Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Raluca Pruna: "Existenta acoperitilor intre magistrati este o problema a sistemului judiciar si o amenintare la democratia din Romania"

Postat la: 05.02.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Raluca Pruna, ministru al Justitiei, a acordat un interviu in Revista 22 unde afirma ca existenta acoperitilor printre magistrati nu este o problema a sistemului judiciar din Romania. In acelasi interviu, ea repeta afirmatia unor membri CSM potrivit carora judecatorii care cer clarificari despre acest subiect ar trebui chemati la CSM sa dea "explicatii".

O astfel de afirmatie nu poate fi citita decat ca o forma de intimidare si presiune la adresa judecatorilor care cer raspunsuri la intrebari legitime, intrebari ce au directa legatura cu independenta justitiei si functionarea sistemului judiciar, cred cei de la Uniunea Juristilor. "Acest gen de afirmatii, precum cele ale doamnei ministru, la fel ca si afirmatiile unor membrii CSM sau jurnalisti din presa, care bagatelizeaza subiectul acoperitilor din justitie mutandu-l in spatiul disputelor personale, sunt cele care aduc atingere imaginii justitiei, sporind suspiciunile in loc sa ofere clarificari. Independenta justitiei nu este un moft nici al CSM si nici al Ministrului Justitiei, ci un drept al fiecarui cetatean de a fi judecat de un judecator independent si impartial. Obligatia de a inlatura orice dubiu asupra existentei acoperilor printre magistrati revenea nu judecatorilor, ci institutiilor abilitate, in special CSM si CSAT, care trebuiau deja sa fi facut publice acele decizii."

Intr-un comunicat remis redactiei, Uniunea mai afirma: "Judecatori fiind, ne supunem numai legii, de aceea nu putem admite ca, intr-un stat democratic care trebuie sa respecte principiul separatiei puterilor in stat, justitia sa faca obiectul unor hotarari secrete. Pana cand aceste probleme nu vor fi clarificate, in mod transparent si fara echivoc, vom continua demersurile incepute, in ciuda presiunilor si a insinuarilor cu nuante calomnioase aparute in presa. Demersul nu e nou, UNJR fiind organizatia care de ani de zile a solicitat o lege a lustratiei astfel incat toti colaboratorii regimului comunist sa fie exclusi din magistratura. Tot UNJR a cerut ca sa fie lamurita problema legata de arhiva SIPA. Nu in ultimul rand, UNJR s-a opus in 2009 infiintarii unui nou serviciu secret la ministerul justitiei."

"Intrebare jurnalist: A aparut acel răspuns al CSAT care spune ca nu sunt ofiteri acoperiti in randul magistratilor. E o dezbatere serioasa in societate pe tema aceasta, asociatiile de magistrati au luat pozitie, sunt nemultumite de raspunsul CSAT. Cat de serioasa vi se pare chestiunea?

Raspuns Ministru: O sa fiu foarte ferma si o sa spun ca nu cred ca asta este problema sistemului judiciar din Romania. Asa cum ii laud fara rezerve pe cei din sistemul judiciar care fac posibile dosarele pe care le vedem si avansarea luptei anticoruptie, trebuie sa si constat ca avem si cazuri de magistrati care iau mita, spun procurorii, de 220.000 de euro pe stadion, ca sa dau un exemplu. As vrea sa vad asociatiile de magistrati ca ies public si denunta si acest tip de comportament."

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE