Fabuloasa poveste a lui Lali, ţiganul căldărar vedetă în Europa, umilit de un reflex rasist al poliţiei din România
Postat la: 10.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Lajos Gabor (51 de ani) este unul dintre puţinii ţigani căldărari care au mai rămas în viaţă în România, iar talentul său este apreciat în Norvegia sau în Elveţia, unde a fost contractat să realizeze lucrări edilitare extrem de complicate. Pe de altă parte, în ţara natală a avut parte doar de dezamăgiri.
Arhitecţi şi ingineri specialişti în prelucrarea metalelor nu au fost în stare să redea întocmai, folosind tehnica de înaltă performanţă, modelul felinarelor medievale din parcurile evleţiene. Singur, Lali Gabor, aşa cum este alintat de prieteni, a reuşit să îndoaie cuprul cum nici măcar imprimanta 3D nu a putut să o facă. Doar cu foc, ciocan şi nicovală, Lali a demonstrat cât de valoros poate fi meşteşugul ţiganilor gabori apreciat în Vestul Europei, hulit în România.
De fel din comuna Crăciuneşti, judeţul Mureş, inima ţiganilor gabori, Lali locuieşte acum la Cluj, unde deţine un mic atelier. Întâmplarea a făcut ca anul trecut, în prag de Cărciun, să-l cunoască pe un anume domn Florea care exporta în ţări europene mobilier stradal din fier forjat. Omul se poticnise la un proiect important. Avea comandă să trimită în Elveţia câteva zeci de felinare din cupru, însă forma lor specială, ca un trunchi de priamidă, cu un capac octogonal nu putea fi realizată nici măcar de specialiştii care lucrau cu tehnica 3D. Trunchiul felinarului putea fi redat, însă nu şi capacul, prea complicat pentru artiştii moderni.
„Era o discuţie acolo, că totul este foarte complicat, că nimic nu este la 90 de grade, că totul era trapezoidal, că îi bai mare. Eu mi-am văzut de treaba mea. Domnul Florea a mers la cineva care avea imprimantă 3D, dar vine înapoi supărat fără să rezolve. Şi m-apucă dracii. Aveam câteva rebuturi de tablă, măsor să văd cât e latura, cât e înălţimea de la bază la acoperiş, care ar fi înclinaţia şi, cam într-o jumătate de oră, o bucată desfăşurată am tăiat-o, am segmentat-o, bineînţeles că m-a ajutat şi geometria de la şcoală, pentru că am fost unul dintre cei mai buni, şi dau gata felinarul. Se făcuse deja acolo în atelier o bisericuţă şi, când au văzut că eu din ochi, fără niciun şablon, raportor, am mers pe vizual, pe logică şi pe tehnica mea populară, meşteşugărească, am reuşit, unuia i-a picat paharul din mână. Mi-a zis: «Mai dă-o-n p***a mă-sii de trabă, eu am terminat facultate, am fost printre primii, dar îmi dă acum ţiganul lecţii», dar nu a zis-o la modul să mă jignească. A făcut-o Lali ţiganu'. Ţiganul Lali Gabor, din neam de gabori tinichigii din moş strămoşi, vine şi dă lecţii la oameni cu şcoală şi facultăţi", povesteşte Lali Gabor.
Aşa se face că, în ajun de Crăciun, meşterul împreună cu cei doi fii ai săi şi cu unul dintre nepoţi s-a pus pe treabă. Şi-a transformat casa în atelier şi în câteva zile a dat gata 18 felinare care au luat apoi drumul către Elveţia.
„Oamenii au fost zăpăciţi pentru că ei voiau din tablă neagră, dar eu le-am spus: «Măi oameni buni, la tablă neagră se poate numai prin sudură. Să pui 32 de nituri pe o lucrare de asta arată ca dracu', lăsaţi după mine!». Şi am făcut după tehnica mea şi am reuşit. Când am făcut lămpile şi le-a văzut, omul aproape că a plâns, a rămas înmărmurit", povesteşte Lali.
Artistul căldărar nu era la primul contact cu pretenţiile autorităţilor din Vestul Europei. În Norvegia şi Suedia, este cunoscut drept „omul cu pălărie" şi „îmblânzitorul focului". A participat de nenumărate ori la festivaluri de artă tradiţională organizate în aceste ţări unde a aflat că plata nu se face neapărat în bani, iar zâmbetul de mulţumire al oamenilor şi mângâierile copiilor curioşi sunt cu mult mai preţioase decât coroanele suedeze.
A mers în aceste ţări îndepărtate cu prejudecăţile culese din România, unde ţiganii cu „musteţi" şi pălărie de gabor sunt umiliţi de poliţie şi de oameni, în general. Cu greu a priceput că echipajul de poliţie care-l însoţea pe străzile din Kwam (Norvegia) de fapt îl proteja şi-i deschidea calea de la parcul în care restaura o fântână până la pensiunea unde era cazat. Autorităţile norvegiene au pus ochii pe ţiganul Lali în Suedia, unde participa la un festival de artă tradiţională. Astfel, împreună cu artişti norvegieni a ajuns să restaureze o fântână arteziană care avea elemente decorative metalice. Primul proiect de restaurare eşuase, iar primarul din Kwam era la punctul de a răspunde cu funcţia dacă fântâna nu era finalizată la timp.
„Când am ajuns noi, au trimis şi o televiziune după noi, convinşi că vom eşua şi noi. Eu m-am enervat, am luat tot proiectul în mână, iar ei au rămas cu toate hârtiile lor, cu tot designul lor. Au rămas doar să mă asculte şi am făcut o fântână arteziană din aramă la care 500 de oameni au aplaudat când eu am împins butonul să meargă apa şi au tras cearşaful alb de pe monument", povesteşte Lali.
În Norvegia, meşterul gabor a simţit că oamenii sunt extrem de calzi şi că se simt cu toţii egali. „Dacă tu mergi murdar pe drum, nu se uită la tine urât. Am mers noaptea pe jos pentru că lucram până târziu. Plecam noaptea pe la două şi mergeam la culcuş pe jos când numai ce văd poliţia în spatele meu. Eram cu pălărie mare de gabor, specific ardelenesc. Mă, acum mă apucă dracii, aveam în minte comportamentul miliţiei de pe vremea lui Ceauşescu, poliţişti deghizaţi în civil care merg în spatele tău să vadă ei cam care e treaba cu tine. În fine, am zis că n-au ce să-mi facă. Dar ştiţi ce s-a întâmplat? Acei oameni ştiau de mine, îmi ziceau «omul cu pălărie» şi au venit în spatele meu să mă ocrotească pentru ca vreo maşină sau vreun TIR să nu mă lovească. Atunci când am intrat în curtea pensiunii au dat drumul la girofar şi m-au salutat cu mâna. Despre asta este vorba", spune Lali Gabor.
După zile întregi de lovit cu ciocanul în metal, în frig, mâna lui Lali a cedat. Avea dureri crunte, iar oamenii care asistau în micul său atelier din Kwam au făcut tot ce le-a stat în putinţă să-i dea o mână de ajutor. Lali a primit 17 leacuri, de la ceaiuri şi creme, până la haine, mâncare, inclusiv vizita unui bioenergetician.
„Oamenii mi-au zis să nu mă supăr că mi-au adus cadourile pentru că nepoţeii lor au vrut să vadă omul coborât din poveste, omul cu pălăria care îmblânzeşte focul. Copiii mă mângâiau, pentru că mă vedeau mâncând şi lucrând la foc, iar pentru ei astea-s poveşti. Copiii aceştia au văzut pe viu cum se bate cu ciocanul la cald, au stat lângă mine, m-au îmbrăţişat. E, asta a fost plata. Ştiţi care e chestia? Banii merg. Dacă vă fac o lucrare, banii îi cheltuiesc, dar zâmbetul de pe faţa dumneavoastră n-o să-l pot cheltui", spune Lali Gabor.
În România aprecierile faţă de meşteşugul ţiganului gabor s-au rezumat în reclamaţii la poliţie şi invitaţia de a urma cursurile unui liceu de arte şi meserii pentru a intra în posesia unei diplome care să-i certifice calităţile. Lali Gabor a participat în 2019 la bienala Art Encounters din Timişoara. Împreună cu artişti norvegieni şi suedezi a fost invitat să restaureze elementele metalice decorative din parcul castelului Huniade din oraşul de pe Bega.
„Şi trece o doamnă în vârstă, face o poză aşa, cum lucram la stâlp şi-l frecam cu peria de sârmă. Are atâta cap să trimită la poliţie poza cu noi. Ziua aceea nu o s-o uit în viaţa mea. Şeful poliţiei acţionează, că ţiganii fură ziua în amiaza mare stâlpul de la Castelul Huniade, şi trimite pe capul nostru un echipaj de poliţie. Ăia şi mai deştepţi. Ne fac un interogatoriu, de unde suntem, unde dormim, de ce am venit. Mi-a fost atât de ruşine, nu de mine, pentru că am păţit-o de multe ori, mi-a fost ruşine de norvegienii şi de suedezii care au venit în România pe banii lor să restaureze nişte elemente de design ale castelului Huniarde, iar poliţia vine şi-şi bate joc de noi", mărturiseşte Lali.
Cu o meserie pe cale de dispariţie în România, dar atât de căutată în Vestul Europei, Lali Gabor atrage atenţia că, dacă România nu va şti să-şi conserve într-un fel meseriaşii tradiţionali, va fi nevoită ca în curând să ceară ajutor din Turcia sau Bulgaria.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Bolojan & C0 isi ridica poalele peste cap: prima manifestare Pride din Oradea
Sefii tuturor comunitatilor religioase din Oradea (ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, luterana, penti ...
-
Diferențe de preț majore la polițele RCA după eliminarea plafonării. Cât costă acum asigurarea obligatorie
Persoanele care incheie luna aceasta Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) vor plati sume substanțial mai mari dupa ...
-
O gafă uriașă a generat una dintre cele mai mari breșe din istoria serviciilor secrete: Mii de oameni sunt în pericol
Identitatile a peste 100 de oficiali britanici, inclusiv membri ai fortelor speciale si ai serviciului secret MI6, au fo ...
-
Europa trece în ritm alert la economie de război: Situație cum nu s-a mai văzut de la WW2
În Europa situația se schimba vizibil și pare ca intreaga Uniune Europeana trece spre economia de razboi. În ...
-
O criză transatlantică e gata să explodeze: Trump oferă arme Ucrainei, dar cere ca Europa să plătească nota
Pe fondul intensificarii atacurilor rusești asupra Ucrainei și al apelurilor urgente pentru sisteme antiaeriene, noua st ...
-
La asta sa se refere Apocalipsa cand vorbeste de o uriasă explozie? 100 de vulcani se pregătesc să amenințe viața planetei noastre
Criza climatica și topirea ghețarilor pot conduce la intensificarea activitații vulcanice, conform unui studiu recent. F ...
-
Din culisele economiei globale: ce dezvăluie Raportul Mondial privind Energia despre limitele energetice și crizele iminente ale resurselor
Institutul pentru Energie a publicat recent raportul sau actualizat privind energia, „Statistical Review of World ...
-
O femeie a murit pentru că nu i s-a făcut avort. Trei medici, trimiși la închisoare
Trei medici de la un spital polonez au fost condamnati joi la inchisoare pentru ca au asteptat prea mult timp inainte de ...
-
Primul pas catre o criptomoneda globală la paritate cu dolarul: Congresul SUA aprobă legislația privind stablecoins
Camera Reprezentanților a Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care stabilește un cadru de reglementare pentru cr ...
-
Multinaționalele la control - ANAF începe mult asteptata verificare a exporturilor de profituri
Agenția Naționala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat o ampla acțiune de colectare de date privind cheltuielile real ...
-
Călătoria interstelară: Tehnologii ascunse și fizica reală din spatele „warp drive"-ului
Un subiect aparent desprins din filmele SF capata tot mai multa credibilitate in randul celor apropiați de surse militar ...
-
Un bărbat din Caransebeș e filmat cum fură banii donați pentru o fetiță cu cancer. Voia să-i joace la păcănele. Banii se aflau într-o cutie la un cabinet medical
Un barbat din Caransebeș a furat dintr-un cabinet medical cutia in care se strangeau banii pentru o fetita bolnava de ca ...
-
Vine un nou val urias de concedieri: Peste 28% dintre companiile din România sunt în curs de adoptare a tehnologiilor de robotizare și automatizare
Robotica și automatizarea au un impact semnificativ asupra industriilor unde sunt implementate, mai ales prin stimularea ...
-
Pantofii uriași găsiți lângă Zidul lui Hadrian stârnesc misterul în jurul soldaților din Roma antică
În colinele verzi ale nordului Angliei, arheologii mai scot la iveala un fragment dintr-un trecut uitat: o colecți ...
-
S-a descoperit o lume misterioasă pe Pământ: Două structuri gigantice ce pot distruge omenirea
Un grup de cercetatori condus de catre Universitatea Wollongong din Australia, care a publicat un nou studiu pe 9 iulie ...
-
Ministerul Energiei a plătit aproape 30.000 de euro pentru elaborarea unui proiect de lege. Ce firmă a încasat banii, în timp ce funcționarii erau "restructurați"
Ministerul Energiei a angajat in martie 2025 o firma privata pentru intocmirea proiectului de Ordonanța de Urgența care ...
-
Inteligența artificială de la Google îngrijorează utilizatorii. AI-ul accesează WhatsApp și apelurile fără permisiune clară. Cum poți opri asta
O actualizare recenta a aplicației Gemini de la Google a starnit valuri de nemulțumire printre utilizatorii Android, dup ...
-
Adevaratul motiv pentru care Bitcoin a atins un nivel record după o crestere spectaculoasa
Bitcoin s-a tranzactionat marti in jurul valorii de 116.000 de dolari, dupa ce a revenit usor de la un maxim istoric ce ...
-
"Putrezirea creierului"- Fenomenul care afectează mintea și blochează gândirea dependentilor de filmulete pe Tik-tok si alte retele sociale
„Brainrot" sau „putrezirea creierului" nu mai este doar un termen de gluma pe internet. A devenit un fenomen ...
-
Haiducii energiei: Românii fură curent și gaze ca la concurs. Cifrele alarmante au fost făcute publice
Peste 660 de cazuri de potential consum fraudulos de energie au fost identificate in primele sase luni ale acestui an in ...
-
Sfaturi utile despre cum să ne pregătim pentru explozia prețurilor din august: primele produse care vor suferi majorări puternice
Creșterea TVA-ului incepand cu 1 august, impreuna cu acciza marita la carburanți, cu eliminarea plafonarii la RCA și fac ...
-
Microsoft pregătește Quick Machine Recovery: Windows 11 se va repara singur, fără stick-uri sau instalări complicate
În curand, nu va mai fi nevoie de stick-uri USB, CD-uri sau proceduri tehnice greoaie atunci cand sistemul de oper ...
-
Românii vor avea tarife dinamice la energie. Orele în care curentul va fi chiar și de 3 ori mai ieftin. Care este riscul
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a afirmat ca furnizorii vor veni in perioada urmatoare cu astfel de tarife, in așa fel ...
-
Gata cu încălzirea globală: NASA a luat o decizie extrem de controversată care a stîrnit un mare scandal la Washington
Agentia spatiala americana NASA a renuntat la planul de a publica pe site-ul sau raportul privind clima la nivel nationa ...
-
Pentagonul bagă 200 de milioane de dolari pentru a folosi chatbot-ul nazist al lui Elon Musk
Pentagonul a anunțat semnarea unui contract de 200 de milioane de dolari pentru utilizarea chatbotului de inteligenta ar ...
-
Idiotul lui Selly care a înjurat România și i-a facut proști pe români la "Beach, Please" are 6 clase. Este fiul infractorului Vali Nebunu
Albert NBN, trapperul care a injurat Romania la "Beach, Please" a abandonat școala in clasa a șaptea și este fiul unui i ...
-
Scandal cât casa la plecarea lui Alfred Stern: "Nu ați înțeles că OMV Petrom și România nu sunt moșia dvs!"
Fostul ministru al energiei și membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom, Razvan Nicolescu, ii cere șefului OMV, ...
-
România cumpără sistemul israelian Iron Dome care s-a dovedit a fi depășit de rachetele hipersonice iraniene. Rușii dețin misile mult mai performante
Romania va achiziționa sistemul de aparare aeriana Iron Dome, creat și utilizat de Israel, devenind astfel prima țara eu ...
-
Seling Europe by the pound. Cel mai mare bancher din lume prezice declinul economic al bătrânului continent până la o valoare de nimic
Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a transmis un mesaj transant in cadrul unei interventii la Departamen ...
-
Inteligența artificială care iti controlează mintea: se schimbă tot ce știam despre cum gândim
Inteligenta artificiala (AI) are un impact din ce in ce mai important asupra medicinei si cercetarii, iar o noua descope ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu