muzeu al comunismului, cum doresc „malagambiştii" din PNL, afirmă reputatul teolog, traducător şi scriitor Cristian Bădiliţă, pe Facebook.

„Exista un departament dedicat Exilului românesc (inutil) în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului întemeiat de Marius Oprea.

Exilul a reprezentat România adevărată

„Recuperarea" exilului românesc (ma refer strict la perioada 1945-1989) e o alta batjocura. Exilul (Eliade, Ionescu, Cioran, Paul Goma, Vintila Horia, Basarab Nicolescu, Theodor Cazaban, Virgil Ierunca, Dorin Tudoran, Paul Barbaneagra, ma opresc, ar trebui sa însir zeci şi zeci de nume cu adevărat importante) a reprezentat, vreme de 50 de ani, România adevarata.

Ţara noastră, un muzeu viu al comunismului

Datorita exilului, si fara ca macar sa ne dam seama, stim sa ne îmbracam cît de cît corect, sa vorbim cît de cît corect, sa fim cît de cît demni. La ce serveste un "muzeu al comunismului" propus de malagambistii din PNL? La nimic. România republicana e un Muzeu Viu al comunismului. Dar un muzeu al Exilului românesc e la fel de necesar ca aerul. Nu idealizez Exilul, dar nici nu pot sa nu-i recunosc enorma valoare în contextul epocii. Personal sînt un produs al cîtorva universitati occidentale, dar si al exilului românesc.

Compromiterea „intelectualilor din Fundul Curţii"

Vintila Horia, Theodor Cazaban, Virgil Ierunca, Paul Barbaneagra etc mi-au daruit lucruri la fel de importante (pe alt plan, fireste) precum cele pe care mi le-au daruit Pierre Hadot, Monique Alexandre, Lorenzo Perrone, Filoramo, E Norelli, Juan Martin Velasco etc. Grauntele de onorabilitate care le-a mai ramas insilor decazuti în mlastina basista, precum liiceanu, patapievici et comp, se datoreaza tot cîtorva exilati (daca Ierunca si Lovinescu ar mai fi trait nu cred ca "intelectualii din Fundul Curtii" ar fi ajuns sa se compromita atît de urît).

Tehnocraţii de pe Jupiter

Avem nevoie de un Memorial dedicat Exilului românesc. Trebuie sa ne recuperam jumatatea de secol de istorie frumoasă şi demnă. Nu e putin lucru. Va rog lansati acest apel, poate-l aud si Tehnocratii de pe Jupiter", scrie Cristian Bădiliţă.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE