Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Victor Ponta sabotat sistematic de deputatul PSD Iulian Iancu la introducerea voucherelor de vacanţă

Postat la: 13.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Demersurile premierului Victor Ponta de a revigora turismului românesc prin introducerea voucherelor de vacanţă sunt sabotate de aproape o jumatate de an de catre membrii Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor, in special de presedintele acesteia, deputatul PSD Iulian Iancu. Sub diverse pretexte, Iulian Iancu amana de la o saptamana la alta adoptarea raportului final al legii privind introducerea voucherlor de vacanta.

Dezbaterea de ieri Comisiei de industrii si servicii privind voucherele de vacanta a fost din nou amanta de catre Iulian Iancu pe un motiv care miroase de la o posta a dedicatie pentru interes personal dar si unele facilitati pentru cateva agentii de turism. Fapt pentru Iulian Iancu a fost acuzat direct in plenul comisiei de catre reprezentantul Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) ca are interes personal sa amane introducerea voucherelor de vacanta. Iulian Iancu ramas fara replica la afirmatia reprezentantului FPTR si imediat a suspendat sedinta, amanand din nou raportul final pentru saptamana viitoare.

Jocul dublu al intereselor lui Iulian Iancu

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, deputatii din Comisia de industrii si servicii, in frunte cu Iulian Iancu, se opun introducerii voucherelor de vacanţă pentru angajaţii insitituţiilor si societăţilor de stat pentru că soţiile şi rudele lor sunt angajate la societăţii de stat unde pot să beneficieze de prime pentru concediul de odihnă mult mai mari decât valoarea voucherelor. Mai nou, Iulian Iancu este acuzat de reprezenantii FPTR ca doreste sa introduca in lege si o prevedere prin care voucherele de vacanta sa fie valabile si pentru destinatii din strainatate.

Practic, prin acest amendament, Iulian Iancu face jocurile a patru-cinci agentii de turism, patronate de oamenii de afaceri vocali dar si cu lipici la politicieni care incurajeaza romanii sa-si petreca vacantele in strainatate. Practic, sunt aceleasi agentii care in anii trecuti, prin aranjamente cu cei de la Administratia Nationala de Meteorologie, trambitatau aproape in fiecare weekend de vara ca vremea pe Litoral este proasta pentru care turistii romani sa nu mearga la mare. In realitatea, vremea era ok, dar acele agentii, pe baietii cu ochii roata le stiu foarte bine, faceau scandal pentru ca turistii romanii sa mearga in Bulgaria, Grecia, Turcia ori Spania si nu pe Litoral.

Tergiversare cu scop bine definit

În vara anului trecut, Parlamentul a adoptat Legea nr. 94/01.07.2014, privind voucherele de vacanţă. Ulterior, Executivul a modificat legea prin Ordonanţa nr.8 din 31 iulie 2014, şi a amânat, astfel, emiterea acestor vouchere până la 1 ianuarie 2015. Insa, sub diverse pretexte, deputatii din Comisia de industrii si servicii, in frunte cu Iulian Iancu, au amanat saptamana de saptamana introducerea voucherelor de vacanta. Prin nitroducerea acestora, instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile comerciale cu capital de stat care au încheiat contracte individuale de muncă "pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării in concediu, sub forma voucherelor de vacanţă".

Acestea se acordă în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori. În ordonanţă se mai stipulează că: "Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal". Voucherele de vacanţă sunt integral suportate de angajator. Angajatorul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai are dreptul şi la primă de vacanţă în cursul anului fiscal sau la bilete de odihnă. În prezent, salariul de bază minim brut este de 900 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea maximă totală a voucherelor de vacanţă este de 5.400 de lei brut.

Amendamentul cu dedicaţie al senatorului PSD Liviu Pop

Ceea ce face la ora actuala in Comisia de industrii si servicii deputatul Iulian Iancu este o continuare a scenariul regizat anul trecut de senatorul PSD Liviu Pop. Pe 17 septembrie 2014, preşedintele Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie sociala, Liviu Marian Pop,a întocmit un raport privind modificarea unor termene prevăzute in Ordonanţa nr.8/2014 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Practic, modificarea înseamnă introducere a unui amendament propus de către senatorul PSD de Sibiu- Viorel Arcaş- preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.Acesta a cerut comisiei conduse de Liviu Pop înlocuirea prevederii prin care "instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile comerciale cu capital de stat care au încheiat contracte individuale de muncă "pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării în concediu, sub forma voucherelor de vacanţă".

Ca atare, senatorul Viorel Arcaş propunea ca "Societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care statul este actţonar unic sau acţionar majoritar, regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, precum şi societătţle la care unităţile administrativ- teritoriale sunt acţionari unici sau deţin o participaţie majoritara, pot acorda angajaţilor proprii prime sau vouchere de vacanţă cu ocazia plecării în concediu de odihnă". Astfel, senatorul PSD a cerut ca să nu se mai acorde doar vouchere de vacanţă pentru angajaţii din sistemul de stat ci şi prime pentru concediu de odihnă. Practic, angajatorul decide dacă acorda vouchere sau prime pentru concediul de odihnă.

Interesul personal poarta fesul decontat de stat

In spatele acestei modificări se ascunde o mare inginerie financiară pentru favorizarea unor parlamentari. Soţiile şi rudele unor senatori ori deputaţi sunt angajate la instituţii de stat sau la societăţi comerciale cu capital de stat, unde pot benenficia de prime mult mai mari decât valoarea voucherelor de vacanţă. In aceasta situatie se aflau anul trecut soţia senatorului PSD de Sibiu- Viorel Arcaş, Monica Rozeta Arcaş, este angajată la Romgaz Medias unde benenficiază de o remuneraţie lunară de circa 8.000 de lei. Altii doi membrii ai Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie sociala, senatorii PSD- Laurenţiu Coca şi Augustin Mitu îşi au soţiile angajate la companii de stat.

Mihaela Coca, soţia senatorul Laurenţiu Coca, este angajată la Direcţiei Apelor Olt, unde primeşte lunar circa 3.100 de lei, iar consoarta senatorul Augustin Mitu, Gabriela, figurează pe ştatele de plată de la Eximbank Ploieşti, de unde ridică lunar circa 6.000 de lei. Acum situatia este identica cu sotiile unor membrii ai Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor. Astfel, sotia liderului PSD Andrei Doleanschi lucreaza la CNAS, unde venitul anual este de 39.924 de lei, cea a deputatului Dumitru Chirita este angajata la Termolectrica de unde a primit anul trecut 39,601 de lei, iar cea a parlamentarul Traicu Rodin figureaza pe statele de la Hidroelectrica Portile de Fier cu un venit anula de 71.228 de lei. Mai mult, repzentantii FPTR l-au acuzat ieri pe Iulian Iancu ca blocheaza introducerea voucerelor de vacanta pentru care are interese personale, in special la Romgaz. Trebuie precizat ca inaninte a ajunge parlamentar, adica din 1985 si pana in 2000, Iulian Iancu a lucrat la Distribuitia de gaze Medias si ulterior Romgaz.

"Turismul românesc este sabotat de demersul unor parlamentari PSD"

La sfârşitul anului 2013, România avea 5.548.944 de angajaţi, din care 1.200.000 sunt încadraţi la stat. Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, estima anul trecut că piaţa anuală a voucherelor de vacanţă este între 300 şi 400 de milioane de euro. "De aceste vouchere pot beneficia circa 300.000 de angajaţi de la stat şi încă vreo 200.000 din sectorul privat. Dacă luăm în calcul o valoare medie de 2.500 de lei a unui voucher, rezultă că, anual, piaţa voucherelor se ridică la circa 1,25 miliarde de lei. Aceşti bani ar urma să intre pe piaţa turismului românesc, ceea ce ar însemna destul de mult pentru acest sector economic", precizat Dragoş Răducan pentru ZIUAnews. În schimb, unul dintre cei cunoscuţi oamenii de afaceri din sectorul hotelier din Capitală a declarat pentru ZIUAnews că introducerea acestor vouchere nu este pe placul unor anumiţi funcţionari din ministere.

"Aceştia beneficiază anual de prime foarte mari care le permit să-şi petreacă concediile în staţiuni de lux din străinătate. Ca atare, ei nu au niciun interes să introducă voucherele de vacanţă a căror valoare este mult mai mică decât primele pe care le încasează anual. Mai nou, Iulian Iancu si deputatii din Comisia de industrii si servicii vor ca aceste vouchere sa fie valabile si pentru vacantele din strainatate, ceea ce este o golanie tipic romaneasca prin care se face jocul catorva agentii care incurajeaza romanii sa mearga in strainatate. Practic, acele agentii vor ca ceea mai mare parte din valoarea voucherelor sa ajunga in strainatate si nu in tara noastra ca sa sustinem turismul si PIB-ul Romanei.Prin acest demers, turismul românesc este sabotat de interesele personale si de grup al unor parlamentari PSD care s-au implicat în acest proiect legislativ, şi automat este sabotat şi premierul Victor Ponta care a facut eforturi mari pentru revigorarea turismului din ţara noastră ", a precizat pentru ZIUAnews omul de afaceri bucureştean.

Cei 19 deputaţi care blochează introducerea voucherelor de vacanţă

Comsia de industrii si servicii din Camera Deputatilor are 19 membrii avandu-l ca presedinte pe deputatul PSD de Bacau- Iulian Iancu. Cine sunt membrii acestei comisii care blocheaza aproape o jumatate de an introducerea voucherelor de vacanta: Iulian Iancu- PSD- presedinte, Iane Ovidiu Cristian-PSD, Marin Gheorghe-PSD, Mironescu Razvan Horia-PNL- vicepresedinti, Antal Istvan-UDMR, Timpau Radu Bogdan-PNL-secretari, Blanariu Valentin-neafiliat, Bode Lucian Niculae-PNL, Bucur Constantin Alin-PSD, Chrita Dumitru-neafiliat, Doleanschi Andrei-PSD, Ionescu George- PNL, Ispir Raluca Cristina-PSD, Manolescu Oana-minoritati, Rosca Mircea-PNL, Savoiu Ionut Cristian-PSD, Tararache Mihai-PSD, Tataru Florin Cristian-PSD, Traicu Rodin-PSD.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE