Schimbările de nutriţie prin care a trecut specia umană şi cum arată azi tranziţia către o nouă dietă
Postat la: 02.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Omenirea trece pe diete din ce in ce mai bizare in goana după "slabire" in loc sa faca ceea ce stie de zeci de mii de ani. Există o dietă în care timp de o săptămână este permis a se consuma doar varză crudă, apoi dieta cu pepene roşu, in care se consuma doar acest fruct. Sau: dieta cu supă de varză şi cea cu varză murată.
Atracţia este întărită de spoiala unei expertize ştiinţifice, ca în cazul dietelor ce poartă numele unor "reputaţi" nutriţionişti precum Atkins sau Dukan. Schimbarea comportamentului alimentar şi a dietei necesită resorturi psihice puternice, între care motivaţia este primordială. Preocuparea faţă de propria sănătate, cu variate grade de urgenţă, este invocată cel mai frecvent de către cei care au reuşit să-şi schimbe dieta în mod voluntar. Diete - şi aici întâlnim o utilizare corectă a termenului, fiind vorba despre perioade extinse de timp - cu fundamente pseudoştiinţifice, precum paleo, keto, raw sau low-AGE, ori cu funcţie de proclamaţie, precum carnivoră, vegetariană, macrobiotică sau vegană, sunt adoptate de tot mai mulţi oameni din întreaga lume în speranţa de a fi mai sănătoşi, a trăi mai mult, a arăta mai tineri şi mai zvelţi, ori a fi mai virtuoşi şi mai morali.
Discuţia despre efectele reale, mai ales pe termen lung, ale acestor întreprinderi este una separată şi, cel mai adesea, deloc măgulitoare pentru cei vizaţi. De exemplu, dieta paleo - numită după era paleolitică, este prezentată ca biologic optimă, fiind, discutabil, dieta oamenilor preistorici, vânători-culegători - nu este sprijinită de niciun studiu ştiinţific riguros. Am spune că, dimpotrivă! Studiile riguroase, aproape fără excepţie, recomandă ca optime dietele bazate pe cereale, legume - în limbaj ştiinţific, prin legume înţelegem fasolea, mazărea şi rudele acestora din familia Fabaceae - şi alte vegetale, primele două grupe fiind interzise în dieta paleo.
Populaţiile cu cele mai mari speranţe de viaţă sunt cele cu o dietă mediteraneeană sau una asemănătoare cu aceasta. O astfel de dietă - şi o putem identifica ca standard în recomandările tuturor organizaţiile sanitare din lume - este alcătuită majoritar din cereale integrale, legume, fructe şi seminţe oleoproteaginoase (bogate în uleiuri şi proteine) şi cât mai multe vegetale proaspete. Infinitezimal, sunt consumate ouă, lactate şi cărnuri albe, în principal de origine marină.
Cum se explică acest fenomen, în condiţiile în care alimente precum cerealele şi legumele sunt folosite în alimentaţie de câteva zeci de mii de ani, iar carnea şi ouăle de câteva sute de mii? Răspunsul este că specia umană nu a încetat să evolueze, iar organismele oamenilor contemporani, cu excepţia urmaşilor recenţi ai unor populaţii tribale, sunt rodate optim la dieta dominantă din zorii revoluţiei agricole (cca 10.000 î.Hr.) şi până în amurgul ultimului război mondial, respectiv, ceea ce numim astăzi dieta mediteraneeană.
Trebuie să menţionăm că evoluţia dietei a mai presupus, pe lângă adaptarea la un anume profil de nutrienţi, şi o acomodare la condiţii de lipsă a hranei. Cu excepţia elitelor, strămoşii umanităţii, în covârşitoarea lor majoritate, au suferit şi au murit de foamete prelungită. Odată cu relativa prosperitate instalată mai peste tot în lume în anii 1950, dieta umanităţii a început să se schimbe, devenind în tot mai mare măsură alcătuită din hrană de origine animală şi alimente cu carbohidraţi uşor asimilabili, şi cu preaplin de calorii.
Umanitatea a trecut prin mai multe astfel de transformări ale dietei - fenomenul este denumit tranziţie nutriţională - de-a lungul existenţei sale. Prima, care s-a confundat cu conturarea speciei umane existente (Homo sapiens) şi care s-a petrecut în perioada ultimei glaciaţiuni, a însemnat trecerea de la o dietă probabil asemănătoare cu a cimpanzeilor de astăzi, compusă în principal din vegetale şi ciuperci, dar şi din unele alimente de origine animală (miere, ouă, vânat de mici dimensiuni, insecte), la una alcătuită în mai mare măsură din alimente de origine animală, adăugând vânatul de mari dimensiuni şi peştele, dar încă bazată pe plante.
A doua, suprapusă cu perioada cunoscută ca revoluţia agricolă, a presupus trecerea la o dietă compusă iniţial din cereale şi unele vegetale şi ciuperci din flora spontană (rădăcini, fructe, flori, seminţe), precum şi din, în foarte mică măsură, unele alimente de origine animală (vânat, peşte, ouă, miere, insecte), la care au fost adăugate apoi legumele şi alte plante de cultură, precum şi lactatele şi carnea animalelor domesticite. A treia, începută în timpul revoluţiei industriale şi accelerată după al 2-lea război mondial, şi aflată încă în desfăşurare în ţările în curs de dezvoltare, a fost reprezentată de trecerea la dieta dominantă a zilelor noastre, una alcătuită în prea mare măsură din alimente de origine animală şi alimente vegetale sărăcite în nutrienţi prin rafinare.
Bineînţeles că aceste transformări ale dietei de-a lungul evoluţiei speciei - exceptând în parte perioada contemporană, după cum vom explica imediat - nu au ţinut cont de preferinţele individuale ale oamenilor. Ce au dictat tranziţiile au fost fenomene planetare naturale sau cauzate de omenire, dar aflate în afara controlului oamenilor.
Tranziţiile nutriţionale nu au avut răbdare ca biologia să ţină pasul. Chiar dacă, privind la scara evoluţiei, transformarea dietei ajută la supravieţuirea speciei prin adaptarea la noi condiţii de mediu, la nivel individual sau chiar generaţional, tranziţia nutriţională aduce multă suferinţă. Aşa se explică astăzi cotele uriaşe de obezitate, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2, condiţii cauzate de dieta contemporană dominantă, una inadecvată nevoilor noastre biologice.
Revenind la alegerile individuale, relatăm un fenomen emergent, deja caracterizat ca o nouă tranziţie nutriţională, a 4-a, una care se petrece global concomitent cu a 3-a, dar care se petrece majoritar în ţările dezvoltate, mai ales în rândul populaţiilor urbane. Aceasta presupune corectarea exceselor dietei contemporane, prin reducerea semnificativă a consumului de alimente de origine animală şi a celor vegetale rafinate - astfel că putem spune că populaţiile ţărilor nordice au o dietă mediteraneeană.
Forţa care va cauza şi conduce noua tranziţie nutriţională este aceeaşi dintotdeauna: nevoia de adaptare la noi condiţii naturale şi sociale de mediu. Din fericire, pentru întâia dată în existenţa speciei noastre, direcţia în care ne va purta nevoia de adaptare este una pentru care suntem deja pregătiţi biologic. Căci o alimentaţie sustenabilă în noile condiţii este una asemănătoare ca profil nutritiv cu cea pe care omenirea a avut-o de la revoluţia agricolă până mai încoace, încă prevalentă în unele zone rurale, adică una bazată pe cereale integrale, legume, fructe şi seminţe oleoproteaginoase, şi cât mai multe vegetale proaspete. În plus, instrumentele tehnice şi economice pe care omenirea le are la îndemână ne vor permite ca, tot pentru întâia dată în existenţa speciei, să combatem eficient foametea şi malnutriţia.
Dr. ing. Florin Şoptică, cercetător în ştiinţele alimentare
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Daciana Sârbu intervine tăios după ce s-a pozat cu iubitul mai tânăr: Nu totul trebuie să aibă sens pentru toată lumea
Daciana Sarbu, fosta soție a lui Victor Ponta, a postat recent imagini cu un barbat mai tanar. Internauții s-au prins ra ...
-
Dorian Popa primește o pedeapsă blândă din partea judecătorilor, după ce a fost prins drogat la volanul Lamborghini-ului său
Cunoscutul vlogger și cantareț Dorian Popa a primit pedeapsa de 8 luni de inchisoare, dupa ce a fost prins conducand sub ...
-
Un copil de 3 ani a fugit cu autobuzul, după ce s-a supărat pe mama lui. Cum a fost găsit
Un baiețel de 3 ani din Cehia s-a suparat pe mama sa și, intr-un moment de neatenție, s-a urcat singur intr-un autobuz. ...
-
Dieteticienii au fost întrebați care este cel mai bun ceai pentru pierderea grăsimii viscerale. Toți au dat același răspuns
Nu toata grasimea corporala este la fel, iar cea la care trebuie sa fii cu adevarat atent este grasimea viscerala. &bdqu ...
-
Ce a putut scrie atât de interesant o femeie de 96 de ani intr-o scrisoare care s-a viralizat si a impartit internetul in doua
O scrisoare despre care s-a spus ca ar fi fost scrisa de o femeie de 96 de ani a circulat intens pe internet, fiind prez ...
-
Sevrajul de cafea aduce vise cum n-ai mai avut vreodată! Cercetătorii au descoperit recent această ciudățenie
Tot mai mulți oameni care reduc consumul de cafea spun ca au inceput sa traiasca cele mai vii și bizare vise din viața l ...
-
Patru provocări simple pe care le poți încerca pentru a testa vârsta reală a corpului
Pe masura ce imbatranim, corpul nostru executa fiecare acțiune ceva mai lent: plimbarile zilnice devin mai scurte, rezis ...
-
Mașina premierului Donald Tusk a fost furată chiar în ziua incursiunii dronelor rusești pe teritoriul Poloniei. Unde a fost găsit autoturismul
Mașina familiei premierului polonez Donald Tusk a fost furata miercuri, 10 septembrie, din fața casei sale din nordul Po ...
-
Divorțezi sau nu - metoda care prezice cu o acuratețe impresionantă dacă căsătoria va rezista
Doi specialiști americani in terapia cuplurilor au dezvoltat o metoda care poate prezice cu o acuratețe uimitoare daca o ...
-
Ritmul creșterii speranței de viață se prăbușește: Longevitatea ar putea să-și fi atins deja limitele
Ritmul de creștere a speranței de viața s-a injumatațit fața de secolul trecut. Aceasta incetinire va continua in viitor ...
-
Urs dus la spital cu targa după ce a mâncat prea multe fructe. Animalul a devenit vedetă pe internet
Un urs de 90 de kilograme a devenit vedeta pe internet dupa ce a fost dus pe targa la veterinar din cauza unor probleme ...
-
Suplimentul la modă care îți poate distruge organele: medicii se tem de efecte secundare noi, potențial mortale
Experții avertizeaza ca un supliment popular pentru sanatate ar putea avea efecte secundare periculoase, in special la p ...
-
Foste iubiri, vârcolaci și CEO miliardari. Micro-dramele cuceresc rețelele sociale, înlocuind telenovelele
Scurtmetrajele dramatice, produse in format vertical și adaptate pentru ecranele telefoanelor mobile, devin tot mai popu ...
-
Ce gândește câinele tău când te privește? Știința începe să descifreze misterul și să ne arate ce emoții simt patrupedele pentru stăpânii lor
Cand cainele te privește cu ochi mari și adorabili, ce vede, de fapt? Un prieten de nadejde, un lider al haitei sau doar ...
-
Robert Negoiță la o "tăvăleală" în grup cu puștoaice "semi-minore" și o declarație profundă: "Mie îmi plac fetele și fac dragoste cu ele." Pe bune?!
Primarul Sectorului 3 a revenit la "vechile obiceiuri", de data aceasta la Loft, pe litoral, acolo unde a petrecut de ma ...
-
Calul de 100.000 de euro al familiei Copos a murit brusc. Visul olimpic al Dariei-Maria Copos spulberat de tragedie
Daria-Maria Copos, fiica de 14 ani a omului de afaceri George Copos, a trait una dintre cele mai grele zile ale carierei ...
-
Renegată de Elon Musk, fiica fondatorului Tesla spune că nu are mulți bani și trăiește cu colegi de apartament
Fiica fondatorului Tesla, Elon Musk, a dezvaluit ca nu „are mulți bani" și locuiește cu colegi de apartament dupa ...
-
Un preot a fost bătut în plină stradă de un soț gelos. Omul bisericii riscă să-și piardă postul
Un preot dintr-un sat din județul Mureș a ajuns la spital dupa ce a fost batut de un enoriaș. Agresorul este chiar soțul ...
-
Eric Roberts, fratele Juliei Roberts, dezvăluie impresiile sale despre România: „N-am întâlnit niciodată așa ceva în viața mea"
Actorul hollywoodian Eric Roberts, fratele Juliei Roberts, a avut parte de o vizita de doar o zi in București, dar exper ...
-
10 schimbări alimentare pe care trebuie să le faci când împlinești 50 de ani, potrivit științei
Odata ce ajungi la 50 de ani, poate fi important sa faci schimbari in alimentație și in stilul de viața care sa te ajute ...
-
Codul ciudat găsit în buzunarul bărbatului din Somerton - misterul care sfidează criminalistica de peste șapte decenii
Misterul barbatului din Somerton ramane unul dintre cele mai fascinante dosare nerezolvate din istoria criminalisticii. ...
-
Un bărbat și-a înscenat propria moarte ca să scape de soție și cei trei copii pentru a fugi din țară cu o altă femeie
Un barbat și-a pus la cale o dispariție spectaculoasa: și-a rasturnat intenționat caiacul, și-a aruncat actele in apa și ...
-
Un proprietar de restaurant dezvăluie preparatul aparent „inofensiv" pe care nu ar trebui să îl comanzi niciodată. „Nu o să vezi problema, dar o vei simți după 12 ore"
O femeie care este prietena apropiata cu un proprietar de restaurant a dezvaluit ce preparate din meniu ar trebui evitat ...
-
Andi Moisescu, reacție surprinzătoare după plecarea lui Dragoș Bucur de la „Românii au talent"
La scurt timp dupa ce Dragoș Bucur și-a anunțat retragerea din juriul „Romanii au talent", primul care a reacționa ...
-
LA MAMAIA, DACĂ E JOI E... VOUĂ!
În aceasta vara stațiunea de la malul marii a oferit celor care i-au " trecut pragul " o surpriza deosebita: incep ...
-
N-o sa crezi ce usor e sa mananci zece alimente care te ajută să reduci grăsimea corporală într-o lună
Un specialist a dezvaluit care sunt cele 10 alimente care ajuta la reducerea grasimii corporale intr-o luna. Potrivit lu ...
-
S-a gasit o explicatie ca pentru tâmpiți: Sindromul Dunning Kruger - De ce analfabeții sunt mândri, tupeiști și convinși că le știu pe toate
De ce cei care nu au lecturi, nu au educație, nu au autocontrol, ba chiar dau dovada de agresivitate și ignoranța crasa, ...
-
Fraţii Tate îşi fac un buncăr de 3,9 milioane de dolari la Bucureşti. E prevăzut inclusiv cu o bară de striptease
Ron Hubbard este cel mai mare constructor de buncare subterane, oferind siguranta cumparatorilor bogati care se tem ca l ...
-
Un cimitir din Elvetia își deschide restaurant. Mortii si viii vor fi impreună intr-o experiență nemuritoare
Un restaurant promite sa uneasca memoria celor plecați cu forfota prezentului. La Berna, capitala Elveției, se va deschi ...
-
Vedetele de la Hollywood cu care Papa Leon al XIV-lea este rudă. Conexiuni incredibile dezvăluite de o anchetă
O ancheta coordonata de istoricul Henry Louis Gates Jr., gazda emisiunii „Find Your Roots" de pe PBS, in colaborar ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu