Limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază a fost prelungită printr-un amendament PSD de ultim moment. Vezi până când se aplică măsura!
Postat la: 19.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Măsura limitării adaosurilor comerciale la alimentele de bază a fost prelungită până la finalul anului 2024. Camera Deputaților a adoptat, marți, legea de aprobare a OUG 5/2024 prin care Guvernul stabilise termenul anterior de aplicare a măsurii, care ar fi expirat la sfârșitul lunii martie. Legea a fost însă modificată, doar cu câteva ore înainte de votul final, printr-un amendament depus de grupul PSD care prevede extinderea perioadei de aplicare până la 31 decembrie 2024:
Articol unic: „Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, (...):
1. Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins: "Prezenta ordonanță de urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2024."
PSD susține, într-un comunicat de presă, că decizia de prelungi aplicarea reglementării a fost luată în urma „numărului mare de solicitări din partea cetățenilor pentru menținerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază". Ce-i drept, după ultima extindere a termenului, prin OUG 5/2024, Guvernul s-a confruntat cu un val de critici că a decis prelungirea măsurii cu un interval mult prea scurt și că termenul ar fi expirat chiar înainte de sărbătorile de Paște, ceea ce ar fi provocat un val de scumpiri la alimentele specifice. Această reacție publică se pare că i-a determinat pe cei de la PSD să intervină în ultimul moment în Parlament cu un amendamentul la legea care aproba ordonanța emisă de Guvernul Ciolacu.
Cu alte cuvinte, parlamentarii PSD au modificat ordonanța premierului PSD și au extins termenul de doar două luni pe care îl stabilise anterior Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, premierul a declarat public că susține amendamentul colegilor săi din Parlament. De această dată însă, Ciolacu a enunțat pentru prima oară un criteriu obiectiv în privința menținerea reglementării. În viziunea sa, limitarea adaosului ar trebuie să continue cel puțin până când inflația va scădea sub pragul de 5%:
„Susțin amendamentul depus astăzi în Parlament de PSD, amendament care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor de bază până la 31 decembrie 2024! Este o măsură absolut justificată până când inflația va ajunge sub 5% la finele anului, conform datelor BNR", a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook
Ca atare, premierul a lăsat de înțeles că măsura s-ar pute prelungi și după 31 decembrie dacă România va rata ținta unei inflații de sub 5% până la finalul anului.
În comunicatul de presă transmis după adoptarea prelungirii plafonării adaosului la alimente, PSD-iștii admit că propunerea lor nu a putut opri creșterea prețurilor și că au mai existat „variații sezoniere" la unele alimente, explicând că plafonarea nu s-a aplicat la nivelul prețului de la raft, ci doar pe marja adăugată de comercianți peste prețurile producătorilor stabilite în piața concurențială.
„Chiar dacă în urma limitării adaosului comercial s-au manifestat în continuare unele variații sezoniere ale prețurilor la alimentele (întrucât nu s-a plafonat prețul final, ci doar marja adăugată de comercianți la prețurile producătorilor stabilite în condiții concurențiale), este evident că măsura a oprit specula din piață și a stabilizat prețurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflației generale", se arată în comunicatul PSD.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Au peștii sentimente? Oamenii de știință cred că se apropie de un răspuns
Cercetările care sugerează că anumite specii pot învăța, experimenta durere și formează relații au implicații pentru atitudinea noastră față de cel mai consumat animal din lume, scrie The Guardian.
-
Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
Opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a-şi arăta intenţia, au declarat analişti.
-
Elon Musk, păzit mai bine decât un șef de stat. Cum acționează echipa de securitate a miliardarului
Elon Musk, în vârstă de 53 de ani, și-a cultivat de mult timp imaginea unei personalități de tip „diavol", călătorind prin lume, ieșind cu alți moguli, lideri mondiali și celebrități și fumând iarbă în public.
-
Din ce este făcută cafeaua fără boabe devenită atât de populară: "Provoacă defrișări masive"
Producătorii de cafea din SUA și Europa se reorientează, iar acest lucru ar putea impune un trend în rândul consumatorilor de cafea. Noua modă este „cafeaua fără boabe". Cei care sunt pionieri în domeniu, precum compania Atomo din Seattle, se simt jigniți dacă produsele sunt numite substitut al cafelei.
-
Ciclonul Boris a răvășit Europa. În Polonia, armata e pe poziții, iar Austria e sub zăpadă
Patru provincii sudice din Polonia se numără printre zonele cu cel mai mare risc de inundații, iar la Praga au fost închise porțile de pe râul Vltava. În Austria a căzut deja zăpadă în strat de 20 cm.
-
Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
Microsoft a lansat recent o actualizare pentru Windows 11, denumită KB5041872, care a cauzat probleme majore utilizatorilor. Actualizarea se blochează în timpul procesului de descărcare la 8% și determină utilizarea procesorului la 100%, lăsând sistemele aproape inutilizabile.
-
Alertă în Bulgaria: a fost înregistrat primul caz de holeră, după 103 ani
Autoritățile din Bulgaria sunt în alertă, după ce a fost înregistrat primul caz de holeră în 103 ani. Este vorba despre un cetăţean indian în vârstă de 23 de ani care locuieşte în Bulgaria şi care a călătorit în New Delhi, India, în perioada 13 august - 2 septembrie, informează DARIK, relatează Rador Radio România.
-
Turistul de la Cotroceni a găsit vinovatul pentru inundații: "Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice!"
Președintele Klaus Iohannis dă vina pe schimbările climatice pentru inundațiile care afectează o parte din țară în ultimele ore. Iohannis susține că este în permanentă legătură cu persoanele responsabile de coordonarea activităților de intervenție.
-
Descoperirea mormântului gigantului Gilgameș sub albia râului Eufrat este de o importanta majora pentru descifrarea istoriei antice
Descoperirea recentă a ceea ce se presupune a fi mormântul epic al figurii legendare Gilgamesh, situat sub râul Eufrat, care a secat masiv sub incalzirea globală, a provocat o undă de șoc în domeniile arheologiei și istoriei antice. Această descoperire monumentală, detaliată în cele mai recente știri, oferă o perspectivă fără precedent asupra uneia dintre cele mai celebre figuri ale mitologiei și istoriei Mesopotamiei antice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Șefa autonomiei Găgăuziei șochează: vrea referendum pentru unirea cu România
- 2.Cine ar fi în spatele discursului și cat e de santajabil Crin Antonescu. Jurnalista Rodica Culcer aduce în discuție un fost director al SRI
- 3.Scandal cu acuzații porno și o demisie de răsunet în PSD Vrancea
- 4.Sănătate doar contra cost: Pacienții asigurați, obligați să plătească pentru servicii medicale
- 5.Ciolacu a stat capră la Ursula de pomană: Posturile de comisar european râvnite de România deja s-au împărțit la cei care au sfidat-o pe sefa UE
- 6.„Elena, tu ești Kamala de Câmpulung". Imnul de campanie compus pentru Elena Lasconi, care face furori pe internet VIDEO
- 7.Diana Şoşoacă surprinsă alături de Arhiepiscopul Teodosie
- 8.Oficios ungar, atac dur la adresa statului român dar și la liderii „lași" ai UDMR: Provocare brutală românească, românizare violentă
- 9.Europarlamentarul Dan Nica: "Am fost furați de 200 de miliarde de euro prin speculă în domeniul energiei"
- 10.Cartea lui Nicolae Ciucă a ajuns la editură. Surpriză: Nu se va numi "Un ostaș în slujba țării"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu