ZC
ZC




ZC




Câte calorii are fiecare tip de pepene și cum poți pregăti o salată delicioasă cu pepene. Beneficiile pepenilor dezvăluite de nutriționiștii de la Mayo Clinic

Postat la: 26.06.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Câte calorii are fiecare tip de pepene și cum poți pregăti o salată delicioasă cu pepene. Beneficiile pepenilor dezvăluite de nutriționiștii de la Mayo Clinic

Când vine vorba de pepeni, care este preferatul tău? Fie că este vorba de cantalup, pepene galben sau pepene verde, aceste fructe de vară oferă, potrivit mayoclinichealthsystem.org, beneficii dulci pentru sănătate.

Cantalupul și pepenele galben fac parte din familia muskmelon și au fost cultivați inițial în Orientul Mijlociu. Pepenele verde provine din Africa. Toți cei trei pepeni au numeroase soiuri. Caută soiuri pe care nu le-ai încercat până acum și oferă-ți ție și familiei tale ceva nou.

Iată câți nutrienți are fiecare tip de pepene:

  • Cantalup - O porție de o cană de cantalup are doar 53 de calorii, dar conține 106% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina A și 95% pentru vitamina C. Este, de asemenea, o sursă bună de potasiu și folat.
  • Pepene galben - O cană de pepene galben are 60 de calorii, 51% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina C și 11% pentru potasiu. De asemenea, conține fibre, folat și vitamina B6.
  • Pepene verde - Pepenele verde are cele mai puține calorii - doar 46 pe porție de o cană. Este bogat în antioxidantul licopen, asociat cu un risc scazut de cancer, boli de inimă și afecțiuni oculare legate de înaintarea în vârstă. De asemenea, conține vitaminele A și C, precum și potasiu. Datorită conținutului ridicat de apă și potasiu, pepenii sunt alegeri excelente pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, explică nutriționista Corrinna Lenort, din cadrul departamentului de Consiliere și Educație Nutrițională, din Fairmont, Minnesota.

Cum alegi pepenele perfect? Alege unul ferm, fără vânătăi vizibile și care este greu pentru dimensiunea sa - un indiciu că este suculent.

Pepenele verde este cel mai bun când are o „burtă" galbenă, semn că s-a copt pe câmp, nu în depozit. Un soi de pepene galben - Santa Claus - devine galben pe măsură ce se coace. Cu cât este mai galben, cu atât este mai dulce.

Cum pregătim pepenii și idei de servire

Pepenele necurățat se poate păstra la temperatura camerei. Înainte de a-l tăia, spală-l sub apă curentă și freacă ușor coaja cu o perie pentru a îndepărta murdăria sau eventualele contaminări. După ce l-ai tăiat, scoate miezul de pe coajă. Apoi, păstrează bucățile sau feliile într-un recipient etanș în frigider, până la cinci zile. În cazul pepenelui verde, poți acoperi bine cu folie alimentară și păstra tot până la cinci zile.

Deși o felie suculentă de pepene este gustoasă și hrănitoare simplă, iată câteva idei suplimentare de servire:

  • Adaugă bucăți de pepene în smoothie-ul tău preferat.
  • Frige felii de cantalup sau pepene galben pe un grătar fierbinte 1-2 minute pe fiecare parte - gustul dulce va fi accentuat. Servește alături de carne de pui, porc sau pește sau cu o cupă de înghețată la desert.
  • Prepară frigărui de pepene cu struguri și cuburi de brânză pentru o gustare distractivă sau un aperitiv ușor. Ține-le la frigider până la servire.
  • Pasează pepenele cu un praf de zahăr și puțin suc de lime pentru a face înghețată pe băț. Toarnă amestecul în forme și congelează.
  • Infuzează apa cu felii de pepene pentru o băutură de vară aromată, fără zahăr adăugat.

Rețetă de salată cu pepene

Încearcă această salată răcoritoare și cremoasă de pepene, ideală pentru micul dejun, prânz sau desert. Pentru o variantă vegetală, folosește un iaurt pe bază de plante.

Ingrediente pentru patru porții:

2 căni de pepene tăiat cubulețe (cantalup, pepene galben sau pepene verde)
1/2 cană de iaurt simplu sau cu vanilie, degresat sau fără grăsimi
1/4 linguriță de nucșoară
1/8 linguriță de cuișoare
1/8 linguriță de scorțișoară
Coajă de portocală (aproximativ o lingură) și suc de portocală (aproximativ trei linguri)
Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele. Servește rece.

Valori nutriționale per porție (1/2 cană): 52 calorii, grăsimi totale nesemnificative, 31 mg sodiu, 11 g carbohidrați totali, 0 g zaharuri adăugate, 1 g fibre, 2 g proteine.

loading...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
PUTETI CITI SI...

Câte calorii are fiecare tip de pepene și cum poți pregăti o salată delicioasă cu pepene. Beneficiile pepenilor dezvăluite de nutriționiștii de la Mayo Clinic

Postat la: 26.06.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Când vine vorba de pepeni, care este preferatul tău? Fie că este vorba de cantalup, pepene galben sau pepene verde, aceste fructe de vară oferă, potrivit mayoclinichealthsystem.org, beneficii dulci pentru sănătate.

Cantalupul și pepenele galben fac parte din familia muskmelon și au fost cultivați inițial în Orientul Mijlociu. Pepenele verde provine din Africa. Toți cei trei pepeni au numeroase soiuri. Caută soiuri pe care nu le-ai încercat până acum și oferă-ți ție și familiei tale ceva nou.

Iată câți nutrienți are fiecare tip de pepene:

  • Cantalup - O porție de o cană de cantalup are doar 53 de calorii, dar conține 106% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina A și 95% pentru vitamina C. Este, de asemenea, o sursă bună de potasiu și folat.
  • Pepene galben - O cană de pepene galben are 60 de calorii, 51% din valoarea zilnică recomandată pentru vitamina C și 11% pentru potasiu. De asemenea, conține fibre, folat și vitamina B6.
  • Pepene verde - Pepenele verde are cele mai puține calorii - doar 46 pe porție de o cană. Este bogat în antioxidantul licopen, asociat cu un risc scazut de cancer, boli de inimă și afecțiuni oculare legate de înaintarea în vârstă. De asemenea, conține vitaminele A și C, precum și potasiu. Datorită conținutului ridicat de apă și potasiu, pepenii sunt alegeri excelente pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, explică nutriționista Corrinna Lenort, din cadrul departamentului de Consiliere și Educație Nutrițională, din Fairmont, Minnesota.

Cum alegi pepenele perfect? Alege unul ferm, fără vânătăi vizibile și care este greu pentru dimensiunea sa - un indiciu că este suculent.

Pepenele verde este cel mai bun când are o „burtă" galbenă, semn că s-a copt pe câmp, nu în depozit. Un soi de pepene galben - Santa Claus - devine galben pe măsură ce se coace. Cu cât este mai galben, cu atât este mai dulce.

Cum pregătim pepenii și idei de servire

Pepenele necurățat se poate păstra la temperatura camerei. Înainte de a-l tăia, spală-l sub apă curentă și freacă ușor coaja cu o perie pentru a îndepărta murdăria sau eventualele contaminări. După ce l-ai tăiat, scoate miezul de pe coajă. Apoi, păstrează bucățile sau feliile într-un recipient etanș în frigider, până la cinci zile. În cazul pepenelui verde, poți acoperi bine cu folie alimentară și păstra tot până la cinci zile.

Deși o felie suculentă de pepene este gustoasă și hrănitoare simplă, iată câteva idei suplimentare de servire:

  • Adaugă bucăți de pepene în smoothie-ul tău preferat.
  • Frige felii de cantalup sau pepene galben pe un grătar fierbinte 1-2 minute pe fiecare parte - gustul dulce va fi accentuat. Servește alături de carne de pui, porc sau pește sau cu o cupă de înghețată la desert.
  • Prepară frigărui de pepene cu struguri și cuburi de brânză pentru o gustare distractivă sau un aperitiv ușor. Ține-le la frigider până la servire.
  • Pasează pepenele cu un praf de zahăr și puțin suc de lime pentru a face înghețată pe băț. Toarnă amestecul în forme și congelează.
  • Infuzează apa cu felii de pepene pentru o băutură de vară aromată, fără zahăr adăugat.

Rețetă de salată cu pepene

Încearcă această salată răcoritoare și cremoasă de pepene, ideală pentru micul dejun, prânz sau desert. Pentru o variantă vegetală, folosește un iaurt pe bază de plante.

Ingrediente pentru patru porții:

2 căni de pepene tăiat cubulețe (cantalup, pepene galben sau pepene verde)
1/2 cană de iaurt simplu sau cu vanilie, degresat sau fără grăsimi
1/4 linguriță de nucșoară
1/8 linguriță de cuișoare
1/8 linguriță de scorțișoară
Coajă de portocală (aproximativ o lingură) și suc de portocală (aproximativ trei linguri)
Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele. Servește rece.

Valori nutriționale per porție (1/2 cană): 52 calorii, grăsimi totale nesemnificative, 31 mg sodiu, 11 g carbohidrați totali, 0 g zaharuri adăugate, 1 g fibre, 2 g proteine.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE